- 2021 május 5
Ha van egy jó szoftver ötleted, hidd el, 2021 tökéletes időszak arra, hogy végre belevágj, és megvalósítsd elképzeléseidet. Az is lehet, hogy még nincs konkrét terved, de tudod, hogy váltani szeretnél, valami sajátot szeretnél építeni, és ki szeretnél törni az alkalmazotti létből, vagy már vállalkozóként esetleg elmélyednél a SaaS iparágban.

Ha ehhez hasonló törekvéseid, gondolataid vannak, akkor jó helyen jársz, hiszen ebben a cikkben 7 gyakorlatias lépésben mutatjuk be Neked, hogy hogyan kell SaaS céget alapítanod.

Az Innonic Startup Studió-hoz tartozó SaaS cégek fejlesztése, és a befektetési portfólióba tartozó cégek támogatása során rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk ezen a téren, és szeretnénk ezt a tudást átadni azoknak a kezdő startuppereknek, akik ambiciózusok, nagyra vágynak, és tudják, hogy kemény és kitartó munkával képesek akár határokon átívelő sikert is elérni.

Miért most van itt az ideje SaaS céget indítani?

Kétség kívül a Software as a Service, és más online cégek az aranykorukat élik manapság. Ennek oka egyrészt a folyamatos technikai fejlődés és a vásárlói igények gyors változása, amikre a nagy múlttal, és rugalmatlan rendszerekkel rendelkező cégek megkötöttségük miatt nagyon lassan, vagy egyáltalán nem képesek válaszolni.

Ezen kívül a nagy tech cégek általában el vannak foglalva azzal, hogy legnagyobb konkurenseikkel versenyezzenek, így 1-1 kisebb, rugalmasabb, és innovatívabb cégnek bőven van még lehetősége belépni a piacra. Arról nem is beszélve, hogy a koronavírus járvány miatt az emberek élete jelentősen megváltozott, az üzletemberek egyre inkább az online térbe költöztetik vállalkozásukat, ami növekvő közönséget jelent a tech cégek számára.

1. Előállni egy ötlettel

Már annyi SaaS cég létezik, mégis hogyan találjak ki valami újat?

Bár vállalkozás ötleteket ebben a cikkben nem fogsz találni, abban tudunk számodra segíteni, hogy hogyan tudsz elindulni a megfelelő ötlet keresésének útján. A legjobb kiindulópont, ha egy olyan területre koncentrálsz, ami számodra is fontos, és Téged is érint a mindennapok során. Ha van egy olyan probléma, amivel számtalanszor szembekerültél már, és van rá egy egyedi megoldásod, esetleg koncepciód, amit már csak meg kell valósítani, akkor nem is kell tovább keresned a SaaS ötletedet.

Sokan úgy gondolják, hogy egy egyszerű lifehack megoldásra nem lehet SaaS céget alapozni, viszont a legtöbb ilyen cég egy komplex problémát egy nagyon egyszerű, innovatív módon old meg. A lényeg az, hogy találj egy problémát, ami egy bizonyos embercsoportot érint, és a lehető legegyszerűbben próbáld meg elhárítani azt úgy, hogy az az érintettek számára is valódi értéket képviseljen.

Az is tökéletes SaaS termék lehet, ha egy bonyolult megoldást vagy folyamatot jelentősen le tudsz egyszerűsíteni, hiszen az időnk az egyik legértékesebb tulajdonunk. Bill Gates szerint a lusta emberek a legalkalmasabbak arra, hogy egy problémára megtalálják a legegyszerűbb megoldást;
“I choose a lazy person to do a hard job. Because a lazy person will find an easy way to do it.”, magyarul; “Lusta embert választok arra, hogy megoldjon egy nehéz feladatot, mivel egy lusta ember képes megtalálni rá a legegyszerűbb megoldást.” 
SaaS cég lévén az sem árt, ha alkalmazod a legújabb technológiai lehetőségeket. Persze ez egyáltalán nem egy kötelező elem, de biztos lehetsz abban, hogy ebben az esetben már csak az extra élmény miatt sokan ki fogják próbálni a megoldásodat, amiből akár még early-adopter előfizetőid is származhatnak.

üzleti terv

2. Hozd létre a stratégiát, és határozd meg a technológiai szükségleteket

Ne aggódj, akkor is lehetsz SaaS cég tulajdonos, ha nem konyítasz a fejlesztéshez. Ebben az esetben mindenképp társulj egy olyan megbízható partnerrel/partnerekkel, aki kiegészíti a hiányos tudásodat ezen a téren. Egy ember nem érthet egyszerre mindenhez mélységében, így a cég építése során egyre elkerülhetetlenebbé fog válni, hogy több embert vonj be a projektbe.

