- 2020 október 6
2020 új kihívásokat és lehetőségeket gurított az Innonic elé, amik között kollégáink a lehető legnagyobb profizmussal és kitartással navigáltak. Az év elején a teljes felvételi folyamatunkat online-ra állítottuk a jelentkezők, és saját magunk biztonsága miatt, ami mindenkinek újdonság volt. Szerencsére elkönyvelhetjük, hogy ez nem akadályozta meg HR csapatunkat abban, hogy megtalálják az egyes nyitott pozícióinkhoz illő legjobb jelölteket. Ebben a szakaszban jelentkezett hozzánk, és nyert felvételt Kovács Ágnes, Talent Sourcer pozícióba, ami nem mellesleg egy teljesen új munkakör, amit az Innonic-nál meghirdettünk.

Ági egy teljesen új korszakban érkezett hozzánk, ráadásul egy olyan pozícióba, ami eddig egyedülálló az Innonic-nál, így több fronton is kihívásokat jelentett ez az időszak számára, és számunkra is. Ági azóta is sikeresen gazdagítja HR csapatunkat, így a mai Innonic People Interjú-ban az ő útját, mindennapi feladatait, és véleményét szeretnénk bemutatni.

Kovács Ágnes Innonic 1. Hol találkoztál az Innonic-kal először? Miért adtad be a jelentkezésed?

Nagyon sok emberhez hasonlóan, a koronavírus okozta válság miatt sajnos én is elvesztettem a munkám 2020 tavaszán. Az álláskeresés időszaka szörnyű volt, hihetetlenül kilátástalannak tűnt a helyzet nagyjából 1-1,5 hónapig. Egy volt munkatársam küldte át nekem az Innonic karrier oldalának a linkjét, azzal az üzenettel, hogy toborzót keresnek, reméli beküldöm az önéletrajzom. Sokszor találkoztam az Innonic nevével vagy az Academy Talkokról szóló bejegyzésekkel. Már akkor is úgy gondoltam, hogy egy nagyon jó nevű cégről van szó, azonnal jelentkeztem is.

2. Hogyan zajlott a kiválasztási folyamat?

Miután megkapták az önéletrajzom nagyon hamar, pár napon belül felvette velem a kapcsolatot a mostani vezetőm telefonon, ekkor egyeztettünk időpontot egy hosszabb lélegzetvételű telefonos interjúra. A telefonos interjúra egy nagyon közvetlen beszélgetésként emlékszem vissza, ami külön tetszett, hogy a munkakörrel kapcsolatos kérdéseimen felül a céggel kapcsolatban sem voltak tabuk, megtudhattam bármit, ami érdekelt.

Az interjút követően kaptam egy nagyon profin megszerkesztett tesztfeladatot, ami nagyjából a mostani napi feladataimnak egy részét lefedő fiktív helyzeteket tartalmazott. A válaszaim alapján továbbjutottam a kiválasztási folyamat következő körére, ahol egy videó interjún találkozhattam a HR csapat minden tagjával, ők bővebben meséltek magukról, a cégről és egy nagyon mély szakmai beszélgetés vette kezdetét. Ezt követte még egy hasonlóan izgalmas videó hívás, majd rövid időn belül értesítettek, hogy kiválasztottak és megkaptam az ajánlatot is. Az érzés leírhatatlan volt.

3. Milyen volt az onboardingod, hogyan teltek az első heteid?

Az első munkanapom előtti héten mentem be az irodába aláírni a szerződésem és átvenni az eszközeim. A munkakörnyezet kreatív és gyönyörű, azonnal levett a lábamról már akkor. Ami külön tetszett, hogy a vírus helyzetben nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy biztonságos környezetben legyünk ott, nem volt kézfogás, megtartottuk a kellő távolságot és mindenhol kézfertőtlenítők voltak kihelyezve.

Az első napomra már úgy éreztem, hogy minden munkára kész állapotban várt. Az onboarding ütemezését és az első pár nap menetrendjét már előre megkaptam, ilyennel még nem találkoztam korábban, de külön tetszett hogy kezdetben ilyen strukturált napirenddel segítették a beilleszkedésem. Még a próbaidő alatt részt vehettem egy Sourcing Masterclass nevű képzésen is.

4. Masterclass? nagyon érdekesen hangzik, tudnál róla kicsit bővebben mesélni?

A Masterclasson hozzám hasonló sourcer, recruiter, researcher és generalista kollégákkal együtt egy egy hetes intenzív kurzuson vehettünk részt. Itt rengeteg elméleti és gyakorlati tudásanyaggal, letölthető tananyaggal találkoztunk, és egy szuper jó kis csapat épült ki. Az órákat a zseniális Paróczay Balázs tartotta, aki már évek óta képez sourcereket itthon és külföldön egyaránt.

5. Mivel másabb ez a cég az előzőekhez képest?

Az előző munkahelyemen vállalati recruiterként dolgoztam egy multinacionális nagyvállalatnál, bár imádtam ott dolgozni, viszont a mindennapi élet teljesen máshogyan működött mint a mostani csapatomban. Itt, az Innonicnál a toborzás mellett rengeteg dologba láthatok, vagy akár tanulhatok bele. Most például az álláshirdetések kezelésének a marketinges hátterébe tanulhatok bele.

