- 2018 május 30
A legtöbb cég öldöklő piaci versenyben küzd nap mint nap – ezt nevezzük képletesen „vörös óceánnak”. Ezen vörös óceánokat jellemzi a fojtogató árverseny, a sok-sok hasonló termék, hasonló szolgáltatás, hasonló ár, és egyre „finnyásabb” vevők. Mindez párosul egyre növekvő ügyfélszerzési költségekkel, romló árréssel, és egyre romló növekedési lehetőségekkel.

A cégek egy szűk rétege képes volt kiszakadni ebből az öldöklő versenyből, és képesek voltak megteremteni a saját „kék óceánjukat”, ahol szabadon hajózhatnak, ahol önmagukkal versenyeznek csak a vevők kegyeiért. Ezek a cégek képesek lényegesen magasabb árréssel dolgozni, illetve kisebb ellenállással, gyorsabban növekedni.

Kék Óceán Stratégia: Hogyan emelkedj ki az öldöklő piaci versenyből, és teremtsd meg saját piacod?

Mi különbözteti meg ezen cégeket a többiektől? Nem más, mint a megfelelően kialakított üzleti stratégia. A Kék Óceán Stratégia nem csak azt mutatja meg, hogy melyek a jó stratégia ismérvei, de teljeskörű útmutatót is ad ahhoz, hogy hogyan lehet egy nyertes stratégiát kialakítani bármely cég számára.

Vörös óceán vs. Kék óceán stratégia


3 pontban tudjuk megkülönböztetni a vörös óceán és kék óceán stratégiát:

  1. Azok a cégek, akik a vörös óceánban úsznak egy meglévő piaci versenyben harcolnak. Akik a kék óceán stratégiát követik, ők pedig egy olyan piacra próbálnak betörni, ahol nincs verseny.
  2. A vörös óceán a klasszikus stratégia alapján egy meglévő keresletet próbál kielégíteni, míg a kék óceán stratégiánál új keresletet teremtünk a saját termékünk számára.
  3. A vörös óceánban célunk, hogy legyőzzük a konkurenciát. A kék óceánban irreleváns a konkurencia.

Hogyan találhatjuk meg a saját kék óceánunkat?

Először is meg kell értenünk, hol is vagyunk jelenleg, azaz hogyan néz ki az iparágunk, milyen szempontok szerint versenyzünk és mi magunk követők vagy vezetők vagyunk. Ezután el kell képzelnünk, hogy hova tudunk eljutni. Gondold végig, hogy milyen piaci rések vannak, mik azok a pontok, melyek nincsenek megfelelően kielégítve az iparágad által. Végül pedig azt kell kitalálni, hogyan tudjuk kielégíteni ezeket a piaci réseket.

Ha szeretnél konkrét példákat hallani, valamint egy részletesebb útmutatót kapni a saját kék óceánod kialakításához, nézd meg előadásomat.

Ajánlom minden cégvezetőnek, vállalkozónak, és startuppernek, aki szeretne szintet lépni, kiszakadni az öldöklő versenyből, és egy nagyobb növekedési pályára állítani a cégét.

Ha valaki meghallgatta az előadásomat, és tovább szeretne mélyülni a témában, akkor javaslom az előadásom forrásául szolgáló két könyvet (részletekért kattints a képekre):

Blue Ocean Strategy, Expanded Edition: How to Create Uncontested Market Space and Make the Competition Irrelevant  Blue Ocean Shift: Beyond Competing - Proven Steps to Inspire Confidence and Seize New Growth

Zajdo Csaba profil


Zajdó Csaba a WebShop Experts, a ShopRenter, az OptiMonk és az Innonic Startup Studio alapítója, a Conversific és CodersRank társtulajdonosa, e-commerce szakértő.

Az Innonic Startup Studio vezetőjeként új termékötletek nemzetközi felfuttatásán dolgozik.

Ha szeretnél többet megtudni Csabáról, látogass el az oldalára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.