- 2017 április 25
Korábbi cikkünkből megtudhattad, hogy milyen a jó önéletrajz. Ha követted a tanácsainkat, most már biztosan ott ülsz a laptopod előtt – továbbjutottál a következő szintre a kiválasztási folyamatban, állásinterjú időpontja leegyeztetve a cég toborzójával – hogyan tovább? Valószínűleg most épp állásinterjú kérdésekre keresel rá az interneten, hiszen szeretnél a lehető legjobban teljesíteni a beszélgetésen, hogy tiéd legyen az új állás. Nos, összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát, amit interjún követtek el – ha ezeket elkerülöd, nagyobb eséllyel jutsz tovább, akár az állásajánlatig és a pozíció betöltéséig.

1. Felkészületlenül indulsz el az interjúra

Minden interjún elhangzik a kérdés: Mit tud a cégünkről? Hallott már a vállalatunk történetéről, sikeréről? Ha soha nem is hallottál a vállalatról, valamiért jelentkeztél, tehát illő utána olvasni a cégspecifikus adatoknak. Mikor alapították, mennyi alkalmazottjuk van, mi a fő profiljuk, mi a sikerük záloga? Ehhez tökéletes információforrás a cég weboldala, vagy például a Partnercontrol.hu. Természetesen az is fontos, hogy a saját történeted is jól ismerd. Tudj válaszolni az általános kérdésekre, tudj egy rövid összefoglalót mondani a szakmai eredményeidről és a munkásságodról.

2. Nem az alkalomnak megfelelően öltözöl fel

Értelemszerűen nem szmokingot és nagyestélyit várnak el a munkáltatók a jelentkezők részéről, dehogyis. Azonban a business vagy business casual öltözet elengedhetetlen. Azaz, ahogyan egy hivatalos eseményen megjelennél: nők részéről blúz és blézer, férfiak részéről ing és zakó az alapvető ruhadarab egy-egy interjún. Kivételt jelenthet egy-egy IT-s pozíció, általában egy fejlesztőtől nem várják el az ing viselését a kreatív és szabad szellem tudatában. Lehetőleg kerüld a túlságosan is dekoltált vagy mini ruhadarabokat, illetve a szaggatott farmert is – nem fognak elég komolyan venni az asztal másik oldalán.

Öltözködés

3. Késve érkezel – vagy meg sem jelensz

Az utóbbi remélem senkinek nem jut komolyan az eszébe, mert nem megjelenni egy interjún megbocsájthatatlan bűn. Ha valami közbejön – bár kevés dolog lehet álláskereséskor fontosabb – előre kell jelezned a kapcsolattartónak, s új időpontot egyeztetned. Másik eset, a késés. Ne forduljon elő. A megbízható munkaerő nem késik, sőt, hamarabb érkezik a megbeszélésekre – beleértve az interjút is. Nincs szüksége a cégnek olyan emberekre, akik csak rabolják az értékes perceket. Ezért kalkulálj azzal is, hogyan jutsz el az irodához. Ha autóval érkezel, gondold át, mekkora forgalom lesz, hol tudsz majd leparkolni, tömegközlekedés esetében nézz utána az átszállásoknak, menetrend változásoknak.

4. Félsz beszélgetést kezdeményezni

Megérkezve a vállalat irodájába bizonyára megtesztek egy kis utat, míg eljuttok a recepciótól a tárgyalóig. Az úgynevezett “elevator pitch” lehetőségét nem szabad elszalasztani, ilyenkor van ugyanis 2-3 perced arra, hogy “eladd” magad, s megnyerd az interjúztatót. Pár helyén való gondolat és kérdés sorsdöntő lehet. Hiszen nagyon sok múlik az első pár másodpercben kialakult benyomáson. Például érdemes megemlíteni, hogy “Élőben is olyan barátságos/modern/kellemes hangulatú az iroda, mint a weboldalon láttad, nagyon szívesen dolgoznál itt.” – kifejezve, hogy bizony te utánanéztél a cégnek.

5. Túlságosan ideges, vagy magabiztos vagy

Mindkettő bajt okozhat. Egy egészséges vizsgadrukk persze teljesen természetes, s egy-egy értékesítői vagy vezetői pozíciótól eltekintve a túlzott magabiztosság is visszatartó erő lehet. Az arany középút ebben az esetben is követendő példa. Légy kedves, talpraesett, de ne túlozz vagy harsánykodj. Kevesen viselik jól egy jelentkezőtől. Ne egy-egy szóval válaszolj a feltett kérdésekre, de legyél tömör, lényegre törő, s kerüld a (személyes) információáradatot.

