- 2021 szeptember 13
Alapító, álmodó és vérbeli vezető, az SSC Heroes platformmal kezdte, majd elindult a Talentuno, ahol bárki lehet fejvadász és ajánlhat jelölteket az ott hirdető vállalatoknak. Ma már biztosan állnak a lengyel piacon, és célba vették az Egyesült Királyságot valamint folyamatosan fejlesztenek, fejlődnek. A digitális toborzási megoldásokkal foglalkozó, a Talentuno alapítójával, Kelliár Zsolttal beszélgettünk. A cikk a Hungarian SaaS Community zárt Facebook csoportjában megjelent podcast egy részletét tartalmazza. A podcast adást teljes terjedelmében itt tudod meghallgatni.

Engem az foglalkoztat, hogy szokták úgy a Talentunot emlegetni, hogy a requirement iparág Übere. Ezt rátok aggatták vagy saját bevallás? kelliar zsolt talentuno

Ezt inkább ránk aggatták. Hoztunk egy ilyen hasonlatot, amit megírt egy újságíró. És azóta ez visszatér. Most viszont már mi is tudatosan használjuk.

Azért érdekes, mert Magyarországon az Übernek nincs kifejezetten sikertörténete. Rossz ómenként sosem éltétek meg?

Ilyen nem volt szerencsére.

Azt mondtad, ezt a kezdetekben aggatták rátok. Megvan, az a pillanat, amikor elkezdtétek a Talentunot és megpróbáltátok pár szóban definiálni azt, amit csináltok?

Természetesen igen, megvan. Mi úgy definiáljuk magunkat, hogy ez egy Platform Business, ami azt jelenti, hogy egy platformmal nyújtunk szolgáltatást, de nem azt adjuk el, ami egyenértékű egy munkaerő közvetítő tevékenységből érkező kimenettel, de teljesen másképp állítjuk elő.

Elsőkörben egy digitális toborzási platformot csináltunk, ez az SSC Heroes volt, ez szolgáltató központoknak volt a toborzó felülete, először csak Magyarországon. A klasszikus ügynökségi körök helyett, itt online egy folyamatban végig tud menni mindenen a jelentkező, és akkor mi előszűrjük, leteszteljük, videóinterjúkat csinálunk, és azonnal közvetítjük és bemutatjuk a végső döntéshozónak. Ez 2017-ben indult. Jött egy nagy üzleti szolgáltató központ, aki adott nekünk 150 nyitott pozíciót, amin dolgozhattunk ezzel a magoldással. Eléggé meglepő volt, mert akkor az egész cég volt 5-6 fő körülbelül.

Ez egy olyan lehetőség volt, amit mindig is akartunk, viszont nem álltunk rá még készen. Ott volt a választási lehetőség, hogy vagy megoldjuk, vagy visszautasítjuk. Ekkor leültünk, és arra jutottunk, hogy mi lenne ha bevonnánk szabadúszókat a saját networkünkből. Ez egy próbaidőszak volt, 15-20 emberrel dolgoztunk együtt üzleti partnerként, végül több tucat pozíciót betöltöttünk.

Az lett a vége, hogy 2 hónapig csináltuk gőzerővel ezt 3-4 belső toborzóval, és nem csak, hogy több jelöltet küldtek, hanem több elhelyezés is született belőle, és több pénzt kerestünk azokból amit a szabadúszók csináltak, és akkor született meg az ötlet, hogy bárki lehet fejvadász. Innen jön az Über analógia is, hogy az Übernél bárki lehet sofőr, nyilván kell egy jogosítvány, de alapvetően nem mindennek kell megfelelni, mint egy taxitársaságnál.

Említetted, hogy most nagyobbak lettetek, mi változott ezidő alatt?

