- 2020 november 16
Folytatjuk Innonic People Interjú sorozatunkat, ráadásul nem mással, mint a Conversific CEO-jával, Bódog Norberttel. A Norberttel folytatott interjú során bemutatjuk CEO-ként kitűzött céljait, hogy hogyan vezeti a csapatot nap, mint nap, hogy milyen szemléletet követnek a nemzetközi siker elérése érdekében, és persze arról is beszélünk vele, hogy milyen lehetőségeket tartogat a jövő a Conversific számára, milyen tervekkel rendelkeznek.

1. Kezdésként tudnál mesélni kicsit a hátteredről és üzleti tapasztalataidról az olvasóknak?

Számos különböző méretű és iparágú szervezetben szereztem gyakorlatot abban, hogy miként lehet tiszta stratégiai fókuszt meghatározni, azt a legalsó szintig lebontani, kommunikálni és megvalósítani – az embereket bevonva és elkötelezve mind a kidolgozásban, mind a végrehajtásban. Hogy hogyan lehet olyan vonzó, megtartó és ösztönző öntanuló vállalati kultúrát kialakítani, ahol mind a hatékony és agilis működés, mind a jó munkahelyi légkör egyformán hangsúlyt kap.

Húsz évnyi tapasztalatot szereztem intenzív növekedésű, sales és marketing orientált piacvezető informatika cég felépítésében és menedzselésében, tíz évnyi tapasztalatot pedig – a világ egyik legnagyobb, a New Yorki tőzsdén is jegyzett szervezetfejlesztési vállalatának partnereként – nemzetközi vezetési- és szervezetfejlesztési know-how és legjobb gyakorlatok elsajátításában és megosztásában.

Személyes vezetői küldetésemnek tartom, hogy olyan emberközpontú szervezetet építsek, amelyik vonzza, megtartja és kibontakoztatja a tehetségeket, akik pedig a tőlük telhető legtöbbet nyújtják. Ahol a kimagasló eredményesség és dinamikus teljesítmény az ügyféligények folyamatos kutatásán és agilis, innovatív kiszolgálásán alapszik.

BodogNorbert_Innonic

 2. Lassan egy éve dolgozol aktívan a csapattal. Hogyan értékeled ezt az időszakot?

Nagyon jó élmény a conversifices csapattal az innonincos környezetben együtt dolgozni. Rövid idő alatt összecsiszolódtunk a teammel és a staféta átvétel is zökkenőmentes sikerült. Azért pedig külön is büszke vagyok a csapatra, hogy a covid miatti távmunkára átállás sem okozott eközben semmi fennakadást.

 3. Miért pont a Conversific-re esett a választásod?

Több szempont is szerepet játszott ebben. Egyrészt az informatika, a szoftverek világa mindig is érdeklődésem középpontjában állt, első sikeres cégemet is ezen a területen építettem fel. Nagyon vonzott az is, hogy izgalmas a termékötlet és hogy nemzetközi piacra dolgozhatunk. A csapat és cégépítés is olyan, amit lelkesedéssel csinálok. De az egész Innonic csoport céges kultúrája, startupos szemlélete és startup stúdiós működése is döntő szempont volt, hogy beszálltam társalapítóként.

4. CEO-ként mit tettél a kultúra építéséért? És ez milyen változásokat eredményezett?

A célom egy felhatalmazó, önirányított kultúra kialakítása. Ahol közösen tűzzük ki a célokat és a csapattagok a célok tükrében maguk teszik meg vállalásaikat, maguk osztják be idejüket és szervezik meg munkájukat.

Első lépésként az egész csapattal megismertettem Stephen Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokását, ami a mai modern vezetéselmélet és önfejlesztés alapja. Ezek a szokások a proaktivitásra, felelősségvállalásra, tudatos célkitűzésre és tervezésre építenek és közben egy egymást meghallgató és figyelembe vevő, szinergiákat és nyer-nyer megoldásokat kereső kultúrát formálnak ki. Azóta is minden új munkatárs megkapja ezt a tudást és könyvet, és ennek alapjain működünk. A rendszeres egyéni és csapatszintű visszajelzések során pedig  ezen a területen is visszacsatolásokat adunk egymásnak.

Mindezek kialakításában nagyban segít az is, hogy magam is ugyanezt megkapom a befektetőktől és a startup stúdió vezetőségétől is.

