- 2022 május 11
Dallos Zoltán az Üzlet & Utazás interjúsorozat keretein belül Zajdó Csabával, a Shoprenter és az Optimonk alapítójával beszélgetett, ahol a vállalkozói lét fontos kérdései kerültek szóba. Mire érdemes odafigyelni vállalkozóként, hogy elérd a céljaid? Hogyan tartható fenn hosszú távon a munka és a magánélet egyensúlya? Íme a legfontosabb tanácsok!

1. Fókuszálj!

Gyakran még a tapasztalt vállalkozók is beleesnek abba a hibába, hogy mindent önmaguk szeretnének megoldani, ezért ezer felé próbálnak szakadni. Azonban egy ember két lovat soha nem tud megülni, ezért a siker érdekében célszerűbb az energiáidat egyetlen helyre csoportosítani. Foglalkozz azzal, amit igazán szeretsz és amiért fizetnek is – a többit pedig szervezd ki szakemberek számára, hogy mindenki a saját területén haladhasson anélkül, hogy bárkinek is idegennek ható feladatokat kellene végeznie.

2. Építs csapatot tudatosan!

Az ideális munkaerő kiválasztásán céged sikere vagy éppen bukása múlik. Egy jó cégvezető pontosan tudja, hogy egymaga nem képes mindent lefedni, és nem lehet minden szakterületen a legjobb. Pontosan emiatt kell teljes tudatossággal hozzáállni a munkaerő toborzáshozaz álláshirdetések megfogalmazásától az interjúztatáson át egészen a tehetséggondozásig.

Miért fontos a belső nevelés?

  • Kollégáid folyamatosan fejlődhetnek, ezáltal a vállalkozásod is napról napra gyarapodhat. A belső nevelés lényege, hogy megfelelő oktatással és tréningekkel akár egy minimális tapasztalattal rendelkező, junior munkatársból is tapasztalt senior munkaerőt avanzsálhatsz – mindezt 1-2 év leforgása alatt.

3. Gondolkozz az Exitben!

Minden cégvezető célja egy automatizált rendszert építése, ahol minden fogaskerék a helyén van, és már csak hajtani kell az üzletet. Az Exitben, azaz a kilépésben való gondolkodással pedig mindent előkészíthetsz, ha a jövőben egy kicsit végre háttérbe vonulnál, vagy éppen a stafétabotot átadva újabb kihívásokat keresnél a vállalkozások világában. Egy idő után pedig eljön az a korszak, amikor már csak a pénz jelenti a szűk keresztmetszetet. Ekkor tanácsos befektetők és együttműködések után nézni, hogy a cégedben rejlő potenciált valóban kiaknázhasd. Ha pedig sikerül nyélbe ütni a pénz bevonásával kapcsolatos üzletet, akkor a határ valóban a csillagos ég lesz.  

4. Tartsd meg a work-life egyensúlyt!

Sajnos egy nap mindenkinek csak 24 órából áll, vállalkozóként pedig különösen nehéz beosztani ezt az időt. A munka és a magánélet egyensúlyát a napi teendőkben való gondolkodás helyett érdemes inkább havi vagy negyedéves ciklusban mérni. Így a mindennapok erőltetett kimaxolása és önmagad kihajtása helyett beállíthatod azt az egyensúlyt, amikor a vállalkozásodra és a családodra is elegendő időd jut.  Iktass be rendszeresen pihenést, amikor teljesen kikapcsolod az üzleti világot. Mivel vállalkozóként a hétfőtől péntekig, azon belül is a reggel 9-től délután 5- ig tartó munkaciklus gyakran szinte tarthatatlan, ezért fontos, hogy havonta legalább 4-5 nap erejéig teljesen el tudd engedni a munkát a feltöltődéshez. TIPP: Az N-hance.io segítségével minden célod és feladatod számontarthatod, és egyensúlyba hozhatod a munkádra és a magánéletedre fordított idő mennyiségét.  

5. Fejlődj töretlenül!

A folyamatos fejlődés garancia a sikerre. Persze a szintlépéshez ugyanúgy időt kell befektetni, azonban a tanulás az egyik legkifizetődőbb befektetés, amit vállalkozóként el lehet képzelni.  

Hogyan bővítsd a tudástárad?

  • Olvass szakmai könyveket!
  • Hallgass interjúkat, ahol tapasztalt cégvezetők nyilatkoznak!
  • Kérdezz bátran az általad elismert vállalkozóktól!
  • Lépj be mastermind csoportokba!
  • Tanulj minden nap legalább egy kicsit!
 

Hogyan fejleszd a munkatársak szakmai tudását?

  • Hozz létre céges könyvtárat. Egy közös könyvtár elsőrangú lehetőséget jelent arra, hogy mindenki az általa érdekelt témákkal kapcsolatos tartalmakat olvasson, és így gyarapítsa a szakmai ismereteit. A motivációs könyvek pedig a junior kollégák és a felső vezetés számára is ugyanolyan hasznosak lehetnek!

Mely marketing könyveket érdemes mindenképpen elolvasni, ha igazán el szeretnél mélyülni a témában?

  • Gino Wickman – Traction
  • Verne Harnish – Scaling Up
  Dallos Zoltán kiegészítése: “A DLX MEDIA marketing ügynökségnél is egy komplett céges könyvtárat tartunk fenn a munkatársaknak, amiből kedvük szerint válogathatnak, kölcsönözhetnek könyveket. Egy kérésünk van cserébe csupán, hogy az elolvasott könyvekről utána írjanak egy rövid összefoglalót, kedvcsinálót a csapatnak. Az én személyes kedvenceim:      

5+1. Érd el a céljaid!

Legyen kiforrott hosszú távú jövőképed, de mindig teljesítsd a napi kitűzött célokat. A mai feladatok megvalósításához az a vízió adja a motivációt, amit elképzeltél. A tervezés és kivitelezés mellett pedig még egy dologra rendkívül fontos figyelni: az elért eredmények mérésére és értékelésére.   Ha igazán profin szeretnél hozzáállni, akkor az EOS-módszer nyújthat segítő kezet számodra. Az EOS (Entrepreneurial Operating System) egy olyan rendszer, amelyben egyszerű, de tökéletesen működő eszközökkel jelölheted ki a céljaid és mérheted az eredményeid, hogy napról napra közelebb kerülj a hőn áhított jövőképhez.   TIPP: Vezess scorecardot a teljesítményedről. Ehhez nem is kell más, csak egy táblázat, ahol akár napi, heti vagy havi szinten is osztályozhatod a teljesítményed például egy 1-10-ig terjedő skálán. Ezt pedig csapat szinten is alkalmazhatod bónuszokat kínálva a kiemelkedő teljesítményért, így remekül motiválhatod az alkalmazottaid.   A fenti 5+1 tanács megfogadásával lépésről lépésre, magabiztosan haladhatsz a kitűzött céljaid elérése felé. Természetesen nincs olyan vállalkozó, aki legalább időnként ne hibázna, ezért ne ijedj meg, ha valami nem tökéletesen sikerül. Azonban a vállalkozói alapelveket mindenképpen tartsd be, hiszen ez jelenti a fejlődésed és sikereid kulcsát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.