Rengeteg minden.  Ez 2017-ben volt, amiről az előbb beszéltem, de magát a platformot elkészíteni 1 év volt.  A magyar piacon 2018 szeptemberében indult el. 2019 nagyon jó év volt, tudtunk duplázni. Közben elindítottuk a lengyel piacot is. A Covid időszak amióta vállalkozom, az egyik legkeményebb időszakom volt, egészen pár hónappal ezelőttig. Ekkor átmentünk több visszaesésen is. Akkor márciusban mindenki visszahúzódott, a cégek elkezdtek a már kiadott ajánlatra nem felvenni jelölteket, ezért sok probléma volt.  Ebből fakadóan nálunk is voltak leépítések, nem tudtuk hozni a számokat,  mert senki nem mert toborozni. Aztán ősszel kezdett minden visszatérni.

Most arról beszéltünk, mi történt veletek csapatszinten, mi minden változott. Viszont látható –e mi felé kellene most haladnotok?

A következő 6-8 hónapban a legfontosabb feladat a magyar illetve a lengyel piacon a piaci jelenlétünket, mind a két országban ott vagyunk, mind a két piacon vannak kb. 15 000-an, a cél a stabilizáció. A két piacon 1 millió eurós árbevételt kéne elérnünk ami a Covid előtt majdnem megvolt. Szeretnénk továbbmenni más országokba, 3 irány lehetséges:
  • A német- és kelet-közép európai piac,
  • az észak-európai piac,
  • illetve a UK.


Amikor elindítottátok, te egy multiból léptél ki és úgy lettél alapító. Mit tanultál abban az időszakban, amikor 1-ről 10 főre nőtt a cég, és mit utána?

A mai napig is tanulok. A multi mellett nekem mindig volt egy vállalkozásom, így nem volt teljesen új, hogy vállalkozó legyek.
A legjobb dolog, amit az ember megtanul, hogy amit csinál azonnal van hatása, a céggel mi történik, meg az emberiddel az nagy részt rajtad múlik.
Ez volt a tanulás 10 főig. Ezt követően meg kellett tanulni folyamatokat felépíteni, csapatokat úgy vezetni, hogy már nem közvetlenül rajtam, hanem teamleaderen keresztül vannak irányítva. Láttam más cégeknél, hogy azok akik rögtön startuppal kezdtek, nagyon sokszor nehézséget okoz, a keretbe foglalás.

Számomra az az egyik érdekes szál veled kapcsolatosan, hogy ahogy emlegetted a British Telecomból, az volt az utolsó állomásod, előtte is volt dolgod multikkal. Szerinted mi az, amit az előéletedből a legjobban tudsz hasznosítani, vagy ami a legnagyobb előnyödre válik pont a Talentuno kapcsán?

Az egy nagy előny, hogy tudom, hogy működnek ezek a cégek, hogyan kell a beszerzéssel tárgyalni, tudom, hogy a HR vezetőknek mik az igényei. Azóta sokat fejődött a piac. Alapvetően ezeket tudom. A kapcsolati háló is segít, amit kiépítettem. Tudom, hogyan kell csapatokat, struktúrákat felépíteni, mivel multiknál is vezettem saját csapatot.

Milyen kérdésekre kapod még meg a választ a podcast meghallgatása után?
  • Milyen taktikák működnek a kétfrontos háborúban, amit ti csináltok, mert a B2B-re és a B2C-re is lőttök?
  • Mi jellemzi azt a közösséget, amit a Talentuno és előtte az SSC Heroes köré épült?
  • Ez segített esetleg nektek a nemzetközi terjeszkedésben is, a piacra való lépésben, vagy gondoljátok, hogy az UK piacra lépésben is segíteni fog?
  • Mit tanácsolnál annak, aki a magyar piacon már bizonyított, és ki akar lépni a nemzetközi piacra, ebből a tapasztalatból, hogy ti már ott vagytok a nemzetközi piacon?
  • Lehet a 30. vagy a 80. munkavállaló felvételekor, kiderülnek dolgok, de mit tudnál azoknak tanácsolni, akik az 1. munkavállalójukat veszik fel, vagy az 1. 10-et, mire figyeljenek akkor?
  • Mit tanácsolnál annak aki most kap befektetést ezzel a tapasztalattal?
Ha kíváncsi vagy további SaaS-t érintő tartalmakra, akkor azokat megtalálod a Hungarian SaaS Community-ben!  

Hungarian SaaS Community

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.