- 2019 augusztus 6

Az egykori középiskolás irodalomtanárom mondta mindig, hogy úgy tekintsünk középiskolai éveinkre, leginkább az érettségi időszakára, hogy életünkben valószínűleg ebben az időszakban rendelkezünk a legnagyobb lexikai tudással. Ezután a periódus után már specializálódni fogunk az egyetemi évek, különböző képzések, és a munkavilágában való elhelyezkedés során, ami tulajdonképpen egyfajta „szakbarbárrá” tesz minket, és beszűkül a tudományos perspektívánk.

Nem állítom azt, hogy nem volt igaza, mert a munkába lépés után valóban csak nagy erőfeszítések árán, tudatosan vagyunk hajlandóak ismét tanulásra adni a fejünket. A hónapok, évek elteltével hajlamosak vagyunk elkényelmesedni, és megelégedni jelenlegi eredményeinkkel, melyek éppen megfelelőek akkori pozíciónk és életszínvonalunk fenntartásához. Tetszik vagy sem, a munkavállalók magas százaléka hajlamos erre a bizonyos ellustulásra, és meglehetősen kevesen vannak azok, akik maguktól, folyton keresik a fejlődési lehetőségeket.

Viszont ahhoz, hogy ne fásuljunk bele a mindennapi megszokott munkába, és ne veszítsen értékéből személyes, valamint szakmai tudásunk, mindenféleképpen új ismeretekkel kell felruháznunk magunkat, hogy a mai gyorsan változó világban is relevánsak, piacképesek maradhassunk.

Miért fontos a saját fejlődésed?

A mai rohanó világban, ahol folyamatosan követhetjük a technológiák fejlődését, egyes szakmák hanyatlását, és újak felemelkedését, elkerülhetetlen, hogy mi is a piaci igényeknek megfelelően fejlesszük saját magunkat.

Szakmai fejlődés

Még ha morbidul is hangzik, minden egyes munkavállalónak úgy kell pozicionálnia magát a munkaerőpiacon, mint ahogy azt a cégek teszik saját iparágukban a termékeikkel vagy szolgáltatásaikkal. Annak érdekében, hogy egy esetleges munkahely váltás esetén ugyanolyan értékes fogaskereke lehessünk az új cég gépezetének, nem elég, ha még mindig csak azokkal a trendekkel, megoldásokkal, és elképzelésekkel rendelkezünk, mint amikor anno elhagytuk az iskolapadot.

Fel kell készülnünk arra, hogy szakmánkon belül bármikor előfordulhat egy olyan áttörés, mely alapjaiban megváltoztatja azt, ahogy onnantól kezdve bizonyos problémákat megközelíthetünk.

Erre nagyon jó példa a marketing, hiszen a mai marketingesek sem ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, amiket 10-15 éves könyvekben olvastak, vagy amik még elődeiknek beváltak. A Google is évente körülbelül 3200 alkalommal változtatja a keresőalgoritmusát, legyen ez kisebb, vagy nagyobb frissítés, amit ha a keresőoptimalizálással foglalkozó ügynökségek, vagy vállalkozók figyelmen kívül hagynának, már 1-2 éven belül nem lennének képesek kiszolgálni ügyfeleik igényeit.

Valamint arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a cégen belüli karrier létra megmászása érdekében elkerülhetetlen, hogy folyamatosan új tudással, és képességekkel ruházzuk fel magunkat. Soha nem fogod elérni álmaid pozícióját, ha megragadsz ugyanazon a szinten. 

Ha nem vagy képes fejlődni, pár éven belül azon fogod kapni magad, hogy az idő csak rohan, a körülötted lévő világ és a cég nagyot változott mióta elkezdtél ott dolgozni, de Te mégis még mindig egy helyben toporogsz. Ne várd hátra tett kézzel, hogy majd egyszer valaki észreveszi a cégbe vetett több éves hűségedet, hanem kezdj el azon munkálkodni, hogy tudásod és eredményeid azonnal a feletteseid szeme elé kerüljenek.

Ez persze leginkább azokra a munkavállalókra vonatkozik, akik szellemi munkát végeznek, például az online térben, mert ott a gyakori megújulás miatt nekik is fejlődniük kell a technológiákkal együtt a toppon maradás érdekében. Ezzel ellentétben, a fizikai munkát végzőknek meglehetősen kevesebb alkalommal kell iparági, vagy módszertani változásokkal szembenézniük.

Személyes fejlődés

A professzionális előrelépés mellett nem szabad megfeledkeznünk a személyes növekedésünkről sem. Szerinted mi a közös a sikeres emberekben? Talán az, hogy jókor voltak jó helyen, vagy, hogy megfelelő kapcsolati tőkével rendelkeznek? Afelől semmi kétség, hogy a szerencse is valamilyen szinten közrejátszik az üzleti sikerekben, de ez mindig csak a jéghegy csúcsa. Ami nem látszik, az az éveken keresztül tartó tanulási fázis, rengeteg megerőltetés, számtalan bukás, még ennél is több áldozat meghozatala, olvasással töltött éjszakák, korai kelés, és az ünnepek alatt is tartó munkálkodás.