6. Milyen a munka a mostani helyzetben, hogyan telnek a napjaid?

Az onboardingom alatt, még a nyáron főleg az irodából dolgoztam, nyílván egyszerűbb is volt így, meg persze teljesen biztonságosnak éreztem. Viszont a COVID-os megbetegedések számának növekedésével úgy éreztük, felelősségteljesebb ha amennyien csak tehetjük, otthonról dolgozunk.

A cég teljesen rugalmasan áll ehhez a kérdéshez és támogat bennünket mindenben, jelenleg minden meetingünk online történik. Én például egy saját kis irodát rendeztem be otthon -ehhez az eszközöket a cég egyébként biztosítja- hogy minél egyszerűbb legyen koncentrálni és ugyanolyan hatékonyan dolgozni, mint az irodából. Illetve a munkaidőmet is teljesen rugalmasan oszthatom be, jelenleg még levelező tagozaton tanulok a Debreceni Egyetemen, az órákon való részvételt mindig rugalmasan kezelte a csapat, előre vagy utólag ledolgozhattam az egyetemen töltött időt.

7. Milyen szerepet töltesz be a HR csapaton belül most? Mik a feladataid?

Jelenleg Talent Sourcerként dolgozom a HR csapatban, a munkám lényegében az, hogy a nyitott pozíciókra potenciális jelölteket keresek meg. Nyílván a gyakorlatban ez sokkal több, azokkal az emberekkel, akiket kontaktálok egy bizalmi kapcsolat veszi kezdetét, közvetve vagy közvetlenül, de végig kísérem őket az útjukon a megkereséstől az ajánlat elfogadásáig. Ezen felül persze, ahogy azt már korábban említettem, ismerkedem a marketinges feladatok egy részével, kapok saját projekteket, mint például az Employee Referral programunk megújítása és működtetése. Természetesen ezekben a feladatokban még nem kell teljesen egyedül helytállnom, szerencsére egy profi és támogató csapat mentorál minden helyzetben.

8. Sourcerként nagyon sok álláskeresővel kerülsz kapcsolatba egy nap alatt. Hogy látod, változtak az álláskeresési szokások a COVID19 következtében?

Úgy tapasztaltam, hogy a pandémiás helyzetben feloldódtak a munkahelyi határok, már nem akadály a távmunka vagy bizonyos munkakörök esetében a részmunkaidős foglalkoztatás. Ezáltal olyan jelentkezőkkel is kapcsolatba kerülünk szerencsére, akikkel normál esetben valószínüleg nem, hiszen az ország másik végéből, mondjuk nem feltétlenül jelentkeztek volna hozzánk. Ami még egy számomra szembetűnő különbség, hogy a jelöltek sokkal rugalmasabbak, könnyebben elérhetőek, akár munka mellett is könnyebben tudunk velük egy videó interjú keretein belül találkozni.

9. Milyen tanácsokat tudnál adni azoknak, akik a közelmúltban veszítették el a munkájukat a vírus miatt?

Mindenképp érdemes adniuk maguknak egy pár napot, hogy megpróbálják feldolgozni azt ami történt, a lényeg hogy ne hamarkodjanak el semmilyen döntést. Ha ezzel megvannak:

  1. Mindenképp készítsenek egy frissített és részletes önéletrajzot, amit a lehető legtöbb álláskereső portálon és felületen elérhetővé tesznek ( LinkedIn, Profession, stb.)
  2. Folyamatosan figyeljék az álláskereső portálokat és karrier oldalakat. A kiszemelt cégeiket kövesség a létező összes social média felületen.
  3. Vegyenek részt online előadásokon vagy kurzusokon, ahol a tudásuk bővítésén túl új kapcsolatokra is szert tehetnek.
  4. Sok cégnek -többek között az Innonicnak is- van tök jó blogja vagy karrierépítésről szóló, letölthető e-bookja. Szerintem ezekből rengeteget tud az ember inspirálódni sőt, az abban olvasottak akár remek beszélgetésindítók lehetnek egy állásinterjún.
  5. Mindig nézzenek alaposan utána azoknak a cégeknek, hová beadják a jelentkezésüket, és ezt a felkészültséget az interjúk folyamán is tartsák szemelőtt.
  6. Mindig legyenek egyenesek és őszinték a velük kapcsolatot felvevő HR-es kollégákkal, és persze bízzanak magukban! 🙂

10. Ha röviden kellene összefoglalnod, mit jelent számodra az Innonic, mit tudnál mondani?

Számomra az Innonic egy hatalmas lehetőséget jelentett egy nagyon nehéz helyzetben. Egy olyan munkahely, ahol az alázatot és a kemény munkát támogatással és új szakmai perspektívákkal jutalmazzák meg.

11. Kinek ajánlanád, hogy jelentkezzen hozzátok és miért?

Azoknak, akiknek szabadságra van szükségük ahhoz, hogy szárnyaljanak, és akik arra vágynak, hogy hazai és/ vagy nemzetközi sikertörténetek részévé váljanak.

karrierépítés a gyakorlatban 2019

Olvasd el a többi kollégánk történetét is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.