- 2018 március 6
A technológiai fejlődés mindenki számára megnyitotta a kapukat a világ felé. Kalandokra vágyunk, meg akarjuk ismerni a külföldi kultúrát, nyelveket akarunk tanulni. Nagyon sok fiatal költözik külföldre, mert azt gondolja, itthon nem találhatja meg a helyét.

Mit tehetünk mi, hogy a tehetséges fiatalok maradni akarjanak? Mit tehetünk azért, hogy megtartsuk az Y generációs munkatársakat? Mire vágyik ma egy Y generációs fiatal? Ezekre a kérdésekre adok őszinte választ ebben a cikkben.

y generáció



1. Rugalmas munkaidő

A 21. században már mindent elintézhetünk egy mobilról pillanatok alatt, pláne a mai huszonévesek. Adj kezünkbe egy telefont és megváltjuk a világot. Azzal, hogy biztosítod számunkra azt, hogy bármikor bárhonnan dolgozhatunk, sokkal hatékonyabbá teszed a munkánkat. Tűzzünk ki együtt célokat, és tedd lehetővé, hogy magunk érjük el azokat.

Ne szabj határokat a munkaidővel, változtasd ezt inkább határidővé. Azoknak a dolgozóknak, akik rugalmas munkaidőben dolgoznak, sokkal nagyobb a kreativitásuk. A legváratlanabb helyzetekben ugranak be a teendők egy-egy projekthez, ami biztosan lehengerli majd az ügyfeleket. Ha a munkakörünk megengedi, hogy ne mindig az irodában üljünk, engedélyezd a home office-t. Ma már szinte mindenki non-stop elérhető, és ha valakinek egy esős, ködös, szürke reggel nincs kedve az irodába menni, miért ne maradhatna otthon?

Ha az eredményességünket azzal akarod elérni, hogy az iroda négy fala között tartasz minket, lehet több kárt csinálsz, mint hasznot. Hogy hogyan is dolgozzunk home office-ban, arról itt olvashatsz.

2. Folyamatos visszajelzés

A legnagyobb motiváció az számunkra, hogy folyamatosan visszajelzéseket kapunk a munkánkról, a fejlődésünkről. Míg a szüleink még úgy dolgoztak, hogy évente egy alkalommal vagy még egyszer sem kaptak értékelést a munkájukról, nekünk ez már nem elég. Szükségünk van a visszajelzésre. Nélküle szinte megrekedünk.

Szánd ránk az időt! Fogalmazd meg a feedback-et úgy, hogy még motiváltabbak legyünk, és a negatív visszajelzést is úgy add át, hogy ne veszítsük el a motivációnkat, és a magunkba vetett hitet.

3. Fejlődési lehetőségek

Az Y generációsok fejlődni akarnak. Szinte a mindennapokká vált az életünkben az információk iránti vágy, hiszen ez van körülöttünk. Egyik napról a másikra változik a technológia, és mi sem maradhatunk le. Ha nem látjuk egy-egy munkahelyen a fejlődési lehetőséget, lelépünk. Mindenféle magyarázkodás nélkül. Miért? Mert mi vagyunk az a generáció, akik nem szeretik, ha nem látják az előre jutást.

Tanulni akarunk, fejlődni, és folyamatosan keressük a lehetőségeket. Ha mindig megmondod mit kell csinálnunk, elakadunk. Tedd számunkra egyértelművé, hogy miért dolgozunk. Látnunk kell nem csak a saját, de a cég jövőképét is, hogy tudjuk, helyünk van a szervezetben.

Ha Te is szeretnél fejlődni karrierépítésben, töltsd le ingyenes tanulmányunkat!

Karrierépítés a gyakorlatban

4. Felelősség

Sokan félnek az Y generációtól. Te ne tedd!

Merj bátran ránk bízni feladatokat a felelősség teljességével. Lehet, hogy még tapasztalatlanok vagyunk, és soha nem csináltunk egy-egy feladatot, de ezért is volt az onboardingunk.

Megismertük a szervezetet, ismerjük a folyamatokat, és hidd el, a felelősséget is vállalni fogjuk, ha hibázunk. Mint vezető, Te is azért vagy mellettünk, hogy fogd a kezünket. Az elején lehet kismillió meg egy kérdésünk lesz, de majd nézd meg a végeredményt.

A másik dolog, hogy tapasztalatlan szemmel nézzük a folyamatokat, és lehet olyat látunk meg, ami nagyban megkönnyítheti a munkát. Engedd meg nekünk, hogy kibontakoztathassuk a szárnyainkat, biztosan Te leszel a legbüszkébb, ha sikerre vittünk egy projektet.

5. Employer branding

Egészen egyszerűen jól akarjuk érezni magunkat a munkahelyünkön. Fontos számunkra a munkahelyi élmény. Itt nem kell rögtön arra gondolni, hogy csúszdákat kell építtetni két emelet közé! Ha figyelsz arra, hogy a csapatodat összekovácsold, máris előnyben vagy.

6. Bizalom

Végül, de nem utolsó sorban: bízz bennünk. Hidd el, hogy a ránk bízott feladatokat a tőlünk telhető maximális tudással, lelkesedéssel fogjuk elvégezni. Engedj nekünk szabad kezet, és adj kellő szabadságot. A vezetőnk legyél, ne a főnökünk.

Abban a kivételes helyzetben tudhatom magam, hogy mindkét oldalról élvezhetem a munka ezen világát. Y generációsként mindennap azon dolgozom, hogy Y generációsokat vegyünk fel, és tartsunk a csapatunkban.

Te kiegészítenéd még valamivel a listámat? Írd meg hozzászólásban! 🙂

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.