Azt észrevetted már, hogy bármilyen önfejlesztési lista elején ott virul a könyvolvasás? Nem hiába, hiszen minél több könyvet olvasol, annál többször fogsz új megoldásokkal, gondolatmenetekkel, és világnézetekkel találkozni, melyek mind hozzátesznek hosszútávon ahhoz, aki vagy, és ahogyan gondolkodsz. Pontosan ezért, mi is itt az Innonic-nál rendelkezünk saját céges könyvtárral, ahonnan munkatársaink bármikor kölcsönözhetnek digitális, vagy nyomtatott formájú könyveket.

Ezen felül, a személyes fejlődés azért annyira fontos, mert dinamikusan változnak azok a mércék, amiket a HR-esek használnak egy-egy toborzási folyamat során. Míg például nagyon nagy hangsúlyt fektettek a jelentkezők szakmai képességeire az elmúlt évtizedekben, addig manapság már inkább az úgynevezett „company culture fit”, azaz a céges kultúrába való beilleszkedés vonalán interjúztatják a jelentkezőket. Így például könnyebben szűrik ki azokat az érdeklődőket, akik személyiségük, és hozzáállásuk alapján valószínűleg jobban elkötelezettek lesznek a cég, és a céges célok iránt, és könnyebben fogják adaptálni a már kialakított értékeket.

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem veszik figyelembe a pályázó szakmai előéletét, és más munkatapasztalatait, de már nem csak ezen adatok alapján hozzák meg döntéseiket. A felsorolt okok miatt elkerülhetetlen, hogy fejlesszük kommunikációs-, prezentációs-, és más személyes képességeinket, azaz „soft skill”-jeinket is, hogy továbbra is labdába rúghassunk más jelentkezők mellett.

Hogyan fejleszd magad a siker érdekében?

1. Ingyenesen elérhető online anyagok

A könyvek olvasása mellett – amit már az előzőekben bővebben kifejtettünk – szuper lehetőségnek bizonyul az ingyenes, letölthető anyagok olvasása, vagy videók nézése. Manapság az Internet már tele van ilyen anyagokkal, ezért nagyon meg kell válogatnunk, hogy melyik forrás mellett tesszük le a voksunkat.

karrierépítés a gyakorlatban 2019

A YouTube az egyik legjobb médium jelenleg, ahol hasznos, és ingyenes oktató videókat tekinthetünk meg. Néhány perc böngészés után már rá is találhatunk egy érdeklődésünknek megfelelő csatornára, amit ha rendszeresen követünk, új képességekkel ruházhatjuk fel magunkat. Néhány hónap YouTube-ozással akár egy új nyelvet is megtanulhatsz társalgási szinten.

Mi is létrehoztuk a YouTube csatornánkat, ahol az általunk tartott Academy Talk előadások felvételeit osztjuk meg az érdeklődőkkel, ezzel segítve őket a további szakmai fejlődésben. A csatornán találhatsz videókat cégépítés, ügyfélkezelés, értékesítés, marketing, és motivációs témákban is.

2. Kurzusok elvégzése

A fentebb említett megoldások mellett az online, vagy offline kurzusok elvégzése is tökéletes megoldás a szakmai és személyes fejlődésedhez. Nincsen más dolgod, csak néhány perces kutatómunkát kell végezned, hogy a közeledben lévő, érdeklődésednek megfelelő kurzusokat megtaláld.

Persze ma már otthonodat sem kell elhagynod ahhoz, hogy részt vegyél 1-1 tanfolyamon, mert rengeteg olyan platform létezik, ami kifejezetten online kurzusokat értékesít. Ilyen például a Udemy, a Treehouse, a Skillshare, vagy a LinkedIn Learning.

A befejezett tanfolyamokat az önéletrajzba építve megmutathatod az interjúztatóknak, hogy képes, és hajlandó vagy a fejlődésre, így akár idővel nagyobb felelősséget is helyezhetnek a válladra egy időszerű előléptetés formájában.

Persze arról se feledkezzünk meg, hogy a tanulási folyamatunkat nem szabad megszakítanunk akkor sem, ha már álmaink cégénél, vagy pozíciójában dolgozunk. Ezért kitűnő választás egy olyan munkahely, ahol vállvetve támogatják az ott dolgozók előmenetelét, legyen az szakmai, vagy személyes, és gyakran unszolják a kollégákat arra, hogy minél többször lépjenek ki saját komfort zónájukból.

3. Előadások, workshopok

Ezen felül nagy értéket képviselnek a workshopokon, előadásokon való részvétel is. Budapesten rengeteg üzleti témájú konferenciával, és egy, vagy több napos eseménnyel találkozhatsz, de lassacskán az ország többi nagyvárosa is kezd felzárkózni a főváros tempójához. Ezért találtuk ki itt Debrecenben a nyílt tudásmegosztó Innonic Academy Talk előadásokat, melyek általában két heti rendszerességgel kerülnek megrendezésre, és a regisztrálók ingyenesen részt vehetnek rajtuk. Igyekszünk témák széles tárházával várni a jelentkezőket, hogy minél jobban lefedhessük az érdeklődési köröket.

