- 2021 szeptember 23
Az Excel táblák poklából mentette ki a MiniCRM, ezért elkötelezettségében csatlakozott a céghez. 2014-ben megnyerték a Deutsche Telekom nemzetközi versenyét, ahol a legjobb üzleti applikáció díját hozták el. 2020-ban 809 milliós árbevétel mellett jelen vannak Magyarországon és Romániában. A nagy cégek játékszerét a még fejlődni vágyóknak is elhozó MiniCRM tulajdonosával és cégvezetőjével, Egerszegi Krisztiánnal beszélgettünk. A cikk a Hungarian SaaS Community zárt Facebook csoportjában megjelent podcast egy részletét tartalmazza. A podcast adást teljes terjedelmében itt tudod meghallgatni.
egerszegi-krisztian-minicrm
Te nem a legelejétől kezdve vagy a MiniCRM-nél. Te nem megláttad, megszeretted, hanem megláttad, megtapasztaltad, megnyomkodtad és megszeretted. Vagy ez talán a jó sorrend?

Igen, és óriási potenciált láttam benne. Mert ez egy olyan megoldás, ami elvitt és az előző cégemet is elvitte nagy magaslatokra. A magánéletemben is pozitív hatással volt, mert egy csomó időt meg tudott spórolni. Az egészségre, és idegállapotra is jó hatással van.

Te nem a nullánál nem léptél be a cégbe. Melyik pont volt, ahol te beléptél szerinted?

A nulláról az egyre eljutott a cég és én akkor csatlakoztam. 2008- 2009 körül jött az ötlet. A cégünk két alapítója a Barazsy Ákos és a Leskó Norbert volt. A Leskó Norbert akkor exitelt az Árukeresőből, amit ő épített fel, a Barazsy Ákos pedig egy magyar KKV-kat kiszolgáló vállalkozó volt, számítástechnikával foglakozott, és volt egy jó megoldása, a MiniCRM gondolatcsírája. És amikor a Norbival összetalálkoztak, jött az ötlet, hogy kellene valami olyat csinálni, ami piacképes is lehet.

Igény volt rá, mert az Ákosnál használatban lévő megoldást egy-két ügyfele szerette volna, és Norbi, az Árukeresőn érezte a rendszer hiányát, ami előre tudta volna vinni a céget a fejlődésben és itt indul a MiniCRM története. Egy Amerikai Startupos stílus is lehet, a MiniCRM tipikusan úgy indult, hogy volt egy jó gondolat aminek van:
  • piaci értéke,
  • üzleti relevanciája,
  • és ami fontos, hogy az alapítók hittek benne.
2010-es évek elején a SaaS szoftverek világa még nem ott tartott mint manapság, sokkal nagyobb kockázatot és rizikót jelentett. Ezek voltak azok a momentumok, amik megvoltak amikor elindult a MiniCRM. 2010 tavaszán volt az első Marketing Expo, ahol kiállítóként kimentek, még kész termék nélkül. Volt egy egyedi fejlesztés, ami egy cég igényeit szolgálta ki, és ezzel indultak el.

Nem az volt, hogy fejlesztettünk egy terméket évekig, meg beleraktunk rengeteg pénzt, energiát meg időt, hanem az volt a gondolat, hogy nézzük meg, van –e erre piaci igény. Úgy gondoltuk üzletileg biztos lenne rá igény. Lement a Marketing Expo és azzal készült a cég, hogy a nap végén kibérelt egy 50 fős előadótermet és egész nap gyűjtötte az érdeklődőket és mindenkit ide tereltek be este. Ezután ott tartott az Ákos egy nagyon jó előadást, hogy milyen jó ez, mit tud, hogyan lehet automatizálni, milyen eredményei vannak, hogyan lehet egy kattintással egy fizetési felszólítást kiküldeni emailben kiküldeni a nem fizetős ügyfeleknek.  Mindennek az lett a végeredménye, hogy nap végére lett 30-40 ügyfél, akik fizetnek ezért a megoldásért.

És ekkor következett a fejlesztés. Az első verzió hamar elkészült, amit az ügyfelek visszajelzések alapján hangoltunk és fejlesztettünk. Ez egy bátor lépés, de ugyanakkor üzletileg jó döntés volt, hogy egy akkor még ismeretlen technológiát alapul véve indítottuk el a vállalkozást. És ez azért volt nagy eredmény, mert így lehetővé tettük reális költségkereten belül a KKV-k számára a nagyvállalatok CRM megoldásait. Így például egy kisebb cégnek nem kellett egy akár többszáz milliós beruházásba belefogni, hanem kevesebbért tudott venni egy olyan megoldást, amit később tudott változtatni a jó irányba.

Milyen kérdésekre kapod még meg a választ a podcast meghallgatása után?
  • Mi az előnye annak, ha felhasználója is vagy a termékednek?
  • Mi volt az a legnagyobb kritika amit megfogalmazott és azóta min sikerült javítani?
  • Hogyan lett egy kis cégből jól működő vállalkozás?
  • Hogyan lehet a fejlesztésre összpontosítani az akut problémák megoldása helyett?
Ha kíváncsi vagy további SaaS-t érintő tartalmakra, akkor azokat megtalálod a Hungarian SaaS Community-ben.

Hungarian SaaS Community

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.