- 2017 október 18
Otthonról dolgozni szuper, egészen addig amíg a szomszéd el nem kezd fúrni, vagy a macska végig nem mászik a laptopon, benyomva minden lehetséges billentyűkombinációt. 🙂

Bár a nyugati országoktól még nagyon messze vagyunk, azért észrevehetően terjed a távmunka Magyarországon is. 2015-ben egy becslés szerint 16-20% körül volt a távmunkában dolgozók aránya Magyarországon. Ma ez már jóval több. Hiszen a Magyar Távmunka Szövetség szerint a munkáltatóknak mindössze a negyede nem támogatja az otthoni munkavégzést. Az pedig még inkább megszokott, hogy 1-2 napot otthonról dolgozhatnak a kollégák. Időnként muszájból maradunk otthon, mert lebetegedtünk vagy mert várjuk a szerelőt. Máskor pedig csak jól esik nem az irodában ülni, ahol folyton nyüzsgés van és megzavarnak.

Azért, hogy igazán hatékonyan tudj dolgozni otthonról, összegyűjtöttem 7 tippet. Nézzük, mik azok!

1. Nevezz ki egy dolgozó területet!

home office Bár jól hangzik ágyban fekve dolgozni, valljuk be, hatékonyak tuti nem leszünk úgy.

Legyen egy kis kuckód otthon, ahova mindig leülhetsz dolgozni. Lehet ez az íróasztal vagy az étkezőasztal is, ahol neked kényelmesebb. De érdemes a lakás napos területét választani, ugyanis a természetes fény megkönnyíti a munkát. Hidd el, a dedikált munkaállomás kinevezésével könnyebben tudsz „munkamódba” váltani.

2. Tarts rendet ezen a területen!

Ha megvan a kiválasztott terület, akkor fontos, hogy tartsuk rendben. Egy rendetlen asztal, tele papírfecnikkel nem fog segíteni. Nem véletlen, hogy a minimalizmus annyira népszerű manapság az irodákban. Ha rend és tisztaság van körülöttünk, jobban tudunk koncentrálni, hiszen kevesebb dolog vonhatja el a figyelmünk.

3. Készülj el!

Tegyél úgy, mintha elmennél otthonról. Öltözz fel, hozd rendbe magad és csak utána ülj le dolgozni. Ha pizsiben maradsz, egyszer csak azt veszed észre, hogy már megint ágyban fekszel. 🙂

4. Tervezz előre!

Én elsősorban a kreativitást igénylő feladatokat szeretem otthonra hagyni. Ezt érdemes neked is végig gondolni. Mi az a feladat, amit otthonról hatékonyabban tudsz elvégezni? Hagyd ezeket a home office-os napokra. napi terv

Még az irodában töltött napodon gondold végig, hogy min szeretnél dolgozni a következő nap és hogy minden a rendelkezésedre áll-e hozzá otthon. Ha úgy látod, hogy valami sürgős dolgot otthonról nem tudsz kivitelezni, azt mindenképp intézd el előtte.

Reggel pedig ragadj tollat és papírt, és csinálj egy napi tervet miközben a kávédat iszogatod. Írd össze, hogy mivel fogsz foglalkozni és tartsd magad hozzá. Így biztosítod azt, hogy nem a Facebook-ot böngészed egész nap!

5. Kommunikálj a kollégáiddal!

Fontos, hogy ilyenkor is kapcsolatban maradj a kollégáiddal – és ez szerencsére ma már rémemes egyszerű. Hiszen rengeteg olyan alkalmazás van, amely ezt lehetővé teszi. Mi, az Innonic-nál a Slack-et használjuk, de a Skype is egy igen népszerű megoldás. Ne felejts el kijelölni egy időintervallumot, amíg dolgozol és ezt tudatni a kollégáiddal, hogy ezen időn felül ne keressenek.

6. Hallgass zenét!

Ezzel könnyedén kivédheted azt is, ha a szomszéd elkezd fúrni. 🙂

Kutatások is azt mutatják, hogy külső zajok esetén a zenehallgatás segítheti a hatékonyságunkat, ugyanis segít kizárni a sok külső információt, ami túlterhel minket.