Ami jó az Innonic Academy Talk-ban, hogy azok is hozzáférhetnek az ott hallott tudásanyaghoz, akik nem laknak Debrecenben vagy a környéken, hiszen a fentebb említett YouTube csatornánkon, és a készülő PodCastünkön vissza lehet nézni/hallgatni az előadásokat.

Ezen felül Az Innonic főhadiszállásán részt vehetsz a Silicon Valley Talk eseményeken, ahol olyan nagypályás startupperek, és befektetők előadását tekinthetik meg az érdeklődők, akik már országszerte ismertek. Ilyen volt például Fehér Gyula, a Ustream alapítójának fizetős előadása, aminek a bevételét a debreceni Mentős alapítványnak ajánlottuk fel.

4. Konferenciák

Az országos, vagy nemzetközi méretű konferenciák nagy lépéselőnyt nyújthatnak azoknak, akik komolyan gondolják a saját fejlődésüket, és akár több pénzt is képesek rászánni ezekre a pár napos eseményekre. Ezekben a konferenciákban véleményünk szerint az a legjobb, hogy a szakma krémje összegyűlik egy fedél alatt, és igazi nehézsúlyú profiktól tanulhatod meg a legmenőbb, és leghatásosabb megoldásokat, és irányvonalakat.

Ezért mi is előszeretettel veszünk részt magyar, és nemzetközi konferenciákon is, mert fontosnak tartjuk, hogy munkatársaink birtokában legyenek a legfrissebb elérhető tudásnak. Hiszen csak így tudunk céges, és csapat szinten is egyről a kettőre jutni.

Milyen konferenciákon vettünk részt eddig idén?
  • Shopify Unite – Toronto
  • SuccessCon – San Francisco
  • SaaStr Europe – Párizs
  • SaaStr – San Francisco
  • London Ecommerce expo

Hogyan járul hozzá a munkavállalók fejlődéséhez az Innonic?

Mi itt a debreceni Innonic-nál nagy energiákat invesztálunk mind a dolgozók, mind a környékbeli munkavállalók, és álláskeresők tudásának frissen tartásába. Cégünk egyik alapértéke a folyamatos fejlődés, azaz life-long learning, amiből megalkottuk az „Always keep improving” mottónkat.

Az egyéni fejlődésnek több ága is elérhető nálunk, melyek a következőek:

Legfontosabb eseményeink közé tartoznak a már említett Silicon Valley Talk, és Academy Talk események, és az előadások tudás anyagának megosztása különböző közösségi média platformjainkon.

Továbbá többféle módon támogatjuk a nálunk dolgozók személyes és szakmai növekedését, és gyors beilleszkedését:

  • Munkavállalói kézikönyv azaz Employee Handbook az új kollégáknak, a gyors beilleszkedés, és a céges értékek elsajátítása érdekében
  • Strukturált, interaktív onboarding folyamat, ami kulturális, és egy tesztekkel tarkított szakmai részre van bontva
  • Vezetői tanfolyamok azoknak, akik az előléptetés kapujában állnak
  • Személyes karrierút tervezés negyedévente, hogy sikeresen összeegyeztessük a személyes célokat a cégen belül rejlő lehetőségekkel
  • Részvétel hazai, illetve külföldi konferenciákon, mint például a már említett Shopify Unite, a SuccessCon, vagy a HRFest
  • Saját céges könyvtár
  • On-site, és off-site szakmai képzések
  • Személyes coaching, ami a kollégák kiegyensúlyozottságát hivatott biztosítani
  • Kollégáink heti munkaidejüknek 10%-át önképzéssel tölthetik
  • Könyvklubok, ahol kötetlen keretek között beszélik át az olvasottakat
  • Tech, és üzleti témájú tudásmegosztó meetingek

Ezeket mi is azért biztosítjuk kollégáinknak, hogy nehogy ők is „szakbarbárrá” váljanak, és kényelmesen éldegéljenek komfort zónájukon belül, hiszen az hosszútávon nem visz senkit sem előre.

Azt ajánljuk Neked is, kedves olvasó, hogy minél több olyan tanfolyamon, és eseményen vegyél részt, ami nem csak a szakterületedhez, de más érdeklődési területedhez is illik. Ezzel biztosíthatod személyiséged, karaktered fejlődését, és előre haladásod a karrier létrán.

A Te cégednél milyen fejlődési lehetőségek biztosítottak a munkatársak számára? Írd meg nekünk kommentben!

Még több információt szeretnél arról, hogyan szerezheted meg álmaid állását, és hogyan építheted fel saját karriered? Töltsd le ingyenes kisokosunkat, és gyarapodj gyakorlati tippekkel és tanácsokkal, melyek segítenek elérni karrierépítési céljaidat.

Megtetszettek az itt felsorolt fejlődési lehetőségek, és szétnéznél nyitott pozícióink között? Itt megteheted!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.