- 2020 április 29
Néhány vezető mellett töltött munkaév exponenciálisan hat a kollégák karrierjére. Személyiségük, hozzáállásuk és üzleti viselkedésük miatt igazai katalizátorai a fejlődésnek. Azok, akik ilyen vezetők mellett dolgozhatnak, gyakran saját maguk is sikeres cégvezetőkké válnak, és nagy iparági tekintélyre tesznek szert. Te is a superbosses kategóriába szeretnél tartozni? Ebből a cikkből megtudhatod azt a 6 megközelítést, amit a legjobb vezetők alkalmaznak tehetséggondozási folyamataikban. A cikk alján található videóban pedig érdekes történeteket hallhatsz az egyes mögkezlítésekről!

1. Kik azok a szuperfőnökök?

Superbosses-nak hívjuk azokat a vezetőket, akik nemcsak cégüket, hanem munkavállalóikat is fejlődésre, innovációra ösztökélik. Három különböző kategóriába sorolhatjuk őket hozzáállásuk szerint, melyek a következők:
  1. Iconoclasts (Szentségtörők)
  2. Glorious Bastards (Briliáns Gazemberek)
  3. Nurturers (Gondozók)
Viszont vannak olyan vezetői tulajdonságok, melyek mind a három kategóriába tartozó superbosses-okra érvényesek. Ezeket a tulajdonságokat észben tartva könnyen kiszúrhatjuk ezeket az embereket az átlagos vezetők közül:
  • Extrém magabiztosság, akár félelem nélküli élet
  • Versenyszellem
  • Kreativitás, erős képzelőerő
  • Integritás
  • Saját elveihez való hűség mind a munkában, mind a magánéletben

2. Hogyan választják ki a szuperfőnökök a megfelelő alkalmazottakat?

Az átlagtól eltérő hozzáállásukból kifolyólag az egyáltalán nem meglepő, hogy a szuperfőnökök szokatlan módszereket használnak a számukra megfelelő kollégák megtalálására is. Olyan tulajdonságokat keresnek a jelentkezőkben, amik megmutatják, hogy lakozik-e potenciál az illetőben arra, hogy ő is szuperfőnök legyen. Ennek az oka az, hogy egy cég nem akkor tesz szert hatalmas hírnévre, ha az alapítója ezzel rendelkezik, hanem akkor, ha az egész cég, az ott dolgozókkal együtt kiérdemli ezt. Innonic álláslehetőség

Mely tulajdonságok árulkodnak arról, hogy valakiből lehet-e ilyen vezető, vagy sem?

  • Szokatlan intelligencia, megfelelő világnézet
  • Kreativitás
  • Flexibilitás
Ezekről még több részletet a cikk alján található videóban találsz.

3. Képes a lehetetlenre is motiválni

Úgy gondolom, hogy ezen a ponton nem meglepő, hogy ezek a vezetők 100%-os figyelmet várnak el az alkalmazottaktól, ami kiemelkedő eredmények létrehozására teszi őket alkalmassá. De mégis hogyan motiválja egy ilyen különleges vezető a kollégáit egy olyan feladat elvégzésére, vagy olyan KPI megvalósítására, mi első látásra lehetetlennek tűnik?

Ez nem más, mint a vízió alkalmazása, vagyis a “Why”, amit az egész cég képvisel. Egy-egy mindennapi probléma megoldásánál jó ötlet lehet a kezdetekhez visszatérni, hogy mindenkinek eszébe jusson, hogy milyen magasztos céllal is jött létre a vállalkozás. Ez sok esetben segít a döntés meghozatalában, ezért elkerülhetetlen, hogy minden dolgozó jól ismerje a cég vízióját és misszióját.

4. Nyitottság, kompromisszum mentesen

Mit is jelent ez a szuperfőnökök szempontjából?

