- 2019 november 30
Miután egy új termék vagy szolgáltatás ötlete megszületik bennünk, számos tényezőt meg kell vizsgálnunk ahhoz, hogy megtudjuk, valóban eladható lesz-e ez az ötlet, és alkalmas-e egy ezzel foglalkozó cég kiépítésére. Annak érdekében, hogy ezt megtudjuk, piackutatást és konkurencia-elemzést kell végeznünk. Ebben a cikkben olyan kérdésekre kapod meg a választ, mint például: Mi az a piackutatás? Milyen válaszokat kaphatsz az elvégzésével? Hogyan készíts piackutatást és konkurencia-elemzést? Vágjunk is bele!

Mi az a piackutatás?

A piackutatás egy elemzés, melyet az üzleti ötletünk megvalósítása előtt kell elvégeznünk. Egy sikeres vállalkozás vagy startup felépítéséhez nem elég csak egy kiemelkedő ötlet, hiszen meg is kell bizonyosodnunk arról, hogy lesz aki fizet érte, elég nagy a közönség, és azt is persze meg kell állapítanunk, hogy van-e még helye egy ilyen ötletnek a piacon.

A piackutatás azért elkerülhetetlen, mert rávilágít arra, ha esetleg ötletünk nem megvalósítható, így megspórol temérdek belefektetett időt és pénzt. Ezen felül azt is megtudjuk belőle, hogy mekkora értéket képvisel ez az ötlet a potenciális vásárlók szemében, megoldja-e a problémájukat, és hajlandóak-e fizetni érte.

Ilyenkor arra is figyelni kell, hogy a megfelelő embereknek tegyük fel kérdéseinket, hiszen a családtagjaink és barátaink véleménye nem mindig mérvadó egy ilyen helyzetben. Mindig azon a célközönségen kell végezni kutatást, aki az üzlet megalapítása után a sales-esek célkeresztjébe kerülhet.

Milyen tényezőket kell megvizsgálni a piackutatás során?

Annak érdekében, hogy hasznos válaszokkal gyarapodjunk, jól átgondolt, strukturált, és releváns kérdéseket kell feltennünk a potenciális érdeklődők számára. Ezáltal kizárhatjuk a félrevezető véleményeket, és az elvakult ismerősök állásfoglalását. De pontosan milyen kérdés köröket kell megvizsgálnunk a piackutatás során, hogy valódi értéket adjon a startup vagy vállalkozás indulásához?
  1. Van piaca a termékemnek?
  2. Elég nagy a piac ahhoz, hogy megalapítsam a céget/vállalkozást?
  3. Segíteni fog a termékem a célközönség problémájának megoldásában?
  4. Érthető az emberek számára?
  5. Hasznosnak találják?
  6. Fogják tudni használni a terméket?
  7. Hogyan találom meg a célközönségemet?
  8. Ki kell még valamivel egészíteni a terméket?
  9. Hogyan viselkedik online a célközönség?
  10. Mik a célközönség jellemzői?

Milyen eszközöket használjak piackutatáshoz?

A vizsgált kérdéskörök függvényében, különböző eszközöket, és weboldalakat kell felkeresnünk, hogy megtaláljuk a számunkra releváns válaszokat. A következőkben bemutatunk néhány olyan platformot, ami a fentebb említett kérdéseket segít megvizsgálni.

1. Quora


A Quora tulajdonképpen a Gyakori Kérdések angol megfelelője. Rengetegen használják, és az égvilágon mindenféle kérdést megtalálhatsz rajta. Ezen a platformon nagyon jól fel lehet mérni azokat kérdéseket, amik a célközönséget foglalkoztatják. Ezen felül itt azt is láthatjuk, hogy rendelkeznek-e olyan problémával, amire mi megoldást tudunk nyújtani. Ugyanis ha nem találkozunk olyan kérdésekkel, amik az ötletünkhöz kapcsolódnak, valószínűleg nem is foglalkoztatja ez a témakör az embereket.

2. Reddit


A Quora-hoz hasonlóan ezt a platformot is felhasználhatjuk az ötletünk validálására. Viszont az igényfelmérésen kívül ezt a két megoldást a startup egy előrehaladott stádiumában már lead generálásra is használhatjuk. Aktív kommenteléssel, és a célközönség kérdéseinek megválaszolásával okosan a saját megoldásunk felé terelhetjük őket.

3. Social Mention


A Social Mention egy olyan platform, amiből kinyerhetjük, hogy a közösségi média felhasználók mekkora százaléka kommunikál aktívan egy megadott témakörben. Így például megtudhatjuk, hogy mennyi ember beszélget azokról a topikokról, amik a mi szektorunkhoz tartoznak.