6. Hazudsz – megbocsájthatatlan bűn az állásinterjú során

Sokak taktikája az, hogy a csillagos eget is lehazudják az égről, csak azért, hogy – terveik szerint – megszerezzék az új állást. Ez egy rendkívül rossz magatartás, senkinek sem ajánlom követendő példának. A hazugságok előbb-utóbb úgyis kiderülnek – általában még a próbaidő alatt, s azonnali kirúgással járhat. Ehelyett inkább légy őszinte, kerülve a nyers megjegyzéseket, s ne félj kifejezni az esetleges hiányzó tudást vagy tapasztalatot. Érdemes ilyenkor megjegyezni, hogy más területen szereztél tapasztalatot, de szívesen fejleszted magad, szeretsz tanulni, és a cégspecifikus tudást meglátásod szerint gond nélkül el tudnád sajátítani. Az őszinteség kéz a kézben jár a megbízhatósággal, amit minden munkáltató keres.

Ne hazudj!

7. Testbeszéded nem tudod kordában tartani

A nonverbális jelek meghatározó szerepet töltenek be a másik fél megismerésekor. A lagymatag, döglött hal kézfogás és a szemkontaktus kerülése introvertált személyiségre utalhat, továbbá jelentheti az érdeklődés hiányát is. Ezzel szemben, a kéztörő kézfogás, a túlgesztikulált beszéd, a hangos már-már kiabáló hangerő megrémisztheti az interjúztatót. Szemkontaktusnál figyelj rá, hogy minden résztvevőre ugyanannyira nézz, s ne csak a kérdezőre. Ne babráld a tollat, ne lóbáld a lábad, ülj egyenesen. Mosolyogj inkább, ez a másik felet is mosolyra készteti. 🙂

8. Nem figyelsz oda az interjúztatóra

Azzal a rosszul átgondolt céllal mész oda, hogy majd jól eldarálod nekik a mondókádat: erősség, gyengeség, tapasztalatok, célok, és jössz is haza, nyert ügyed van. Na tuti nincs. Az interjúztatótól rengeteg információt begyűjthetsz a cégről és a pozícióról egyaránt. Érdemes megfigyelned az ő nonverbális jeleit is: hogyan viselkedik, vérbeli interjúztató, vagy még most tanul bele, hogyan öltözött fel – azaz milyen a dresscode a cégnél, milyen plusz részleteket árul el a pozícióról, miközben beszélgettek. Ha nem reflektálsz az elhangzottakra, könnyen azt gondolhatják, egyáltalán nem is figyeltél rájuk, nem is érdekel igazán a pozíció. Pedig egy, az interjúztató pólóján felismert amerikai focicsapat logó teremtett már közös témát a beszélgetés során, s nem árulok el nagy titkot: ajánlat lett a vége. 🙂

9. Szidod az előző főnöködet

Egyrészt kerülnöd kell a trágár szavakat az egész interjú során, másrészt ezt hatványozottan vedd figyelembe, amikor a korábbi vagy jelenlegi vezetődről kérdeznek. Tilos rossz fényben feltüntetni a főnöködet, még ha volt is konfliktusotok, ezt igyekezz úgy közölni, hogy a másik felet semmiképp ne sértse. Fogalmazd meg az ellentétet inkább úgy, hogy más vezetési stílust igényeltél volna az adott szituációban jelen álláspontot szerint, vagy hogy úgy érzed, nem sikerült leküzdenetek a személyiségtípusokból eredő különbségeket a csoportmunka során. Mindjárt másképp hangzik, mintha trágár szavakkal illetted volna. Ezáltal segíted a leendő vezetődet, milyen viselkedéssel tudja a maximumot kihozni belőled.

10. Nincs kérdésed

Legkésőbb az interjú végén lehetőséged adódik, hogy kérdezz a beszélgetőpartneredtől. Rossz válasz ilyenkor, a “Már mindent hallottam, köszönöm, nincs kérdésem.” Igenis készülj egy tucatnyi kérdéssel, s nagy valószínűséggel marad olyan, amiről nem volt szó az interjú során. Kerüld a “Mekkora fizetésre számíthatok?”” Mikor vehetem ki az első szabadságomat?” “Milyen gyakran van csapatépítő?”” Ingyenes-e a kávé?” típusú kérdéseket. Ne “taker” legyél, hanem “giver” a vállalat életében, s ebben a szellemben kérdezz: “Miért szeretnek ők a cégnél dolgozni?”, “Milyen képzési lehetőségek vannak?”,” Hogyan néz ki egy átlagos munkanap a megpályázott munkakörben?”. S saját információ-szerzésünk érdekében azt is hasznos megkérdezni, hogy mik lesznek a következő lépések a pályázat során, mikorra várható visszajelzés, kit lehet keresni felmerülő kérdés esetén.

Nincs kérdésed

Ha a következő interjú előtt végighaladsz ezen a listán, s betartod a leírtakat, hiszek benne, hogy közelebb kerülsz a hőn áhított, menő pozíció megszerzéséhez a kiszemelt cégcsoportnál. 🙂 Szeretnéd tovább fejleszteni magadat, és biztosra akarsz menni, hogy minden klappol az állásinterjú során? Töltsd le ingyenes tanulmányunkat és tanuld meg, hogyan szerezheted meg álmaid állását és lehetsz benne sikeres hosszú távon.

karrierépítés a gyakorlatban 2019  

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.