- 2019 november 4
Korábban már írtunk cikket arról, hogy fejlesztőként hogyan készülj fel az interjúra, illetve Karakas Péter CTO-nk is – legtapasztaltabb fejlesztő interjúztatónk, közel 400 interjúval- összefoglalta a tapasztalatait a technikai interjúkról is.

Továbbá részletesebben olvashattál blogunkon már arról is, hogy milyen hibákat ne kövess el egy interjún.

Szeretnék segíteni abban, hogy növeljem az esélyeid ha hozzánk jelentkezel.

Mivel a kiválasztási folyamatunk is fejlődik, szeretném, hogy képben légy a legfrissebb módszereinkkel is. Az Innonichoz nem feltétlen könnyű bejutni. Ne érts félre, nem azért mert szívózunk a jelöltekkel – épp ellenkezőleg – hanem mert az egyik leggyorsabban változó iparágban mozgunk és erős kultúránknak köszönhetően az évek tapasztalatai alapján már elé jól meg tudjuk állapítani, hogy egy jelentkező be fog-e illeni a meglévő csapatba, vagy sem. Nagyon leegyszerűsítve felvételnél két féle hibát véthet egy cég: 1. Nem vesz fel olyat, akit kéne. 2. Felvesz olyat, akit nem kéne. Mivel a nem megfelelő ember kiválasztásának nagy költségei vannak mind a két fél számára, ezért inkább kétszer átgondoljuk egy új kolléga felvételét.

Ha jelentkezel hozzánk, nagy valószínűséggel az alábbi állomásokon fogsz részt venni jelentkezőként, ezért összeszedtem mindegyikhez néhány jó tanácsot:

1. Jelentkezés – Önéletrajz:

Először is átolvassuk alaposan az önéletrajzod. Ha a jelentkezés mellé még írsz pár sort magadról és arról, hogy miért szeretnél nálunk dolgozni, akkor jó eséllyel indulsz. A tanulmányból már tudod, hogy milyen önéletrajzokat és motivációs leveleket szeretünk.

Ha már beküldöd a jelentkezésed, akkor nézz utána a cégnek is, mert kellemetlen amikor a személyes találkozón sem tudod bemutatni a céget, ahova jelentkeztél. 

Tudsz hozzánk Facebook-on keresztül is jelentkezni, itt viszont jellemzően az történik, hogy mi nem kapunk rólad kellő információt. Ha úgy tudsz jelentkezni egy állásra, hogy nem kell önéletrajzot feltöltened, az azt fogja jelenteni, hogy az adott rendszernek megadott adataid lesznek automatán továbbküldve. Ez elsőre pofonegyszerűnek hangzik, de a cég vélhetően nem azt a benyomást fogja kapni rólad, mint szeretnéd, ezért inkább ezt kerüld. Hasonlóan kerüld a Profession és hasonló oldalak által automatikusan készült önéletrajzokat is, ha hozzánk jelentkezel. A legbiztosabb, ha a weboldalunkon keresztül jelentkezel.

Ha pedig nem találsz hozzád illő nyitott pozíciót, akkor pedig küldd el a jelentkezésed itt.

2. Tesztfeladat:

Ha szimpatikus az önéletrajzod, azaz a hirdetésben leírtakkal vannak egyezések, vagy olyan tapasztalataid vannak, amelyek hasznosak lehetnek az adott pozíciónál, akkor (a kereséseink java részénél) először egy tesztfeladatot küldünk. Itt az segít a legjobban, ha határidő előtt elküldöd. Nyugodtan kérdezz menet közben, ha pedig közbe jön valami, és nem tudod időre küldeni, akkor jelezd a határidő lejárta előtt.

