- 2021 november 12
Munka mellett, saját tőkéből indították el a DevMads-et úgy, hogy 4 évre rá már 1.000 ügyfelük lett. A SaaS technológia a szolgáltatásuk alapja, a saját bevallása szerint, enélkül a nemzetközi piacra való kitörés lehetetlen lett volna a számukra. Olyan cégek és termékcsapatok használják szoftvereiket, mint a Toyota, a Vodafone, vagy az UFEA. Hogyan lehet fejlesztőktől fejlesztőknek egy jó terméket elkezdeni? Miért érdemes először ütőképes csapatot és aztán majd csak a terméket létrehozni? A nemzetközi sikereket elérő és arra még bőven pályázó, de ízig-vérig Pécsi, a DevMads alapítójával és társalapítójával Tamás Árpáddal beszélgetünk. A cikk a Hungarian SaaS Community zárt Facebook csoportjában megjelent podcast egy részletét tartalmazza. A podcast adást teljes terjedelmében itt tudod meghallgatni.

Szoktunk ezzel küszködni, hogy nagyon meg kell magyarázni, hogy “de miért nem épp Budapestre mentetek, vagy miért nem ott vagytok már”. Nem kapjátok sűrűn ezt a kérdést a DevMads-sel?

Nem, mivel viszonylag kevés Magyarországi kapcsolatunk van. Nekünk sok nemzetközi ügyfelünk van, nekik meg ez nem releváns. Inkább azt szoktuk megkapni, hogy hol is van Magyarország, néha magyarázni kell. Inkább ez szokott az érdekes lenni, bár még ez sem annyira. Természetes módon, mi így tartjuk a kapcsolatot az ügyfeleinkkel, élőben még nem találkoztunk sosem senkivel. És ilyenkor nem számit, ki merre van, mindenki a munkáját akarja elvégezni.

Az, hogy ti ott vagytok Pécsen, az jelent egy plusz motivációt, hogy megmutathassátok, hogy onnan is lehet nagy sikereket elérni?

Igen, abszolút. A napokban kérdezte a kollegád is, hogy a SaaS modell mihez segít hozzá. Ez abban segít, hogy egy ilyen kicsi városból is tudunk csinálni egy olyan szolgáltatást, amit nagy cégek használnak Amerikában, Új-Zélandon vagy akár Ausztráliában is. Erre nagyon büszke vagyok. A csapattal a világ sok táján használt szolgáltatást tudunk létrehozni.

Volt egy pillanat, amikor már éreztétek, hogy eljutottatok a 0-ról az 1-re és sikeresnek gondolhatjátok magatokat?

Stratupoknál sokszor lehet ezt hallani, hogy úgy tűnik, hogy ez egy egyéjszaka alatt összehozható folyamat és hirtelen berobbannak. Ugyanakkor emögött hosszú évek állnak és sok munka. Ez nálunk is így volt. Alapítótársammal 2008-2009 környékén kezdtünk el gondolkozni azon, hogy közösen kéne egy saját céget csinálni, és 2012-2013 körül jutott el oda, hogy lefixálódott:
  • milyen üzleti modellt szeretnénk,
  • kiknek szeretnék terméket készíteni,
  • milyen terméket.
És azóta is alakítjuk folyamatosan és most is jelentős átalakuláson megyünk át. Ez semmiképp sem egy pillanatként tudnám megélni, ez inkább, egy káoszos hosszú folyamat.

Kvázi, mint egy háború, ahol senki nem tudja merről jön a golyó. Mi a következő lépés amit mondtál, mi a következő átalakulás?

A termékünkkel egy elég friss piacot céloztunk meg, így indultunk el. Erőforrásainkhoz mérten próbáltunk egy terméket, és egy olyan piacot választani, ahol nincs nagy verseny, ahol ketten is labdába tudunk rúgni. Viszont a piacnak vannak korlátai is, és az értékesítésnek is vannak korlátai. Mi viszonylag egyszerűen egy online weboldallal próbáljuk ezt a végfelhasználóknak.  Amint szeretnénk változtatni, magasabb, üzleti szinten is tudjunk értékesíteni, és a fejlesztőknek is tudjunk segíteni a termékünkkel, és tudjunk nagyobb célközönséget megcélozni. A mostani termékünkkel olyanokat tudunk kiszolgálni, akik jól értik ezt a technológiát, viszont sajnos ez csak egy nagyon szűk közönség. És a nagyobb közönséghez, úgy tudunk eljutni, hogy szélesítjük azt a kínálatot, amit tudunk nyújtani, és egyszerűbbé, könnyebben használhatóvá tesszük a szolgáltatásunkat.

Ha újrakezdenéd a vállalkozásalapítást, most is a SaaS iparágba fognál bele?

Abszolút, igen, teljesen egyértelmű.

Mit tanácsolnál, akik most akarnak indítani SaaS iparágban céget?  Mondj egy dolgot, amit a legnagyobb kihívásként éltél meg az indulás óta, és azóta megtanultad, és át tudnád adni ezt a tapasztalatot.

Én azt tanácsolnám, hogy figyeljenek oda az üzleti oldalára is. Mi két mérnökfejlesztőként alapítottuk ezt a céget és ez segített abban, hogy jó szolgáltatást tudjunk kialakítani, viszont nehézzé tette azt, hogy jól tudjuk értékesíteni és utána át tudjunk lépni abba, hogy ebből céget tudjunk építeni.
Mindenképpen javaslom, hogy vagy érdemes egy olyan alapítótársat bevonni, akinek van üzleti oldalról tapasztalata vagy arra figyelni, hogy ezeket a kompetenciákat a csapatba behozni, és jól összerakni. Mi ezzel küzdöttünk sokat, és mai napig is küzdünk, ez egy nagy nehézség, hogy jól tudjunk skálázódni, fejlődni.


Milyen kérdésekre kapod még meg a választ a podcast meghallgatása után?
  • Mennyire nyílt ki a világ, mennyire gondolják azt, hogy nemzetközi fejlesztőket is felvesznek a termékeikhez?
  • Mire figyeltek a csapatépítés elején?
  • Mit tettek azért, hogy fennmaradjon a csapatszellem a Covid alatt is?
  • Mi segíthet a sikere elérésében, milyen szervezeti kultúra?
  • Milyen nemzetközi cégekkel dolgoznak együtt és mit tudnak tőlük tanulni?
  • Mihez kell értenie egy fejlesztőből lett cégvezetőnek?
  • Miért éri meg egy product fókuszú cégnél dolgozni?
A podcast adást teljes terjedelmében itt vagy a lenti play gombra kattintva tudod meghallgatni.

Ha kíváncsi vagy további SaaS-t érintő tartalmakra, akkor azokat megtalálod a Hungarian SaaS Community-ben.

Hungarian SaaS Community

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.