- 2021 augusztus 4
Több mint 7 évig a Barion volt az élete, amiből most már hátrébb lépett, de ez az élmény, örökké, az élete része marad. Most szaktudásával, és tapasztalataival segíti az induló és már növekedésben lévő SaaS startupokat. Bíró Tamással, a Barion társalapítójával, a SenseNet tulajdonosával, business architechttel és agile szakértővel beszélgettünk. A podcast adást teljes terjedelmében itt tudod meghallgatni. Nem titok, hogy szeretsz társas táncolni is és főzni is. Van-e bármi olyan képességed, amit tudsz főzés vagy tánc során hasznosítani, mint business architect?

Főzésben nem. Az ember jó ételeket és italokat szeret csinálni, szeretek annak is utánajárni, hogy készül. Például a feleségemmel körbejártuk a belga sörfőzdéket, mert érdekel hogyan is készül. Ezért kezdtem el magam is főzni, mert érdekelt, hogyan főzik azokat a finom ételeket az éttermekben, és megpróbáltam leutánozni. A tánc, az már sokkal izgalmasabb, mert van egy mexikói tánctanárom, aki elültette azt a gondolatot, hogy nincs tehetség. Nem születik valaki táncosnak, csak azért, mert latin. Inkább sok gyakorlás és nagy elköteleződés szükséges.

Ha most be kellene mutatkoznod, hogyan tennéd ezt meg? 

Business architect. Kedvenc sorozatunk a feleségemmel, az Így jártam anyátokkal, és abban van egy rész, amikor a főszereplő, aki építész így mutatkozik be: Ted Mosby – architect”. Nálam ez kiegészül a business szóval. És mivel ez nem túl közismert, mindig megkérdezik azt is mit is jelent ez.

Ki lehet jelenteni, hogy amikor nem voltál business architect, akkor is az voltál, gondolok itt az előéletedre, akár a Barionra, akár bármi másra, amivel ezelőtt foglalkoztál?

Valamennyire minden vállalkozó az. Megtanulja, hogy hogyan lehet megtervezni egy céget, tudatosan és szakszerűen építi fel.

Szeretnénk a Software-as-a-Service kollégáknak segítséget, inspirációt nyújtani. Mennyire érzed magadat ebben a világban magabiztosan mozgónak, akár a Barion szintjén, akár ha az egész eddigi előéletedet nézed?

Tömegesen értékesített informatikai megoldás, közelít hozzá. A másik cégem most kezdett áttérni a Software-as-a-Service modellre áttérni, amiben én is részt veszek, érintett vagyok, valamint dolgoztam ilyen jellegű cégekkel, mint tanácsadó.

Arra szeretnénk rávilágítani, hogy lehet 0-ról az 1-re építeni céget. Mondtad, hogy már te magad is voltál ilyen SaaS cégekben, építettél ilyen cégeket, és most segítesz is nekik. Milyen tanácsot tudnál adni, aki most indítani, vagy belépni egy SaaS cégbe?

3 nagyon fontos dolgot tudok kiemelni:
  • Mindenképpen tudatosan építsd!
  • Felejtsd el azokat a tapasztalatokat, amit nagy cégeknél szereztél, ha korábban dolgoztál nagyvállalatnál!
  • Olvassd el a legfrissebb amerikai szakirodalmat, mielőtt belevágsz!
Magadnak is ugyanígy megfogalmaznád, ha visszamennénk a te kezdeteidre, mikor elindultál? A saját vállalkozásaimnak nem én voltam az elsőszámú vezetője, hanem az üzlettársam, én a második ember voltam, többek között ezért is fejeződött be ez az együttműködés. Én kiszálltam, mert szerettem volna előre lépni. Business architechtkedtem amikor ISO 9001-et vezettünk be, vagy amikor az agilis szabályrendszereket, vagy amikor az agilis módszertanokat építettük fel. A saját szoftverünkhöz is építettem egyrészt eladási, másrészt építési módszertant. Ekkor tapasztaltam meg, hogy:
Minden vállalkozó business architect valahol, csak az a kérdés ezt tudatosan, vagy ösztönből csinálja.


Milyen kérdésekre kapod még meg a választ a podcast meghallgatása után?
  • Milyen helyzetben vannak most a SaaS cégek, milyen erős most a piac?
  • Mennyire volt nehéz egy-egy váltás, mit vettetek figyelembe, mielőtt megtörtént?
  • Mik az első lépések a SaaS startup építésénél?
  • Külső személy tudja-e ezt a folyamatot segíteni?
  • Mit tehetünk, ha az alapértékek nem stimmelnek?
Ha kíváncsi vagy a további kérdésekre és válaszokra, akkor a youtube videóban és az alábbi podcast linken hallgathatod meg a teljes interjút. További szuper interjúkat cégvezetőkkel és SaaS iparági szakértőkkel találsz a Hungarian SaaS Community-ben, ahová akár most is csatlakozhatsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.