A siker eléréséhez kockázatokat kell vállalni és szabályokat kell megszegni. Hiszen csak így alkothatnak ők és a velük dolgozók is valami egyedülállót. Ezért teret adnak az alkalmazottaknak, hogy kiéljék fantáziájukat és kamatoztathassák tehetségüket. Engedik nekik, sőt motiválják őket arra, hogy kísérletezzenek. Ezzel megmutatják nekik, hogy semmi sem megváltoztathatatlan.

A nyitottság elősegítéséhez viszont egy biztonságos környezetet kell létrehozniuk, ahol az idegeskedés nem áll az újdonságok útjában.

Ezen kívül a Superbosses kategóriába tartozó vezetők folyamatos megújulásra ösztökélik a munkatársaikat. Így sosem ülnek a babérjaikon, hanem saját maguk és a termék/szolgáltatás megújításán dolgoznak, ami kiválóságot szül.

5. Mester és Tanítványa viszony kialakítása

Ahhoz, hogy szuperfőnökként Te magad is hozzád hasonló sikeres vezetőket tudj képezni, a következő lépéseket kell megtenned cégeden belül:
  • Lebontani a falakat, a kubikokat, start-up, nyitott atmoszféra megteremtése
  • A mester és tanítványa viszonyt nem azonnal, egyik percről a másikra kell kialakítani, hanem folyamatos tréning mellett kell bevezetni.
  • Hands-on coaching alkalmazásával, személyes megbeszélésekkel és ötletelésekkel kell tovább fejleszteni az adott kolléga képességiet és tudását. Ha probléma merül fel, vagy valamit jobban is meg lehetett volna oldani, akkor azt azon nyomban át kell beszélni személyesen, amint ez felszínre kerül.
  • Fontos, hogy a mesternek mindig legyen ideje a kollégákra, és persze ennek a másik fél irányából is igaznak kell lennie. De ezt nem elég csak egyszer kijelenteni, hangsúlyozni kell a számukra többször is, hogy irodád ajtaja nyitva áll előttük. Ne felejtsd el tettekkel is bizonyítani.

6. A siker hálózata

Egy superboss a siker elérése után is arra törekszik, hogy a lábnyomába lépők is olyan sikeresek lehessenek, mint ő. A siker nem csak egy cégre koncentrálódik, hanem a célok elérése után egy egész hálózatot lehet belőle építeni a szuperfőnök által kinevelt, más tehetségek vezetők előremenetelének facilitálásával. Ennek a módszerei a következők:
  • Egy szuperfőnök mindig teret hagy maga után. Ez azt jelenti, hogy ha kilép a cégéből, akkor sem számolja fel addigi eredményeit, hanem segíti annak további haladását azáltal, hogy egy általa elismert vezetőt állít az élére.
  • A főnök mellett dolgozó emberek ugyanolyan értékesek, mint a vele való közös munkából szerzett tapasztalat. Így például ha egy szuperfőnök egy egész új vezetői osztályt nevel ki, akik később saját céggel rendelkeznek, akkor a főnök sikerei még nagyobb szárnyra kaphatnak. Így nem csak azt mondhatja el, hogy egy új nemzedéknyi szupervezető képzéséért volt felelős, hanem az új vezetők által létrehozott cégekben is üzleti társakra talál a további elképzelési megvalósításához.
  • A valódi superboss-ok segítenek a kollégáiknak a továbblépésben. Ez nem csak a cégen belüli előléptetésekre érvényes. Egy ilyen vezetőnek azt is fel kell ismernie, ha a cége nem tud elég fejlődési lehetőséget kínálni 1-1 dolgozó számára, vagy esetleg valaki már túlnőtt az ott elérhető lehetőségeken. Ilyen esetben segítenie kell, hogy a kompetenciájának és ambíciójának megfelelő helyet találjon magának volt kollégája.


Ha rengeteg érdekes sztorit és példát hallgatnál meg még ebben a témában, például az Oracle vagy az Intel szupervezetőiről, akkor nézd meg előadásomat az alábbi videón, amiben ezt a témakört még részletesebben kifejtem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.