 5. Hogy látod milyen irányban fejlődött a csapat az elmúlt évben?

Nagyon sokat fejlődött a csapat önállóságban, önirányításban. Tudatosan kerüljük a silós gondolkodást, nem húzunk szigorú falakat az egyes területek közé. Egy startupnál mindig több feladat, lehetőség van, mint ami belefér a hétbe. Hétről-hétre agilisan kell döntenünk, hogy mi a következő héten a legfontosabb, ami közelebb visz a célunkhoz, vagy mi az, ami leginkább akadályozza annak elérését, és ezek tükrében tesz mindenki vállalást a következő 1-2 hétre.

Sokszor van, hogy egy feladat több helyre is tartozhat, ilyenkor az végzi el, aki előbb ér oda vagy jobban passzol hozzá az. Ha örömmel és lelkesedéssel végzi valaki a munkáját, akkor annak sokkal jobb eredményei lesznek, mintha csak kötelességből tenné.

A célom az, hogy mindenki potenciális vezetővé váljon és ebben segítsem őket. Ennek első lépése önmagunk vezetése, utána pedig abban segíteni őket, hogy mindenki megtalálja saját hangját, területét, ahol a lehető legjobban ki tud bontakozni, majd a csapattársait is támogatni ebben.

Mindenki hoz ötleteket és tesz javaslatokat és utána részt is vállal a megvalósításában.

A célom, hogy ne azt éljék meg az emberek, hogy “minek ötletelni, csak több lesz a feladatom”, hanem azt, hogy ez abban segít, hogy mindig a legjobb, legeredményesebb irányba tudjunk továbbhaladni. Azt érzem, hogy mindez egyre jobban alakul.

 6. Hogyan hatott a csapatra a COVID? Át kellett állni távmunkára? Mik a tapasztalatok?

Zökkenőmentesen álltunk át egyik napról a másikra a távmunkára. Az első hullám indulásakor vasárnap este Molnár Ádámmal a CTO-nkkal telefonon egyeztettünk, hogy indítsuk el az átállást. Másnap még bement mindenki, hogy a monitorát, fontosabb személyes dolgait hazavigye, és azóta itthonról dolgozunk.

Ez azért sem volt nehéz, mert kezdettől mindenünk a felhőben volt és én előtte is heti három napot voltam Debrecenben a csapattal, a többit távolról intéztem.

A csapat változatlan eredményességgel működik tovább. Ahol célszerű, ott napindító és napzáró virtuális standup meetingek vannak. Rendszeresen tartunk mind fejlesztői, mind vezetőségi szinten retrospektív meetingeket, ahol rendre összegyűjtjük az elmúlt időszak tanulságait és átbeszéljük hogy a jövőre nézve miket csinálhatnánk jobban és ezek alapján miken fogunk változtatni, ki mit vállal belőle.

 7. Mit látsz az idei év sikereinek?

Nagyon fontos mérföldkő volt a sikeres második körös tőkeemelés lebonyolítása, ahol 660 millió forint tőkét sikerül bevonni, ami megalapozza a további növekedésünk pénzügyi hátterét.

Míg ez a folyamat az időm jelentős részét lefoglalta, a csapat nagyrészt önállóan vitte tovább a mindennapos működést és a terméket, úgy hogy mindeközben csaknem 50%-al nőtt az MRR-ünk (havi visszatérő árbevételünk) az első félévben.

 8. Mik a tervek a befektetéssel? Mit látsz most a legnagyobb előttetek álló kihívásnak? Milyen kollégákkal szeretnéd bővíteni a csapatod?

Ez a három kérdés eléggé összekapcsolódik. Az egyik legnagyobb beruházásunkként már júliusban elindítottunk egy nagyon komoly nemzetközi Jobs-To-Be-Done alapú piackutatást egy amerikai kutató céggel, amivel az angolszász országok webáruház tulajdonosainak az analitikai igényeit mérjük fel, hisz ügyfeleink közel ⅔-a  ezekből az országokból kerül ki.

Erre építve fogjuk a termékvíziót továbbfejleszteni, újabb innovációkkal bővíteni. Célunk az webshop-analitikai piacon betöltetlen piacvezető szerep megszerzése.

A Product Ownerünk, Jávor Anna szülési szabadságra ment. A megnövekedett feladatokat három fős teammel tervezzük tovább vinni. Vaskó Péter a termék vízióért és stratégiáért lesz felelős Head of Productként és Péter csapatába keresünk még egy Product Owner-t és egy UX Researcher-t is.

A marketing élére új csapattagot keresünk, aki a digitalis marketing stratégia és megvalósítás területén tudja segíteni a nemzetközi terjeszkedésünket, hisz ma már a növekedésünk több, mint 90%-a onnan jön.

Innonic csapat

Felkeltette az érdkelődésed valamelyik nyitott pozíció? Vagy esetleg szétnéznél többi álláslehetőségünk között is? Kattints ide, hogy megtekintsd további ajánlatainkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.