- 2020 január 27
Cikkünkben Zombori Dénes, az Innonic HR vezetője, és Kisfaludy Lilla, Munka- és szervezetpszichológus segítségével mutatunk be egy ideálisan felépített szervezeti kultúrát, és azt, hogy a cégek milyen módszereket alkalmazva győződhetnek meg arról, hogy mind a két fél számára értékes lesz az új munkaviszony. Majd bemutatjuk, hogy mindez hogyan testesül meg az Innonicon belül, és a mi milyen értékeket képviselünk cégünkkel.

Korábbi Milyen jelolteket varunk az Innonichoz? című bejegyzésünkben betekintést nyerhettetek kiválasztási folyamatunkba, amiben kitértünk arra is, hogy miért nélkülözhetetlen, hogy hangsúlyt helyezzünk a munkavállalói beválásra, beilleszkedésre.

Ebben a cikkben arra fogunk kitérni, hogy miért tartjuk fontosnak azt, hogy a megfelelő jelölteket felfedezzük és azokat vegyük fel csapatunkba, akik tényleg illenek hozzánk, közénk. Közös célunk az, hogy elégedett, motivált, elismert emberként éljünk.

Kisfaludy Lilla – Munka- és szervezetpszichológus:

Mind a szervezet, mind a munkavállaló érdeke, hogy bizonyos szempontok alapján hasonlóak legyenek, hiszen minél több faktor alapján passzolnak a munkavállalói és a munkáltatói igények, annál prosperálóbb lesz a kapcsolat, ezzel együtt a munka minősége is.

Person-Job-Organization fit modell

Hosszú évekig kutatták a szakemberek a személy és a munkakör, később a munkahely, illetve a szervezeti illeszkedést. Az idők során több modell is született a rendszer minél jobb leképezésére. Mi a P-J-O fit modellt emelnénk ki ezek közül. Ez a modell komplex rendszerként tekint az egyén beválására. Arra mutat rá, hogy mind a három komponens együttes megfelelése, illetve összeillése vezet az egyén és a szervezet effektív működéséhez.

szervezeti kultúra

Mi történik illeszkedés esetén?

Abban az esetben, amikor az egyén illeszkedik a munkakörhöz, kompetenciái és képességei alapján ki tud teljesedni az adott munkakörben. Valószínűsíthetően szereti azt a munkát, amit betölt, így motivált az egyéni fejlődésében, abban, hogy szakmai sikereket érjen el. Nyilván ez a szervezet oldaláról megerősítésként szolgál, azt jelzi, hogy a munkavállaló bevált, a kiválasztás jól sikerült, érdemes befektetni és foglalkozni az adott személlyel. Itt azonban nem ér véget a történet.

A modell dinamikus, hiszen a munka és a személy is hat egymásra, folyamatosan alakítja egyik a másikat. Amennyiben a teljes modell optimálisan működik, akkor a szervezet már a kezdetektől fogva támogatja az egyént abban, hogy megadja a számára szükséges lehetőségeket. A szervezet nyitott arra, hogy személyre szólóan foglalkozzon munkatársaival, motivációjukkal, elköteleződésükkel, elégedettségükkel, egyszóval a szervezeti attitűdökre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltató igyekszik minél szélesebb körű motivációs rendszert kiépíteni, hogy ki-ki megtalálja a számára megfelelő alternatívát.

Miért fontos a megfelelés mind a két fél számára?

Mind a két irány szempontjából létfontosságú a megfelelés, hiszen a személy kizárólag akkor tud beválni, elkötelezett és motivált lenni hosszútávon egy munkakörben, ha azonosulni tud a szervezet által támasztott kihívásokkal, a szervezeti értékekkel és magáénak érzi a szervezet stratégiáját, vízióját.

Míg a másik oldal perspektívája: a szervezet azért a munkavállalóért, akiben látja a potenciált, aki megerősíti a szervezeti értékeket és kultúrát, aki a szervezet ,,prototipikus” tagja, azt a szervezetben elismerik, megbecsülik, értékelik.

Mindezek mellett nem mehetünk el amellett, hogy foglalkozzunk a munkáltatói márkával, a cég által képviselt értékekkel, a szervezet kultúrájával. A szervezet informális és formális értékei, rítusai, szokásai elengedhetetlen része a mindennapoknak. Mire kell itt gondolni?

Ahány munkahely, annyi szokás

Ahogy egyre tudatosabban látjuk önmagunkat a munkaerőpiacon, annál biztosabb tudást szerzünk önmagunkkal kapcsolatban. Méghozzá arról, hogy mi az, amit szeretünk, ahol jól tudunk működni, és mik azok a helyzetek és tényezők, amikhez nem is tudunk, sőt nem is akarunk hozzászokni.