4. Answer the Public


Ez a platform segít neked  abban, hogy megtudd, milyen kérdéseket tesznek fel az emberek a Te iparágaddal kapcsolatban. Ezeket később felhasználhatod a további kutatásod során, amikor például Reddit-en vagy Quora-n a célközönségedet keresed.

5. Google Keyword Planner


A Google ingyenes kulcsszó tervezője lehetővé teszi, hogy megtaláld azokat a kifejezéseket és kifejezés kombinációkat, melyeket az emberek írnak be a Google keresőjébe, amikor a szektorodban keresnek. Ez a megoldás segít abban, hogy felfedezd, hogy milyen témakörök foglalkoztatják őket, és hogy megtudd, milyen szöveget érdemes weboldaladra írnod akár a weboldal szövegében, akár a blog oldaladon, hogy ezek az aktív keresők rád találjanak.

6. Facebook csoportok


Az online közösségek hatalmas erővel rendelkeznek manapság. Az emberek imádják ezeket a csoportokat, hiszen olyan szakértőkkel és iparági elismert szakemberekkel beszélgethetnek ezekben a csoportokban, akik képesek megválaszolni akár a legbonyolultabb kérdéseiket is. Ha belépsz egy releváns csoportba, máris olyan kérdések tömkelege tárul eléd, ami foglalkoztatja az embereket. Ezeket a csoportokat, legyen az LinkedIn, vagy akár Facebook, nem csak a piacod felmérésére, vagy a célközönséged megismerésére használhatod, hanem arra is, hogy amint már elkészült a weboldalad, információ-morzsákat hintesz el számukra egy linkkel párosítva, így növelheted a céged ismertségét.

Konkurencia-elemzés


A konkurencia-elemzés egy megkerülhetetlen eleme az üzleti stratégia felállításának. A sikeres cégindításhoz nem csak azt kell tudnod, hogy megvennék-e az emberek a termékedet, hanem azt is, hogy van-e egyáltalán még helye termékednek a piacon. Sokan olyan ötlettel állnak elő, amit mások már megvalósítottak, így telített piac lévén minimális esélyük van csupán a konkurencia legyőzésére.

Annak érdekében, hogy megtaláld azt a piaci rést, ahol Te is érvényesülhetsz startupoddal vagy vállalkozásoddal, a piackutatás és a konkurens-elemzés eredményeit összefésülve kell megtalálnod a saját utadat. De milyen eszközökhöz és módszerekhez tudsz fordulni, hogy megismerd online ellenfeleidet? Az alábbiakban bemutatjuk.

Milyen szempontok alapján elemezzem a versenytársakat?

  1.  Weboldal tartalom
  2. Árazás
  3. Ügyfél onboarding folyamat
  4. Blog
  5. Közösségi média aktivitás
  6. Marketing aktivitás – hirdetések, SEO, hírlevél stb.
  7. Árbevétel

Milyen eszközöket használjak konkurens-elemzéshez?


1. Evernote


Az Evernote egy szuper megoldás arra, hogy feljegyezd az elemzésed eredményeit, és megoszd azokat másokkal. Evernote fiókodba feltölthetsz képeket, hangfelvételeket, videókat, így később is visszatérhetsz rögzített ötleteidhez, és megoszthatod azokat kollégáiddal, vagy üzleti partnereiddel is, hogy a kutatás eredményei alapján hozzatok döntéseket.

2. G2Crowd


Ez a platform különböző szempontok alapján kilistáz számodra szoftvereket a kiválasztott témakörben. A G2Crowd nem csak kilistázza ezeket, hanem értékeli és összehasonlítja őket, ezzel is segítve az elemzésedet.

3. AlternativeTo


Ezzel az eszközzel megnézheted, hogy milyen alternatívái vannak egy általad ismert cégnek. Ez az eszköz nem csak konkurens-elemzéshez megfelelő, hanem felhasználói szemmel is tökéletes, ha valamilyen okból le szeretnéd cserélni a céged által használt egyik szoftvert egy másikra.

4. SimilarWeb


A SimilarWeb az egyik legjobban ismert konkurencia-elemző eszköz. Kiváló megoldás arra, hogy megtudd mennyi weboldal látogatója van ellenfelednek, milyen forrásból érkeznek a weboldalra, az oldal teljesítményéről, vagy éppen a SEO-járól.

Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt az összefoglalót, még ha nem is tudtunk mindent belesűríteni ebbe a cikkbe. Ha további információt szeretnél kapni erről a témáról, vagy még több eszközről szeretnél hallani, ami segít a piackutatás és a konkurens-elemzés során, nézd meg Szántai Tibor videóját YouTube csatornánkon, vagy hallgasd meg podcast adásunkat utazás közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.