3. Telefonos beszélgetés:

Mivel ez egy rövidebb beszélgetés (kb 20 perc) így légy lényegre törő, a legfontosabb eredményeid vagy jellemzőid emeld ki. Ide már érdemes alapkérdésekkel készülnöd, ha valami nem világos a cégről, pozícióról, akkor azt már itt tedd fel, örömmel válaszolunk rá. Ha nem vagy rutinos álláskereső, akkor előtte gondold át azt a kb. 5-5 mondatot, amit magadról, korábbi tapasztalataidról, tudásodról összefoglalóan el tudsz mondani. Erre érdemes rászánnod pár percet, mert ezeken a mondatokon múlik, hogy lesz-e következő kör, ugyanis a telefonos beszélgetések alapján csak a legjobb jelölteket hívjuk be személyes találkozóra. Ez jól fog jönni a későbbiekben is. 

4. Személyes találkozó:

Érkezz időben és felkészülten. Legfontosabb, hogy ne izgulj. Minden személyes találkozónk egy kellemes beszélgetésre hasonlít, ha a jelölt is vevő rá. Nem használunk stresszinterjús elemeket, nem teremtünk vallató hangulatot és egyéb értelmetlen kérdésekkel sem fogunk fárasztani. Persze ilyenkor mindenki izgul kicsit, de hidd el, minket is az segít, ha nyugodtan, valós énedet mutatva tudunk beszélgetni. Továbbá a legjobb jelöltek jellemzően kérdésekkel készülnek, hogy kiderítsék ez a megfelelő hely a számukra. Még 1-2 jövőbeli kollégával is találkozhatsz.

Az alábbiakra kaphatsz választ: Miről szól a pozíciód? A cég milyen rövid és hosszú távú kihívásokkal néz szembe? Ki lesz a vezetőd, milyen személyiség? El tudod képzelni, hogy vele dolgozz? Tetszik az iroda? 

5. Próbanap:

Jellemzően ez az utolsó kör. Mivel a személyes beszélgetések alapján úgy láttuk, hogy szakmailag megfelelsz, ezért elhívunk fél-1 napra, hogy találkozz a csapat többi tagjával és belenézz egy kicsit abba, hogy milyen is lesz egy napod nálunk. 

Kipihenten érkezz, mert sok lesz az új információ, új emberekkel fogsz találkozni és szeretnénk ha megcsillogtatnád tehetséged. A napnak kettős célja van, szeretnénk mi is jobban megismerni, és emellett lehetőséget biztosítunk számodra, hogy te is megismerj minket. Ezért gondold át előre, hogy mi a fontos számodra egy munkahelyen és figyeld meg alaposan, hogy ezeket megtalálod-e nálunk. Kérdezz sokat, használd ki az itt töltött idődet a lehető legjobban. Az alábbiakra kaphatsz választ: Milyen csapatba fogok kerülni? Szimpatikusak leendő munkatársaim? Milyen a hangulat napközben? Milyen ügyfelekkel kell együtt dolgozni? Az első találkozón bemutatottakhoz képest milyen képet nyújt a cég?

Az éppen aktuális nyitott pozíciókat itt találod, reméljük lesz lehetőségünk a jelöltjeink között tudni.

Remélem tudtam segíteni a fenti tippekkel, bízom benne, hogy találkozunk hamarosan. 🙂

One Comment

  • Dohovics Róbert szerint:

    Kedves Dénes!

    Ismét sikerült egy nagyon frappáns, részletgazdag, ám lényegretörő, meglepően figyelmes és kedvesen színes útmutatót olvasnom Tőled.

    A Innonic weblapja, szerkezete, navigálhatósága, opciói, stílusa, fekínált ismeretanyaga és fiatalos lendületű írásai is dícséretet érdemelnek. (I.e., ez a platform is remek) A cég csapatában valóban élmény lehet dolgozni, ha ez a kreatívitás, figyelem, őszinteség és lendület sugárzik közöttetek a megértés és okos tanulás/tanítás/közös fejlődés jegyében.

    Egy szóval, Gratulálok! … és természetesen, a jövőben is sok sikert és minden jót kívánok az OptiMonk helyi és az Innonic országos csapatának!

    Köszönettel és baráti üdvözlettel,

    Róbert

     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.