A céges értékek és a szervezeti kultúra majdhogynem minden apró részletét áthatja a mindennapos tevékenységeinknek. Meghatározza azt, ahogyan a kollégák kezelik egymást, azt, hogy hogy kezeli a cég a hierarchiát vagy hogy mit vár el a munkatársaitól.

A tudatos, eredményes cégek igen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy meghatározzák céges értékeiket, víziójukat. Ezeket különböző platformokon kommunikálják és követendőnek tartják a cég minden egyes munkavállalója számára. Egy erős kultúrával rendelkező cég védelmet nyújt munkavállalói számára azzal, hogy hasonló értékrendszerű embereket foglalkoztat. A közvetített értékek jelzik, hogy milyen szemléletű munkavállalók tudnak kiteljesedni és jól érezni magukat a kultúrában.

Akik ezekkel azonosulni tudnak, azok könnyen kinyílhatnak és megtalálhatják számításaikat. Míg azok, akik azt gondolják, hogy a rendszer befogadja őket és könnyen tudnak majd lavírozni anélkül, hogy az értékrendszer alapvető normáit elfogadnák vagy betartanák, könnyen szembesülhetnek azzal, hogy nem tudnak beilleszkedni, kirekesztve találhatják magukat.

A kezdetek kezdetén érdemes felmérni a terepet a kiszemelt munkahelyen. Célszerű lehet utánajárni, hogy milyen értékek mentén működnek, mit kommunikálnak magukról, mit várnak el munkatársaiktól.  Ha azt tapasztaljuk, hogy a szervezet tisztában van értékeivel és ezt közvetíti is, biztosak lehetünk abban, hogy egy őszinte, nyitott kultúráról van szó.

csapatfoto_innonic

Zombori Dénes – Innonic HR vezető:

Az Innonicnál a szervezeti kultúrát Michael Watkins megfogalmazása szerint  a szervezet immunrendszerének tekintjük.

A valódi immunrendszerhez hasonlóan a cégkultúra segít megakadályozni, hogy a nem megfelelő emberek és gondolatok bekerüljenek egy szervezetbe, vagy ha bekerültek, akkor onnan kikerüljenek.

Miért szükséges az erős “immunrendszer”, avagy a szervezeti kultúra?

Mert kihívások mindig lesznek, sőt ahogy fejlődünk, úgy lesznek egyre komplexebbek ezek a kihívások. És nem tudjuk őket örökké kívülről (manuálisan) leküzdeni, az a jó, ha a szervezet elég erős ahhoz, hogy magától leküzdje ezen kihívásokat, sőt lehetőleg erősebben jöjjön ki belőle, mint korábban.

Hiszen a legjobb stratégiát is képes meghiúsítani egy nem megfelelő cégkultúra.

A cégkultúra nálunk az alábbi 3 alappilléren nyugszik:

Innonic alapértékek:

A valós céges értékek azok, amiket a cég tényleg ÉRTÉKEL a kollégákban. És ezen értékeket figyelembe vesszük új kollégák felvételénél, teljesítmény értékelésénél, és elküldésénél egyaránt.

Alapértékeinket összefoglalóan AWESOME értékeknek szoktuk hívni. Itt találod minden értékünket.

Viselkedési normák:

Minden cégnél vannak olyan viselkedési normák, amelyeket tudatosan vagy tudat alatt, de jutalmaz vagy büntet az adott szervezet.

Mi az alábbi normákat biztosítjuk és várjuk el kollégáinktól: Tartsd be amit ígérsz: 
  • Az egyik legfontosabb, hogy mindig tartsd be amit ígérsz, és ne ígérj olyasmit, amit nem tudsz tartani.
  • Ha valaki nem tartotta be, amit ígért, azt jogod van számonkérni, akkor is, ha nem vagy a felettese.
  • Ha valami oknál fogva mégsem tudod tartani az ígéreted, azt jelezd előre.
Légy őszinte: 
  • Soha, soha, soha ne hazudj!
  • Ne beszélj ki másokat a háta mögött:
  • Ha hibáztál, ismerd be, hogy hibáztál, és mondd el, hogy mit tanultál belőle.
  • Ne csak simán ne hazudj, de ne is toleráld az őszintetlenséget.
A cél NEM szentesíti az eszközt
  • Igenis vannak dolgok, amiket nem tehetünk meg, még akkor sem, ha az rövid távon segít a célok elérésében, és az tűnik az egyszerűbb megoldásnak (ilyen pl. az ígéretek megszegése).
  • Hosszú távon gondolkozunk, és tudjuk, hogy ami “kiskapu” rövidtávon, az hosszú távon a saját megítélésünket és a bizalmi egyenlegünket rombolja.
Divíziók közötti bajtársiasság
  • Innonicon belül a legtöbb kooperáció vagy tudásmegosztás igazi win-win szituáció, amit minden lehetséges módon igyekszünk támogatni.
Verseny vs kooperáció:
  • Hiszünk abban, hogy egy kis versengés jót tesz a teljesítménynek, de még inkább hiszünk a kooperáció erejében.
  • Versenyszellem = Végrehajtás. Kooperáció = Innováció. Mindkettő kell a sikerhez.
  • Ne csak akkor nyújtsunk segítséget másoknak, ha egyből egyértelmű annak ellentételezése (“mit kapok cserébe?” – ez a tranzakció alapú megközelítés).
  • Hiszünk abban, hogy jó tett helyébe jót várj, adjunk bátran segítséget akkor is, ha rövid távon nem látjuk, hogy azt mikor és hogyan fogjuk visszakapni.
  • A közös győzelemre törekszünk, és nem az egyéni “diadalokra”.
Környezet: Ahhoz, hogy jól működjönek a normák és alapértékek, fontos, hogy egy támogató környezetet teremtsen a cég a kollégáknak. Mi a támogató környezetet az alábbi fogalmakkal definiáljuk:

Bizalom
  • Többre becsüljük a bizalmat, mint a kontrollt és az irányelveket. Alapból megbízunk benned, és ezt a bizalmat csak eljátszani lehet.
  • Transzparens módon működünk, a kötelező személyes adatoktól eltekintve nincsenek titkok a cégben, ahogy azt a következő céges meetingen meg is fogod tapasztalni.
  • Inkább túlkommunikáljuk a dolgokat, mint alul, mert nem tudjuk, hogy kinek milyen információra van szüksége. Megbízunk benned, hogy Te majd helyesen használod fel a kapott információkat.
  • Bízunk abban, hogy értelmes emberek dolgoznak a cégnél, akiknek nem szükséges minden apróságot a szájukba rágni.
Egyszerűség
  • Törekszünk az egyszerűségre, ahol és amikor csak lehet.
  • A legfontosabb szabály amit ismerned kell a döntések többségénél: “Használd a legjobb ítélőképességed”.
  • Minél kevesebb szabályt és bürokráciát igyekszünk hozni, csak a legszükségesebb dolgokra, és ahol csak lehet ezt is próbáljuk egyszerűsíteni.
  • Folyamatosan törekszünk a komplexitás csökkentésére, ezáltal csökkentve a hibák esélyét és nagyságát is.
  • Inkább kövessünk el apróbb hibákat, és javítsuk őket gyorsan, mint öljünk túlzott erőforrásokat a hibák mindenáron való elkerülésébe.
Startup mentalitás
  • Törekszünk a rugalmasságra, a folyamatos kísérletezésre és változásra.
  • A legtöbb döntésünket agilisan kezeljük, nincs semmi kőbe vésve (kivéve az ígéretek!), ha kipróbáltunk egy új módszert/eszközt/folyamatot/stb., és nem működik, akkor változtatunk rajta.
  • Mindent amit teszünk, igyekszünk költséghatékonyan csinálni.
  • A korlátok egyben előnyök is. Az igazán jó dolgok szűkös erőforrások mellett születnek. Próbáld mindig ilyen szemmel nézni a dolgokat.
Teljesítmény központúság
  • Hiszünk abban, hogy mindenki elsődlegesen a teljesítménye alapján legyen megítélve, és annak függvényében haladhasson előre.
  • Hisszük, hogy a legjobb ötleteknek kell “győznie”, függetlenül attól, hogy kitől származik az ötlet
  • A jó munkahely legfőbb ismérve a lenyűgöző, magas teljesítményt nyújtó kollégák, akik ösztönöznek a fejlődésre. Ezért igyekszünk csak ilyen embereket felvenni.
  • Hosszú távon nem akarjuk megmondani, hogy mikor mit csinálj. Egyedül azt kérjük, hogy hozd az eredményeket.
Sportcsapat vs. család
  • Ha egy hasonlatot akarunk mondani, hogy miként hivatkozhatunk önmagunkra, mi sokkal inkább egy sport-csapat vagyunk, és nem egy család.
  • Egy ember nem küldi el egy családtagját, és a családtag se nagyon szokott átmenni egy másik családba. Egy sport-csapat (és egy cég) életében ezek viszont normális dolgok.
  • Nem akarjuk, hogy azért legyél itt velünk, mert lelkiismeret furdalásod van itthagyni minket. Azért maradj velünk, mert szeretsz itt dolgozni, mert tudsz és akarsz még fejlődni nálunk, és mert hiszel a víziónkban, és részese akarsz lenni a sikereknek.
  • Ha el kell küldeni valakit, akkor azt viszont tedd nagyvonalúan, gondolj bele a helyzetébe, és segíts neki a lehető legkevésbé fájdalmassá tenni a váltást.
Ha úgy érzed, hogy Te szívesen dolgoznál egy olyan cégnél, ahol ilyen szervezeti kultúrával és céges értékekkel találkozhatsz, bátran nézz szét nyitott pozícióink között, hiszen folyamatosan bővítjük szakértői csapatunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.