- 2021 október 18
Sikeres reklámügynökség után, egy applikáció masszív mínusz termelésével tanulta meg, hogy egyedül nem megy. Aztán legközelebb már nem hibázott a szinergiákban és az együttműködésben hisz az út végén Európa minden országában ismerjék a cége nevét. Nagy ugrásokkal halad. Ha itthon profi webshop logisztikáról van szó, akkor csak ők kerüljenek szóba. Hogyan lehet felállni egy masszív bukás után, mikor érdemes tőkebevonásban gondolkodni, one man show helyett, miért érdemes csapatot építeni, és hogyan lehetsz jobb, mint a versenytársaid. A technológiai céget építő Webshippy CEO-jával Perényi Andrással beszélgetünk. A cikk a Hungarian SaaS Community zárt Facebook csoportjában megjelent podcast egy részletét tartalmazza. A podcast adást teljes terjedelmében itt tudod meghallgatni.

Meddig terjed, mettől meddig terjed egy napod?

Én olyan 9-re szoktam bejárni, és nagyjából egy 4-fél 5-kor már fel tudok állni. Most mi egy családi fészekrakó átalakuláson vagyunk, négy hónapja született meg a kislányom és ez most megváltoztatta kicsit a fókuszokat. A másik kislányom öt és fél éves, őt reggelente oviba visszük. És ez így viszonylag keretet ad a napnak, mert viszem és hozom. És estkénként már sikerül nem elővenni a laptopot.

Mindig a Webshippy követel helyet, vagy megtámadnak új ötletek. Mennyire kell még megküzdened a sok ötlettel, ami rád támad?

Visszanézve szerencsére kicsit már fókuszáltabb az életem. Valóban ilyen voltam, emlékszem arra az időszakra, amikor 2-3 dolgot csináltam egyszerre vagy hát azt hittem, hogy 2-3 dolgot tudok csinálni egyszerre. Volt egy pillanat, amikor rá kell jönnöm, hogy ahogy a mondás tartja, több lovat egy fenékkel megülni nem lehet. 

Nekem is meg kellett tanulnom, bármennyire is nem egyértelműen látszik, melyik a legerősebb fegyver, és a többit azt el kell dobni, és azzal az egyel kell menni a háborúba. Mert egyik sem lesz sikeres, ha mindegyiket megpróbálom ugyanolyan erőbedobással csinálni és nem is lehet ugyanolyan erőbedobással csinálni. Végül elengedtem mindent mást. Vannak ötleteim, de épp elég megvalósítani való van a Webshippy berkein belül is.

Egy utazási mobilappot is csináltál. Mit tanultál ebből, mit csinálnál máshogy?

A Webshippy elindult egy küldetésként 5 éve, és annak tesz eleget a mai napig is. A Webshippy pontosan az a cég volt, aki egy olyan hiányt elégített ki a magyar piacon, ami előtte nem volt. A webáruházaknak kiszervezett logisztika volt, amit elkezdtünk. Először a saját magunk problémáját, a saját magunk webshopjainak logisztikai folyamatait tettük egyszerűbbé de aztán az ügyfelekét is Webshippy néven. Gyakorlatilag azóta ezzel a küldetéssel megy, erre csak ráépítettek plusz profit centerek, plusz szolgáltatási lábak, mint a dropshipping marketplace, az aznapi kiszállítás, vagy az egész rendszernek a licencesített megoldása, ami azoknak a vállalatoknak való, akik nem tudják kiszervezni a logisztikát. Tehát tulajdonképpen az e-logisztika köré csoportosul minden amit a Webshippy csinál.
Egy cél, egy fókusz irányába haladva éveken keresztül viszonylag rövid időn belül elértünk oda, hogy a Webshippy piacvezetővé vált az iparágban. 
Mostmár a külföldi piaci pozíciókat nyitogatjuk, jövőévtől. Előtte volt tényleg egy turisztikai mobilapp az iLandGuide nevű mobilapplikáció. Ez akkor jött létre, amikor én külföldön éltem egy pár évet Taiföldön. Ez gyakorlatilag a mobilappos, okostelefonos aranyláz idején volt, 1-2 évvel az Iphone megjelenése után. Elindult a mobilapp, startup aranyláz, akkor készítettünk egy turisztikai mobilappot. Abban volt irányváltoztatás, és végül földbe dőlés egy tudatos döntés meghozatala által.

Biztos vagyok benne, hogy jó néhány leckét tartogathatott neked, most próbáltam a hangodból kiszűrni, hogy hogyan állsz hozzá, hogyan gondolsz erre a részre. De én most azt olvastam ki, hogy az is egy lecke volt, az is egy tanulás. Volt gyáltalán ebben lecke?

Abszolút egy tanulási folyamat volt. Nagyon drága iskola volt, egy gyakorlati iskola, amit így utólag az első befektetőmnek is köszönhetek, aki előfinaszírozta a működést, ami az anyagi részt volt. Leginkább én profitáltam belőle, azáltal, hogy nagyon sok mindent megtanultam, főleg azt, hogyan ne vállalkozzunk, és hogy hogyan ne csináljunk startupot. Szerintem ezt könyvből nem lehet megtanulni, tehát hogy sorra mindenki elkövette azokat a hibákat, amit más nála okosabb ember elmondott, hogyan ne csinálja. Ahhoz képest ugyanúgy ott vagy, és ugyanúgy megcsinálod.

Milyen kérdésekre kapod még meg a választ a podcast meghallgatása után?
  • Mit tanult még meg Andris az első bukásából?
  • Mit tett azért, hogy még jobb csapatjátékos legyen?
  • Hogyan viszonyul most a tőkebevonáshoz?
  • Mik a további tervek a szakmai befektetővel, terveznek-e még további tőkét bevonni a jövőben?
A podcast adást teljes terjedelmében itt tudod meghallgatni. Ha kíváncsi vagy további SaaS-t érintő tartalmakra, akkor azokat megtalálod a Hungarian SaaS Community-ben.

Hungarian SaaS Community

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.