- 2017 szeptember 27
Pályakezdőként álláshirdetéseket böngészve sokszor olyan pontokkal találkozhatunk, mint a „releváns szakmai tapasztalat”, „1-2 év munkatapasztalat”. Ezek megnehezíthetik a kezdők elhelyezkedési esélyeit. Ennek megelőzésére, érdemes lehet a kötelező szakmai gyakorlaton kívül is aktívnak lenni a tanulmányaink mellett.

A következőkben összegyűjtöttem 4+1 pontot, amelyekkel remélem, segítek megkönnyíteni a döntésedet, ha éppen a legklasszabb gyakornoki pozíciót keresed magadnak. 🙂

1. Mi leszel, ha nagy leszel?

Gyakran hangzott el ez a kérdés kiskorunkban, de talán még a felnőtt korunkra is kihat. Azért is kezdtem ezzel a ponttal, mert szerintem ez az elsődleges feladatod. Valószínűleg már a felsőoktatási tanulmányaid megkezdése előtt kialakult benned egy kép, hogy milyen területen is szeretnél dolgozni, de ha időközben új ötleteid támadtak ne szabj nekik gátat! A legfontosabb, hogy kialakíts magadnak egy irányt, amely az érdeklődési körödnek megfelelő és ehhez mérten igazítsd a gyakornoki helyedet. Persze az a legjobb, ha ez a szakoddal is összefügg. Érdemes pont ezért mérlegelned, hogy a suli mellett egy gyorsétteremben szeretnél dolgozni viszonylag jó órabéres fizetésért, vagy a szakmádban kipróbálni magad alacsonyabb órabérért, vagy akár ingyen is.

2. Nézz körül!

Ha lehetőséged van rá, ne csak egy gyakornoki helyet válassz. Nem azt mondom, hogy hétről hétre új helyen dolgozz, de érdemes különböző nagyságú cégeknél is kipróbálni magad ahhoz, hogy kialakuljon benned egy pozitív jövőkép és bele tudd magad helyezni egy főállású szerepbe. Ha így teszel, biztos vagyok benne, hogy élesben már nem lesz problémád azzal, hogy milyen helyen és munkakörnyezetben is szeretnél dolgozni. Diákként még könnyebb munkahelyet váltanod és kipróbálni számos területet. Legalább azt tudd meg, hogy mivel nem szeretnél foglalkozni. 🙂

3. Tájékozódj és kérdezz!



Mindenképp légy tisztában a lehetőségekkel! Pontosan tudd meg, hogy mi is az, amit a gyakornoki hely ajánl neked, milyen feladataid lesznek, mik az elvárásaik az irányodba. Ne félj kérdezni, hidd el közös érdeketek, hogy az elképzeléseitek és az érdekeitek megegyezzenek, különben nem lesz működőképes a gyakornokság. A szakmai gyakorlatban kérj a kávéfőzés mellé relevánsabb gyakorlati feladatokat is.

4. Google!?

Manapság, ha valamit nem tudunk, egyből bepötyögjük a Googlebe és már kapunk is választ a kérdésünkre. Ez esetben is történhet így. Keresgélhetünk az interneten is gyakornoki helyek után, de ezen kívül is vannak lehetőségek. Szerencsére egyre több olyan diákszövetkezet működik, akik a hallgatók számára sok segítséget tudnak nyújtani. Ráadásul, a munkaközvetítésen túl akár hasznos tanácsokkal is el tudnak látni. Érdemes tájékozódnod állásbörzéken is, vagy az egyetemek által nyújtott gyakornoki helyeken.

Pár link segítségként: + 1: Jó tanács!

Nem elég keresned a jó gyakornoki helyet/helyeket, a TE hozzáállásodon is sok múlik!

Fontos, hogy légy nyitott az új lehetőségekre, feladatokra, légy ügyes, megbízható és lelkes. Ha ezeket a gondolatokat igyekszel megtartani, a cégeknél is fel fognak figyelni rád, és akár hosszú távon is a csapatuk részévé válhatsz. 🙂

Remélem, ezek a tippek segítségedre lesznek a gyakorlati hely megtalálásában! Amennyiben a helyet már kiválasztottad, olvass a következő lépésekről:


Ezen kívül ajánlom figyelmedbe Karrierépítés a gyakorlatban kisokosunkat is, amiből rengeteg gyakorlati praktikát tanulhatsz!

Karrierépítés a gyakorlatban

One Comment

  • […] A legjobb dolog, amikor az egyetemi évek után az önéletrajzodba releváns tapasztalatokat is beírhatsz. Nekünk fontos az, hogy a diákok mellett legyünk, és támogassuk a tehetséges hallgatókat, hiszen bennük van a jövő. Ezért is alapítottuk meg az Innonic Talent Programot, amely minden első és másodéves hallgatónak lehetőséget kínál, hogy világgá kürtölje a tehetségét. Felkaroljuk azokat a hallgatókat is, akikben van elég tenni akarás, és belevágnak abba a kihívásokkal teli útba, ami a gyakornoksággal jár együtt. (Olvasd el Tompa Barbara cikkét arról, hogyan tudod megtalálni a legklasszabb gyakornoki helyet!) […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.