- 2018 március 21
Minden cég növekedése a vezetői szinten áll vagy bukik. Ahol képesek a vezetők túlnőni önmagukon, ott a növekedés folyamatos. De ezen dolgozni kell, fejleszteni önmagunkat. Érdekel, hogyan lehetsz jó vezető? Itt van 5+1 tipp a vezetői kiválóság növeléséhez. hogyan legyek jó vezető Elsőre talán furcsának tűnik az Innonic vezetői létszáma, hogy egy 80 fős szervezetnél 30 vezető van. Egyrészt azonban a hatékonyságunkon és az eredményeken is meglátszik, hogy igenis megéri ennyi vezetővel működni, másrészt a vezetők különös gondossággal állnak azokhoz a területekhez, amelyeket megkaptak. Talán ha ilyen szemszögből nézed, nálad is érdemes lenne a felsővezetői és középvezetői csapaton túl egy csapatvezetői (team lead) kört is kinevezned. Nálunk is ebből a három szintből áll össze a 30 fő.

1. Őszinte, egyenes és gyakori kommunikáció

A cégen belüli problémák többsége a fenti szabály betartásával simán elkerülhetőek vagy megoldhatóak lehetnének. Ha tudná a kéz, hogy mit csinál a fej, ugye. Gondolj egy olyan esetre, amikor nehéz helyzetben voltál a csapatoddal, és valaki nem szépített, hanem őszintén és egyenesen kommunikálta a szituációt. Mindenki megértette, elfogadta és haladt tovább a megoldás irányába. Ha mindezt gyakran, akár a problémákat megelőzve teszed, még jobbak lehettek.

2. Szánj önmagad és a csapatod motivációjára hetente 1 órát

Motiválni csak az a vezető tud, aki önmaga is motivált. Szánj először is magadra időt. Igen, ez pont annyira önző, mint a repülőgépen vészhelyzet esetén először magadra feltenni az oxigén maszkot. Mégis ez a protokoll, és csak utána adod rá a gyerekedre. A saját motivációd megléte után tudsz foglalkozni a csapatod szintjével. De foglalkoznod is kell vele! Heti 1 óra nem sok. Valószínűleg Te pörgeted nemcsak heti 40, de akár 50-60 órában is a munkádat. Ebből 1 óra magadra és 1 óra a csapatodra összesen 2 óra, azaz 3-5%-a a hetednek. Mégis a hatékonyságotok szárnyalni fog azon a héten.

3. A humor csodákra képes

Tudtad, hogy nem tudunk egyszerre félni és nevetni? Az agyunk így működik. Ezt fordítsd az előnyödre! Nehéz helyzetben a humor csodákra képes, a következő problémás szituációba próbálj egy kis viccességet becsempészni. Persze tényleg humort, ne disznó vicceket.

4. Szervezz cégen belüli nyílt napot

Mindenki tudja, hogy ki mivel foglalkozik a cégnél? Hol érnek össze a folyamatok, kinél miért állnak meg néha az ügyek? Az egymás felé mutatott empátiát tudja növelni, ha rászánod azt a fél napot, hogy mindenki elmondja egy közös gyűlésen mindenkinek, hogy mivel is foglalkozik. A nap második felében meg szervezz csapatépítőt céges történelmi kvízzel, egymásról megosztott vicces sztorikkal, csapatversenyekkel, meg egy kis eszem-iszommal.

5. Visszajelzés, visszajelzés, visszajelzés – egy jó vezető ismérve

Köztudott, hogy az Y generációsok számára a bérnél is fontosabb, hogy gyakori és alapos visszajelzést kapjanak a munkájukról. A legtöbben meg nemcsak a fiataloknak, de a régi motorosoknak sem adnak, maximum évente egy teljesítmény értékelés keretében visszajelzést. A munkatársaid igénylik a visszajelzést – a munkájukkal kapcsolatosan, a szervezeti célokról és a cégen belüli változásokról. Ragadj meg minél több lehetőséget, hogy visszajelzést adj nekik.

5+1. Építs minél jobban a belső HR-edre

Egyrészt kommunikáld azt is, hogy mi az a HR és miért van rá szükség. Másrészt ne csak bérszámfejtésre és interjú szervezésre használd a HR-t, hanem hagyd őket gondoskodni a vezetőfejlesztésről, a munkahelyi jóléti programokról, a fluktuációs kezelésről és úgy általánosságban a munkatársak munkahelyi élményéről. Ha növekszik a belső elégedettség, az nemcsak a hatékonyságon és eredményeken látszódik, de a munkáltatói márkádon is, így sokkal, de sokkal könnyebben találsz új, kiváló kollégákat is.

A legfontosabb tanács

A fentieken kívül a legfontosabbat be se számoztuk, mert ez a legalapvetőbb. Fogadd meg a tanácsokat, és kezd el őket a gyakorlatban is alkalmazni. Ha csak heti eggyel próbálkozol, haladj sorrendben, és rövid időn belül pozitív változásokat tapasztalhatsz. Utána számolj be róla, akár itt kommentben is. 🙂

5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.