Domain-Driven Design (DDD), az új MVC – Hogyan építsünk komplex szoftvereket?

- 2017 július 17
domain-driven design

Az Innonic Academy keretein belül nemrég tartottam egy előadást a DDD-ről, azaz a Domain-Driven Design-ról.

Előadásomban kitérek arra, hogy:

  • mi az a MVC,
  • miben segíthet nekünk a DDD,
  • mikor érdemes használni,
  • mik a DDD építőkövei.

Majd konkrét példákon keresztül mutatom be a részleteket.

Bővebben

9+1 tipp a hatékony időgazdálkodáshoz

- 2017 június 20

Te is úgy érzed, hogy egész nap dolgozol, csinálod a teendőidet sorban, de nem érsz a feladatok végére?

Én is ebben a cipőben jártam, ezért jobban beleástam magam az időgazdálkodással kapcsolatos könyvekbe, és szépen lassan összeállt bennem a kép, hogy miként is javíthatnék az időbeosztásomon.

Az így szerzett tapasztalataimat szeretném most megosztani veled. Összeszedtem neked azt a 9+1 tippet, amit én magam is alkalmazok annak érdekében, hogy sikeresen elvégezzem a napi feladatokat.

Bővebben

Ép testben ép lélek, avagy a munkahelyi siker és a testi-lelki egészség titka

- 2017 május 18
Ép testben ép lélek, avagy a munkahelyi siker és a testi-lelki egészség titka

Még ha álmaid állásában dolgozol is, amelyben sikeres is vagy, akkor is lehetnek olyan napjaid, amikor úgy érzed, hogy ez a munka neked „too much”, feszült és ideges vagy, eleged van az egészből, és legszívesebben otthagynád a fenébe az egészet.

Ezek a munkahelyi kiégés leggyakoribb tünetei, amely még a legjobb munkahelyeken, a legjobb munkakörökben, a legjobb emberekkel is előfordulnak, ha nem sikerül megtalálniuk az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

Ezért a kiégés elkerülésére a legjobb mód, ha kiegyensúlyozott életet élsz, ami produktívabbá tesz a munkahelyeden is. Kiegyensúlyozott életet pedig csak akkor élhetsz, ha megfogadod a következő tanácsokat.

Bővebben

10 hiba, amit egy állásinterjún elkövethetsz

- 2017 április 25
10 hiba, amit egy állásinterjún elkövethetsz

Korábbi cikkünkből megtudhattad, hogy milyen a jó önéletrajz. Ha követted a tanácsainkat, most már biztosan ott ülsz a laptopod előtt – továbbjutottál a következő szintre a kiválasztási folyamatban, állásinterjú időpontja leegyeztetve a cég toborzójával – hogyan tovább?

Valószínűleg most épp állásinterjú kérdésekre keresel rá az interneten, hiszen szeretnél a lehető legjobban teljesíteni a beszélgetésen, hogy tiéd legyen az új állás. Nos, összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát, amit interjún követtek el – ha ezeket elkerülöd, nagyobb eséllyel jutsz tovább, akár az állásajánlatig és a pozíció betöltéséig.

Bővebben

Milyen képességekre van szükséged a modern munkaerő piacon? – Tippek a sikeres állásinterjúhoz

- 2017 február 15
állásinterjú

Ha behívtak az interjúra az azt jelenti, hogy megfelelőnek tartanak a pozícióra. A feladat tehát, hogy úgy prezentáld magad, hogy az interjúztató azt érezze, Te vagy az ideális választás és nem más.

Ennek a mikéntjéről sokan sokat írtak már, de ha utána olvasol, valószínűleg jobban összezavarodsz, mint amennyire tisztul a kép. Az interjún derül ki, hogy igaz-e, amit az önéletrajzodba írtál. Fontos, hogy megértsd, hogy mi és milyen súllyal befolyásolja a döntést.

Ebben a cikkben a 4 fő döntési szempontról fogok írni, és a végén adok pár gyakorlati tippet.

Bővebben

Lehet-e Debrecenből sikeres Startupot építeni?

- 2017 február 15
Lehet-e Debrecenből sikeres Startupot építeni?

„No way.” – volt a válasza annak a befektetőnek, akivel a legutóbbi amerikai utam során elegyedtem spontán beszélgetésbe. A kérdés igazából nem a fenti címben szereplő kérdés volt, hanem egy még ennél is általánosabb: „Lehet-e Magyarországról sikeres startupot építeni?”.

