- 2021 augusztus 16
Szőgyényi Rozina Záhonyból egészen Montreálig utazott azért, hogy a Shopify-nál dolgozhasson. Webfejlesztőként kezdte, volt szabadúszó is, de magyar biztosítónál is dolgozott. Egy hirtelen döntés hatására Amszterdamba költözött, ahol a Booking.com-nál 5 évet húzott le, majd innen nyargalt át a Shopify-hoz, ami az e-kereskedelem globálisan meghatározó szereplője. A cikk a Hungarian SaaS Community zárt Facebook csoportjában megjelent videóinterjú egy részletét tartalmazza. Ha a teljes beszélgetés érdekel, akkor kérjük regisztrálj a csoportba.

Hogy telik egy napod a Shopify-nál?

Változó. Leginkább heti menetrend van. Az egész csapat távmunkában dolgozik véglegesen. Legtöbben vállaltuk ezt és én is a megszokott csapatommal tudok együtt dolgozni, akik között vannak UX Designerek, UX leadek, Researcherek (kutatók). Általában mi reggelenként, napindítóként (amit UX Sync-nek nevezünk) összejövünk és átbeszéljük:

  • Mi az amit aznap csinálunk?
  • Vannak-e gátló tényezők?
  • Vannak-e új problémák, amikkel el kell kezdeni dolgoznunk?
Ez tök jól el tudja indítani a napot és irányba állítja a csapatot. A kapcsolattartásra, e-mailezésre Slacket és GSuit-ot használjuk. Slack csatornákon történik az élet, a nekem releváns csatornákra iratkozok fel és ez távmunkában is nagyon sokat segít.

Sok meeting van, ami félbetöri a napokat és mint tudjuk, az elmélyült, fókuszált fejlesztésnek a legnagyobb ellensége a meeting. Product és UX menedzserek nagyon szeretnek ilyeneket szervezni 🙂 . Épp ezért a Shopify vezetője belátta, hogy kell egy nap, amikor nincs meeting: ez nálunk a szerdai napot jelenti.

A vezérigazgatónk hisz benne, hogy naponta az emberek csak 4 órát tudnak aktívan, kreatívan tölteni. 4 órát várnak el mindenkitől, hogy kreatív munkával töltse. Péntek délutánonként pedig van egy demo időpont, kb. 1 óra, ahol mindenki a csapatból leül és megmutatjuk, hogy mit csináltunk a héten. A csapat tagjai így értesülnek a másik munkájáról. Ezen kívül vannak 1on1-ok, ahol pairing sessionként leülünk és megbeszéljük az aktuális kérdéseket.

Mik azok az elvek, amik alapján létrehoztok egy döntés egy fejlesztés újratervezése során?

Rengeteg ilyen volt mostanában. Majdnem fél éven keresztül tartott a döntéshozatal. Alapvetően mindig úgy kezdődik, hogy jön egy igény egy új feature-re. Néha a felhasználóktól jön, de ők inkább a nem megoldott problémákat látják. A mi oldalunkon igényként jelentkezik valami, akkor a kérdés egyből az, hogyan elégítjük ki, milyen megoldással. Tavaly novemberben kezdődött, 2021.06.29-én a Store Editort releaseltük, ennek az egyik része a website sablonok erőforrásokhoz való hozzárendelése volt. Egy UX csapatként elképzeltük, hogyan nézzen ki ez. Mi is beszélgetünk egy optimális verzióról és beszélgetünk a fejlesztőkkel is erről. Általában az van, hogy az UX csapat elképzelése nagyon nagy és meg kell beszélni a fejlesztőkkel, hogy mit lehet ténylegesen lefejleszteni.

Ha hatékony a munka a fejlesztő és design csapat között, akkor ezt gyorsan meg lehet oldani. A vezetőség általában elfogadja a döntéseinket. Most nem így történt. Most azt mondta a vezetőség, hogy ne adjunk hozzá több kódot a termékhez.

Milyen akadályokkal küzdöttetek még meg?

Az új fejlesztéseknél és a termékek kiadásánál általában ezekbe ütközünk akadályként:

  • A jelenlegi kódba megoldható-e?
  • Újraírható-e?
  • Felfedezhető-e az új feature?
  • Felhasználók érteni fogják-e?
  • Ha nem, akkor hogyan edukáljuk a felhasználót?
Partner Support Network csapat néha elmondja, hogy miért nem fognak működni. Nagyon specifikált részen dolgozni nehéz, és a felhasználó nem csak azt fogja használni, hanem az egészet. Amíg nem érted a munkamenetet nehéz neked optimalizálni az egészet. A termék bonyolultságával ez is egyre bonyolódik

Arra ráláttál a Shopify-nál, hogy miért cseréltétek le a jelenlegi koncepciót?

Sokszor itt vezetői döntésről van szó. A vezetőség leteszi az asztalra az elveket, hogy mi szerint akarják fejleszteni a terméket, ezt általában a termékmenedzserek ismerik. Ezt ők kommunikálják felénk, a design csapat felé. A vezetőknek rengeteg termékmenedzserrel kell együtt dolgozniuk. Át kell gondolni az alábbiakat:
  • Mi fejleszthető?
  • Mi a felhasználói élmény?
  • Mi a határidő?
A külső faktorok tudják felborítani ezt a rendszert és folyamatosan elő is fordul. Azzal semmi baj nincs, hogy felfordul a világ, teljesen mindegy, hogy külső vagy belső faktor miatt.

A pandémiára sem tudtunk készülni, alkalmazkodni kellett hozzá. A vezetői döntés is ilyen. Ha eddig X-et csináltunk, most csináljunk Z-t, akkor azt kell csinálni. Ha jön az a nagy cég, akin múlik a mi cégünk sikere, akkor az ő igényeit is ki kell elégíteni. Teljesen mindegy mi forgatja fel, ha hajlandó vagy elengedni a régit és alkalmazni az újat, addig jól csinálod.

Volt olyan, hogy 50-60 ezer sornyi kódot kellett a kukába dobni, mert nem felelt meg a vezetőség elvárásainak. Őszintén szólva borzalmas ezt átélni. De sokkal többet fogsz egy ilyen után élni, ha túlesel ezen a tragédián és tovább tudod vinni a tanultakat.

Mi a Shopify alapértéke?

Angolul  – “Thrive on change” – magyarra lefordítva ez annyit tesz, hogy “Meríts erőt a változásból!”. Ez nagyon sokat tanított nekem. Ha nem csak képes vagy a változáshoz alkalmazkodni, hanem a változásból erőt is meríteni és jobbá tenni azt, ami előtte volt az borzalmasan előre fogja vinni a céget. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy feldolgozod, tovább lépsz és új értéket generálsz belőle.

Ha kíváncsi vagy a további kérdésekre és válaszokra, akkor a Hungarian SaaS Community-ben megnézheted!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.