- 2018 június 1
A cikk és az előadás az Extreme Ownership könyvről szól, ami az egyik legjobb vezetői könyv, amit olvastam. Két harcedzett veterán írta (Jocko Willink es Leif Babin), akik a háborúban szerzett vezetői tapasztalataikat ültetik át az üzleti életbe. Mindketten az amerikai hadsereg különleges osztagánál szolgáltak, a SEAL-nél. Lássuk, hogy hogyan váltak sikeres vezetőkké a hagyományostól eltérő módszerek alkalmazásával.

Mit is jelent az extreme ownership?

Röviden azt, hogy a vezető felelős mindenért, ami körülötte történik. A csapat, a cég sikere csakis annak a vezetőjén múlik. Első hangzásra elég nyomasztó lehet, hogy minden hibáért mi vagyunk a felelősek, még azokért is, amit nem mi követtünk el. De mások hibáztatása csak bekorlátoz minket. Ha másokat teszünk felelőssé a kudarcokért, akkor elfogadjuk azt, hogy nincs ráhatásunk, hogy helyrehozzuk. Az ilyen vezetői magatartás olyan kultúrát alakít ki, ahol a csapattagok szintén egymást hibáztatják és senki nem vállalja a felelősséget.

Nincs rossz csapat, csak rossz vezető

Ha egy csapattag nem hozza az elvárt teljesítményt, akkor az a vezető felelőssége, hogy mentorálja és biztosítsa számára a megfelelő oktatást, hogy felzárkózzon. Egy felelős vezető kötelessége, hogy a csapat (és a küldetés) érdekeit tartsa elsődlegesen szem előtt, nem pedig az egyéni érdekeket. Ezért ha valaki folyamatosan alul teljesít, akkor a vezetőnek kell meghozni a nehéz döntést és megválnia az adott kollégától és találni helyette valakit, aki megfelelően el tudja végezni a feladatát.

Mindegy, hogy mik az elvárasok, ha valaki nem tudja azokat elérni és a vezető ezt tolerálja, akkor ez lesz az új standard. Ezért a vezetőnek folyamatosan ki kell kényszerítenie az általa elvárt szintet.

Az extreme ownership elvárja a vezetőtől, hogy objektíven álljon hozzá dolgokhoz. Felismerje saját gyengeségeit és ezeken fejlesszen. A vezető soha ne legyen elégedett, keresse a lehetőségeket, hogyan lehet a csapat hatékonyságán javítani. Ha az extreme ownership a csapat részévé vált, akkor annak teljesítménye egyre jobb lesz, még akkor is ha a vezető hosszabb-rövidebb időre elhagyja a csapatot.

1. Higgy a küldetésben

Annak érdekében, hogy a vezető inspirálni tudjon másokat, hogy sikeresen teljesítsék a küldetést, magának a vezetőnek is hinnie kell a küldetésben. Ha a vezető sem hisz benne, akkor képtelen lesz másokat meggyőzni. Ha valamiért nem értesz egyet az adott feladattal, akkor a te felelősséged, hogy megértsd miért született meg a döntés. Egészen addig kell utánajárni, amíg ezt ki nem deríted. A vezetőnek nem csak azt kell megmondania, hogy mit kell csinálni, hanem azt is, hogy miért.

2. Figyelj az egóra

Az emberek egója elhomályosít és megzavar mindent: a tervezést, az építő jellegű kritikákat, ítélőképességet, stb. Gyakran a legnagyobb problémát pont a saját egónk okozza. Egy jó vezető magabiztos, de nem makacs. Az egó fontos, segít abban, hogy nyerj, hogy a legjobb legyél. De ha az önérdek szemben áll a csapat érdekeivel, akkor az már problémás. A túl nagy egó meggátolhat abban, hogy beismerd saját hibáidat és hogy kiértékeld a saját teljesítményed.

3. KISS (Keep It Simple Stupid)

Egyszerűsíts annyira, amennyire csak lehet. Ha egy terv vagy utasítás túl bonyolult, akkor az emberek hajlamosak nem érteni. A terveket, utasításokat tisztán és érthetően kell kommunikálni. Ha a csapatod nem érti, akkor a te felelősséged, hogy még érthetőbben kommunikálj. Ha te nem érted, a felettesed utasítását, akkor szintén a te felelősséged, hogy utánajárj. Az élet és az üzleti világ tele van komplex dolgokkal. Szó szerint életek múlhatnak azon, ha egyszerűen tudunk kommunikálni.

4. Decentralizalt irányítás

Az emberek nem képesek 6 főnél nagyobb csapatokat effektíven irányítani. Ezért a nagy csapatokat kisebbekre kell felbontani. Ha ez megtörtént és a csapat hisz a küldetésben még mindig nem vagyunk kész. A vezetőnek elég közel kell lennie a csapattagokhoz, hogy belelásson a mindennapi problémákba, de elég távolról is kell figyelnie, hogy stratégiai rálátása is legyen. Az információáramlás fentről lefelé legalább olyan fontos mint lentről felfelé. Azaz a jó vezető folyamatosan ellátja a felettesét a szükséges információkkal. Nem tanácsot kér, hogy mit csináljon, hanem megmondja, hogy mit fog csinálni.

Ha a főnököd hülyeségeket kérdez a te hibád, mert nem láttad el a megfelelő információval, ha pedig nem kapod meg tőle a szükséges támogatást, akkor az szintén azért van, mert nem kapta meg a szükséges információkat.

5. Tervezz

A vezető felelőssége, hogy egyértelmű célokat tűzzön ki. A nem egyértelmű célok fókuszvesztést okoznak. Hogy ezt elkerüljük a tervet világosan kommunikálni kell. A tervnek egyértelműen tartalmaznia kell az elvárt végeredményt. A vezetőnek, amennyire csak lehet, be kell vonnia a csapatot is a tervezésbe. Ezáltal a csapatok jobban átlátják és magukénak érzik a tervet. Miután kommunikáltuk a tervet, mindenki számára világosnak kell lennie, hogy mi a következő lépés.

A tervezés során fel kell tárni a lehetséges veszélyeket is. Vannak azonban olyan veszélyek, amikre nem lehet felkészülni. A vezető feladata, hogy azokra a veszélyekre fókuszáljon, amire van ráhatása, de nyitottnak kell lennie bizonyos mértékű kockázat vállalásra.

A terv végrehajtása után egy összegző meetinget kell tartani arról, hogy min lehet javítani és mi történt a tervezettnek megfelelően.

6. Találd meg az egyensúlyt



  • A vezetőnek vezetnie kell, de készen kell állnia arra is, hogy kövessen, ha kell
  • Legyen magabiztos, de ne makacs
  • Legyen bátor, de ne vakmerő
  • Legyen meg a versenyszellem, de tudjon veszíteni
  • Legyen közel a csapathoz, de ne túl közel


Ha szeretnél többet megtudni az extreme ownership-ről, nézd meg ezt az előadást, amelyre a cikkünk is épült:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.