Szintén érdemes zenét hallgatni, ha ismétlődő feladatokat végzünk, ugyanis a zenének köszönhetően jobban fogjuk érezni magunkat, és emiatt kevesebb hibát vétünk. Azonban érdemes hanyagolni munka közben az új zenéket, ugyanis az újdonság ereje eltereli a figyelmünket.

7. Tarts rövid szüneteket!

Az agyunknak időnként szüksége van egy kis szünetre, hogy újratöltődjön. Ugorj ki a közeli kávézóba egy kávéért vagy készítsd el az ebédedet. Ez segít kikapcsolni egy rövid időre, hogy utána újult erővel térhess vissza a munkádhoz.

Összegzés

Sajnos még mindig sok munkáltató tart az otthoni munkavégzéstől, hiszen ilyenkor nem tudja úgy szemmel tartani a kollégákat. Ha a te főnököd nem tartozik közéjük, és gyakran dolgozol otthonról, akkor próbáld meg betartani a fenti 7 tippet, hogy még sikeresebbé tedd az otthoni munkát.

Amennyiben a te munkáltatód nem támogatja az otthoni munkavégzést, akkor javasold neki, hogy írjatok egy konkrét tennivalólistát, és az eredményekről beszámolsz neki a nap végén. Így biztos ő is nyugodtabb lesz!

Neked milyen bevált trükkjeid vannak, hogy hatékonyan dolgozz otthonról is? Írd meg nekünk hozzászólásban!

Ha még többet szeretnél tudni arról, hogy hogyan legyél profi a karrierépítésben, és sikeres az új munkahelyeden, töltsd le ingyenes tanulmányunkat.

Karrierépítés a gyakorlatban

3 hozzászólás

  • Miskolczi Zsolt szerint:

    Egesz jol osszeszedett cikk, mindossze nehany gondolatot tennek hozza:

    – Legyenek szabalyaid es tartsd be. A csaladod es barataid eloszor azt fogjak hinni hogy otthon logatod a labadat es hirtelen megkernek hogy menj el boltba, patikaba, vigyazz a szomszed kutyajara, stb. Azonnal tudatositsd veluk hogy te ugyanugy dolgozol csak most eppen otthonrol.
    – Legyen szabalyod a munkaidodre is. Ha az irodaban 9-tol 5-ig dolgozol akkor otthon is ekkor tedd. Kulonben senki – meg te sem – fogod tudni megmondani azt hogy pontosan mennyit dolgoztal.
    – Nem art keretbe foglalni a napot. En pl. azt csinaltam hogy reggel setaltam egyet vagy elkisertem a paromat dolgozni. Ezutan hazaerve ‘megerkeztem’ munkaba. Munka vegen meg elmentem futni vagy edzeni, ‘elhagytam’ a munkahelyemet. Igy nem voltam egesz nap ket fal koze zarva. Ja, es ilyenkor szoktam le az otthon elkeszitett ebed fogyasztasarol is, hiszen az ebed volt az egyetlen alkalom amikor emberekkel talalkoztam a munkaidom soran. Erdemes korbenezni hogy milyen baratok laknak a kozelben es kozosen ebedelni.
    – Pomodoro technika vagy barmi egyeb szabaly ami kenyszerit hogy felallj a gep mellol. Ha nincs semmilyen figyelmeztetesed, egyszer csak azon kapod magad konnyezel es a monitor kiegette a szemed. Ha bent vagy az irodaban, egeszen biztos hogy tobbszor is meg fognak zavarni ami elvonja nem csak a fokuszodat a munkatol de a szemed is a monitortol. Otthon ugyanez nem lesz meg. Ha nem akarsz koran latasserult lenni, vigyazz erre is 😀

    En kb. 1.5 evet dolgoztam a lakasomban, igy hirtelenjeben ezek a kis extrak jutottak eszembe. Amugy szerintem jo kis cikk lett 😀

  • Anita szerint:

    Néha muszáj kiszakadni az irodából, függetlenül attól, hogy imádok bent dolgozni. Köszi a tippeket, nekem a 6. a kedvencem!

  • […] Ha az eredményességünket azzal akarod elérni, hogy az iroda négy fala között tartasz minket, lehet több kárt csinálsz, mint hasznot. Hogy hogyan is dolgozzunk home office-ban, arról itt olvashatsz. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.