Technológiai háttér

Miután az ötlet már megvan, meg kell határoznotok pontosan, hogy mi a szoftver célja, és kinek fog segíteni, kinek fogja megoldani a problémáját. Ezután ki kell találnotok a szoftver működésének az alapelvét, felépítését, és a technológiai hátterét. Milyen tech megoldások szükségesek hozzá, hogyan lesz felépítve az infrastruktúra? Hogyan fog kinézni a fizetési folyamat? Mi történik, ha valakinek nem tudtátok levonni a kártyájáról a pénzt? Mivel fogjátok megoldani a számlázást?

Az ehhez hasonló kérdések tucatszámmal merülnek majd fel bennetek, miközben részletesen átbeszélitek a működési alapelvet, így szánjatok rá elég időt, és mindenképp figyeljetek arra, hogy a csapattagok tudásukkal és tapasztalatukkal képesek legyenek megoldani a felmerülő kihívásokat. Ellenkező esetben pedig béreljetek fel egy külsős csapatot, vagy egy szakértőt, aki akár elemzőként, akár tervezőként képes beszállni a folyamatba.

Üzleti és marketing terv

Ezután a piacon is szét kell néznetek, és meg kell ismerkednetek a konkurensekkel, és más piaci szereplőkkel. Fontos, hogy ez a lépés még a fejlesztés előtt megtörténjen, hiszen a startup cégek egyik legnagyobb hibája, legyen SaaS, vagy nem SaaS, hogy jóhiszeműen azt állítja a termékéről, hogy egyedi, és ilyen még nem létezik. Valójában pedig csak nem nézett szét elég részletesen a piacon ahhoz, hogy megtalálja a valós versenytársakat.

Az üzleti és a marketing tervnek meg kell határoznia a célközönséget, magát a problémát, amire a megoldásotok választ ad, és persze azt is, hogy hogyan szeretnétek piacra dobni a terméket, vagy hogy hogyan tervezitek profitábilissá tenni az üzletet. Definiáljátok azokat a csatornákat, ahol a legnagyobb potenciállal érhetitek el a közönséget, és természetesen azokat a marketing eszközöket is, amiket használnotok kell ehhez. Ne feledkezzetek meg a SWOT analízisről sem, hogy még részletesebb képet kapjatok a cégetek előtt álló lehetőségekről és veszélyekről.

3.  Teszteld és validáld az ötletedet

Még mielőtt óriási lelkesedéssel belevágnátok a teljes szoftver lefejlesztésébe, győződjetek meg arról, hogy valóban vannak emberek, akik hajlandóak lesznek fizetni azért, amit létrehoztok. A validálás azt takarja, hogy még a nagy hajrá előtt ismét feltérképezed a piacot, beszélsz potenciális előfizetőkkel, és mély interjút végzel velük, és egy teljes piackutatást hajtasz végre, ami vagy megerősít abban, hogy jó úton jársz, és folytasd, vagy bebizonyítja, hogy a terméked sajnos nem lesz alkalmas arra, hogy beteljesítse vágyaidat.

Készítsd el az MVP-t

Az MVP, azaz Minimum Viable Product, egy kezdetleges prototípus, ami a teljes tervezett funkcionalitás helyett csak a fő elemekkel rendelkezik. Az MVP segít abban, hogy a piackutatás után a gyakorlatban is leteszteld, hogy az emberek mit gondolnak a nagy ötletedről, és a fő ajánlatodról anélkül, hogy minden menő design elemet, és mellék funkciót belefejlesztettél volna. Ezáltal még egy lehetőséget biztosítasz arra, hogy a külvilág visszajelzést adjon neked anélkül, hogy milliókat, valamint temérdek munkaórát ölnél a projektbe.

Elemezz és tanulj másoktól

A vállalkozás és a cégépítés egy soha véget nem érő tanulás, így minden egyes megtett lépcsőfok egy újabb lehetőséget ad arra, hogy tanulj és fejlődj. Az MVP-ről kapott visszajelzések alapján érdemes lehet néhány elemét újragondolni a szoftvernek az alapján, hogy mit mondtak róla a felhasználók. Hallgasd meg, hogy mások mit mondanak, és adj a véleményükre. De leginkább azokéra, akik a célközönséged lennének, és fizetnének is a termékedért. Viszont ne ess bele abba a hibába, hogy mindenki elvárásának meg akarj felelni, miközben a saját, egyedi elképzelésedet pedig teljesen feláldozod.