Persze mindannyian tudjuk, hogy az úriembernek nem volt igaza, hiszen ott van a rengeteg sikeres startupunk, mint a Prezi, Logmein, Ustream, meg a… mik is? Ha valaki erősen koncentrál, és járatos a témában, akkor eszébe fog még vélhetően jutni egy jópár magyar startup. De hogy sikeresek-e? Ez egy remek kérdés, és a válasz attól függ, hogy kit kérdezünk.

Bővebben

SQL Optimalizálás, avagy hogyan növeljük meg weboldalunk sebességét?

- 2017 január 10
SQL

A weboldalak betöltési idejében a legszűkebb keresztmetszet legtöbbször az adatbázis művelet. Mondhatni erre kell a leginkább figyelni, ha gyors weboldalakat szeretnénk. A query-k optimalizálása többszörösen megtérül, gyorsabb oldal betöltés, kevesebb szerverterhelés, amiből következik, hogy kevesebb lesz az üzemeltetési költség is.

Az alábbi cikkből megtudhatjuk, hogyan tudunk nagyon egyszerű módosításokkal, akár nagyságrendekkel gyorsabb futási időt elérni.

Bővebben

Hogyan készíts megnyerő CV-t? – avagy 10+1 tipp az önéletrajz megírásához

- 2016 december 19
tippek önéletrajz íráshoz

Elvégezted az egyetemet, ha már ennyit tanultál, dolgozni kellene valahol,  nem igaz? 🙂 Az állásportálokat böngészve mindenhol kötelező elemként jelenik meg az önéletrajz csatolása a pályázathoz. Kár, hogy pár mondatnál részletesebben senki nem magyarázta el, milyen az igazán jól megírt darab.  Így a XXI. század gyermeke az interneten olvas utána, vajon hogyan lehetne egy elfogadható szintű önéletrajzot kreálni. Feltételezem, pont egy hosszas keresgélés után bukkantál rá erre a blog bejegyzésre is. Van egy szuper hírem: jó helyen jársz! Most mindent megtudhatsz, ami az igazán megnyerő és személyes interjút is eredményező önéletrajzodhoz elengedhetetlen!

A mai munkaerő piacon azonnal ki kell tűnnie a CV-dnek az önéletrajzok rengetegéből. A toborzók mindössze 6 másodpercet töltenek egy-egy önéletrajzzal átlagosan. Hat másodperc. Ennyi időd van, hogy kiemelkedj a jelentkezők sorából – feltéve, hogy az ATS (applicant tracking system) szűrőin átment a beküldött becses kis dokumentumod. Ne szaporítsuk tovább a szót, kezdjünk is bele! Lássuk azt a 10+1 tippet, amik az alapoktól kiindulva segítenek Neked megszerezni álmaid pozícióját a hőn áhított menő cégcsoportnál – például az Innonic-nál! 🙂

Bővebben

Startup Studió

- 2016 december 7
Startup Studió

Pár hete elolvastam Szigeti Attila, a Drukka COO-jának új könyvét, mely rádöbbentett arra, hogy amit csinálunk az Innonicnál az nem annyira egyedi, sőt, konkrétan van is rá egy elnevezés: Startup Studio. Úgyhogy örömmel jelenthetem, hogy az Innonic egy Startup Studió, és nem egy Startup Inkubátor / Accelerátor (eddig se hittem, hogy ez vagyunk, csak nem volt az üzleti modellünkre jobb szavam :).

Érdemes megérteni, hogy ez pontosan mit is jelent, és milyen előnyei/hátrányai vannak.

Bővebben

Hogyan illeszkedj be villámgyorsan új munkahelyeden?

- 2016 december 1
Hogyan illeszkedj be villámgyorsan egy új munkahelyen?

Természetes, hogy érzünk egy kis feszültséget, amikor egy új környezetbe kerülünk. Nem ismerjük a szabályokat, és van egy belső ellentmondás is bennünk; egyszerre akarunk bizonyítani és elkerülni a hibákat (amelyek miatt majd jól ”felcímkéznek”).

Viszont a jó hír, hogy folyamatosan hibázik MINDENKI (maximum nem ismeri fel az adott egyénsmiley). Ezért a cél nem lehet az, hogy tökéletesen végezz el minden feladatot. Ehelyett inkább arra törekedj, hogy elkerüld az égbekiáltó hibákat, és megalapozd a jó kapcsolatot a munkatársaiddal.

A következőkben bemutatunk 4 rendező elvet, továbbá adunk 5+1 konkrét tippet arra vonatkozóan hogyan alakíts ki remek kapcsolatot kollégáiddal rövid idő alatt.

Bővebben