Érdemes ebben a stádiumban ismét elővenned a konkurenseket, és megnézned, hogy ők mit csinálnak jól, és mit rontanak el. Ezen kívül akár a már elbukott startup-ok és SaaS cégek történtetét is tanulmányozhatod, hátha találsz benne olyan tanulságokat, amikkel könnyebben észreveheted a vészjósló jeleket a jövőben.

4. Teremtsd meg a pénzügyi hátteret



startup finanszírozás

Több opciód is van új SaaS céged finanszírozására:
  1. Csináld egyedül
  2. Keress befektetőt
  3. Keress pályázatokat
  4. Társulj más vállalkozókkal
Az itt említett lehetőségek nem zárják ki egymást, így akár egyszerre társulhatsz más vállalkozókkal, miközben befektetőt kerestek a SaaS cégetekhez, vagy éppen pályázhattok induló vállalkozások-, innovatív IT megoldások finanszírozására irányuló pályázatokra.

Viszont még mielőtt eldöntöd, hogy melyik pénzügyi úton szeretnél elindulni, mindenképpek létre kell hoznod/hoznotok egy pénzügyi tervet, ami nem csak titeket fog támogatni a finanszírozás döntésében, hanem döntő értékű lesz abban az esetben, ha befeketetőt kerestek cégetekhez.

Pénzügyi terv

A stratégia alkotás során azért nem esett szó még a pénzügyekről, mert nagy valószínűséggel az MVP-ről kapott visszacsatolások fognak segíteni neked abban, hogy pontosan meg tudd határozni a termék értékét, és az egyes csomagok árát.

Egy SaaS cég indítása mellett nem mehetünk el anélkül, hogy megemlítenénk a pénzügyeket, mert ugye a fent említett, és a sorban következő lépések is pénzbe kerülnek, és más energiaforrásokat igényelnek. Komoly pénzügyi tervezés nélkül nem lehet nekivágni egy SaaS cég elindításának, hiszen tudnod kell, hogy mekkora lesz az indítás költsége, mennyi pénz áll a rendelkezésedre, és azt is ki kell számolnod, hogy mennyiért szeretnéd eladni a termékedet, hogy az minden költséget egy idő után képes legyen lefedni.

Milyen formában fizethetnek majd a felhasználók a szoftverért? Éves vagy havi előfizetés formájában, esetleg mindkettő? Honnan szerzed meg a a tőkét, ami teljes mértékben képes lesz fedezni a szoftver fejlesztési költségét, és a szakemberek, kollégák fizetését?

Ezen kívül ne feledkezz meg arról a fontos számról sem, hogy hány darab előfizetővel kell rendelkezned ahhoz, hogy a kiadások végre megtérüljenek, és elkezdhessen profitot termelni a vállalkozás. Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket kell boncolgatnod a pénzügyi tervezés során, ami végül segítséget fog nyújtani számodra, hogy melyik finanszírozási lehetőséget válaszd, és belevágsz-e esetleg külső tőkebevonás nélkül, vagy mindenképpen mások támogatására lesz szükséged.

5. Design

Mondhatnánk, hogy a külső nem számít, de sajnos az a valóság ferdítése lenne. Hiába működik hibátlanul a megoldásod és néz ki tökéletesen a SaaS terméked kódja, nem feledkezhetsz meg a weboldal-, és maga az applikáció minőségi designjáról. A megjelenés, a design elemek, és persze a felhasználói élmény döntő szempont lehet, amikor az érdeklődők azon gondolkodnak, hogy érdemes-e előfizetniük a termékedre.

Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a megoldásod, és a hozzá tartozó platformok megjelenése egyedi, és egységes legyen, hogy az érdeklődők azonnal ráismerjenek cégedre, amikor találkoznak vele. Itt a hangsúly nemcsak az egyediségen van, hanem az egységességen is, hiszen törekedned kell arra, hogy minden platformodon ugyanazt az üzenetet kommunikáld, és ugyanazt a kinézetet, minőséget képviseld, ezáltal biztosítva az érdeklődőket a megbízhatóságodról, és szavahihetőségedről.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a design elemek, és a design-hoz használt technológiai eszközök megfelelően illeszkedjenek a fejlesztők által használt rendszerhez, amivel számos jövőbeli problémát elkerülhetsz.

6. Fejlesztés

Sokak számára meglepő lehet, hogy a fejlesztés a lista utolsó előtti helyére került, hiszen a legtöbben már az ötlet megszületése után belevetik magukat a technológiai megvalósításba. Ez egy óriási szarvashiba, hiszen pontosan azért lesz sikertelen, és megy tönkre a legtöbb startup, legyen SaaS vagy nem, mert kihagyja a fejlesztés előtti kritikus lépéseket. Validálás, és stratégia alkotás hiányában olyan fontos dolgokat téveszthetnek szem elől, melyek már milliók elkötése nélkül képesek lennének előrejelezni a cég jövőbeli potenciálját.

Az, hogy milyen technológiai stack-et használ egy-egy SaaS cég, az egyedi, és teljesen a megoldás igényeire szabott. Manapság a SaaS cégek olyan megbízható technológiákat alkalmaznak, mint:
  1. MongoDB
  2. Express.js
  3. Angular.JS/React
  4. Node.js/Vue.js
  5. Google Cloud Platform/Amazon Web Services
  6. Docker/Kubernetes


SaaS fejlesztés

7. Marketing

Most, hogy már minden készen áll arra, hogy fogadd az érdeklődőket és az előfizetőket, itt az ideje, hogy feliratkozókat/regisztrálókat szerezz. Az utolsó lépésként aktuálissá vált, hogy kivitelezd a 2. lépésben meghatározott marketing stratégiát. Készíts lead magneteket, landoló oldalakat és gyűjts e-mail címeket, indítsd el a hirdetési kampányokat, élesítsd a közösségi média platformokat, és kezdj el PR lehetőségeket keresni.

Ha nagy kapcsolati tőkével rendelkezel, akkor mindenképpen kérd meg az ismerőseidet, hogy osszák meg ők is tartalmaidat, esetleg egyeztess velük megjelenési lehetőségekről, előadásokról, prezentációkról. Minél több helyen találkoznak az emberek a céged és a terméked nevével, annál nagyobb esélyed lesz arra, hogy releváns feliratkozókat és előfizetőket gyűjts.

SaaS cégeknél is érdemes az omnichannel marketing szemléletet alkalmazni, azaz több csatornáról vezetni a weboldaladra, landoló oldalaidra az érdeklődőket. Ezáltal kiszámíthatóbb lesz a vevőszerzésed, és nem fog függni a bevételed csupán 1-2 marketing csatornán. Minél több lábon állsz, annál nagyobb biztonságban érezheted magadat, hiszen a hirdetési platformoknál nem ritka az algoritmusváltoztatás, esetleg a fiók letiltás (jogosan vagy jogtalanul), ami akár le is nullázhatja egy időre a lead-szerzési mechanizmusodat, ha csak egy csatornára bízod magadat.

További tanácsok

Bár SaaS céged már készen áll arra, hogy bevételt és profitot termeljen, legtöbb esetben az első hónapokban még a bevételed nem lesz elég ahhoz, hogy fedezze a kiadásaidat. Észreveheted azt, hogy az emberek már érdeklődnek márkád iránt, regisztrálnak az ingyenes verzióra, de valami mégis visszatartja őket attól, hogy előfizessenek. Ne felejtsd el azt, hogy a cégvezetés egy folyamatosan tartó tanulási fázis, ahol a piaci igényeknek megfelelően kell igazítanod és frissítened a termékedet. Folyamatosan figyeld azt, hogy hogyan reagálnak az emberek a termékedre, hogyan használják azt, és mit csinálnak a platformjaidon, hogy még mélyebben megértsd a szükségleteiket.

Az indulás után biztosan szükséges lesz, hogy tovább formáld folyamataidat, esetleg újra gondold a weboldalad felépítését, a szoftveredben található elemek méretét, elhelyezését, vagy színet. A vásárlók és érdeklődők viselkedésének megfigyelése meg fogja mutatni számodra, hogy min kell még optimalizálnod, hogy valóban valós értéket szolgáltathass célközönséged számára.

Ugyanez igaz a marketingre is. Folyamatosan figyelni kell a kampányok teljesítményét, hogy vajon azok számodra megtérülők és hatékonyak-e, majd a megfigyelések alapján le kell vonni a konklúziót, és eszközölni kell a változtatásokat.

A SaaS céged elindítása után sem dőlhetsz sokáig hátra kényelmesen a székedben, hiszen a munka oroszlánrésze csak most kezdődik. Figyelj, hallgass a célközönségedre, tanulj, és optimalizálj. Ez egy olyan soha véget nem érő körkörös ciklus, amit ha jól csinálsz, képes sikeres, és nagy profitot termelő vállalatot faragni egykor még lehetetlennek tűnő elképzeléseidből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.