- 2020 január 21
Hogyan biztosíthatod a fejlesztési tudásod folyamatos növelését személyre szabott anyagokkal úgy, hogy felvegyenek álmaid fejlesztői pozíciójára? Ezt a témakört járjuk körbe cikkünkben, melyet Karakas Péter, a CodersRank CTO-jával folytatott interjú alapján készítettük.

Karakas Péter – CodersRank CTO:

2017 vége, 2018 eleje körül kezdtük el fejleszteni a CodersRank-et, aminek a missziója az, hogy segítsen a fejlesztőknek megfelelő állásokat találni. Ezen kívül kitűzött célunk az is, hogy segítsük fejlődésüket, és egy olyan segítőkész közösséget is építsünk, ahol a tagok szívesen segítenek egymásnak, és visszajárnak az értékes anyagokért. Ezt nem csak pár száz fejlesztőnek szeretnénk lehetővé tenni, hanem világszerte több ezernek, ezért mi minden nap ennek a skálázhatóságán dolgozunk a többiekkel.

Véleményem szerint az IT fejlesztők munkakeresés szempontjából előnyben vannak, hiszen legtöbben már az egyetemi évek alatt el tudnak helyezkedni. Lehet, hogy sokaknak ez lehetetlennek hangzik, de ha az ember beleteszi a szükséges energiát, akkor az egyetemet akár már 1-2 év munkatapasztalattal hagyhatják ott.

Hogyan találhatsz állást egyetemistaként?

Mindenképpen érdemes meetupokra járni és kapcsolatot építeni. Olyan emberekkel kell beszélgetni, akik már valahol dolgoznak, hiszen szinte minden cégnél keresnek fejlesztőket, és lehet, hogy Te leszel a következő sikeres pályázó. Viszont még junior pozícióra jelentkezve is elvárás az, hogy valamelyest már rendelkezz fejlesztői tudással, és tisztában legyél a kérdéses programozási nyelvvel. Ne várd el, hogy az adott cégnél majd ezt megtanítják, hanem vedd kezedbe az irányítást és kezdd el fejleszteni magadat.

Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy fejlesztőnek, hogy elhelyezkedhessen?

Mi startup cégként funkcionálunk, ezért amit például mi keresünk egy fejlesztőben könnyen eltérhet egy multinacionális cég elvárásaitól, és ez így van rendjén. Ezt figyelembe véve én mindig azt szoktam megfigyelni a jelentkezőknél, hogy mennyire boldogulnak a káoszban, ugyanis egy startup cégnél nagyon gyorsan változhatnak a dolgok. Ezért ha nem tud elég gyorsan adaptálódni a változásokhoz, nem fogja jól érezni magát pozíciójában.

Ezen felül az önképzés is nagyon fontos, és ez elkerülhetetlen mind a multi-, mind a startup cégekhez való jelentkezésnél. Ennek oka az, hogy az IT egy nagyon dinamikusan változó ágazat, ezért muszáj, hogy fejlesztőként mi is tartsuk vele az iramot. Erre már rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, mint például a Twitter, a Reddit, YouTube, vagy bármilyen témába vágó szakmai cikk.

Harmadik képességként pedig kiemelném azt, hogy tudjon az illető problémákat megoldani. A startup szférában például gyakran előfordulhat, hogy egy eddig nem ismert problémával találkozik a fejlesztő, amire még nem rendelkezik policy-val a cég, és nincsen kitől megkérdeznie a megoldást. Nyilván nem feltétlenül egyedül van az ember, hiszen társaira és feletteseire is számíthat, de ilyenkor semmiképpen sem szabad annyiban hagynia a feladatot, és tovább haladnia a következőre.

CodersRank

Hogyan fejlődhetnek a fejlesztők a CodersRank segítségével?

Ha egy fejlesztő beregisztrál hozzánk, akkor mi első körben feltérképezzük, hogy mennyire ért a dolgokhoz. A legtöbb cég ezt kérdőívekkel és beszélgetésekkel oldja meg, de mi ezt megspékeltük azzal, hogy egy korábban megírt és feltöltött kódot elemzünk ki, és az alapján állapítjuk meg a fejlesztő tudásszintjét.

Második lépésként megmutatjuk, hogy az adott tudásszinthez milyen elérhető állások vannak a piacon, amik érdekesek lehetnek az álláskereső fejlesztő számára. Ezek után azt is meg tudjuk mondani, hogy például front-end fejlesztőként tudása melyik részén kell még dolgoznia ahhoz, hogy magasabb szintű pozíciókra is alkalmas legyen.

Tegyük fel, hogy Te Senior fejlesztő szeretnél lenni, de még nem rendelkezel a megfelelő kompetenciákkal, ezért megmondjuk, hogy meg kell ismerned még néhány CSS framework-öt, jobban el kell mélyülnöd egy single page keretrendszerben, vagy még gyakorolnod kell a JAVA scriptet.

Ezek elég specifikus dolgok, de mi így segítünk a karrierlétrán haladni kívánó fejlesztőknek, hogy elérjék céljaikat.

Többen is kérdezték tőlünk, hogy miben vagyunk másabbak a Udemy-nél, ami egy elég populáris platform. A Udemy-vel ellentétben, mi nem ezerféle tudásanyagot biztosítunk számodra, amiből kedved szerint választhatod ki a Neked valót, hanem mi specifikusan megmondjuk, hogy a kívánt célhoz még miben kell fejlődnöd, és ahhoz ajánlunk anyagokat.

Ezen kívül mi folyamatosan nyomon követjük a fejlődésedet. Így nem csak egy befejezett kurzus lesz a hátad mögött, hanem ha látjuk, hogy tudásodat a megfelelő anyagokkal gyarapítottad, akkor további személyre szabott anyagokat adunk számodra, és Neked passzoló pozíciókat is ajánlunk.

Próbáld ki Te is a CodersRank platformját, hogy megtudd miben kell még fejlődnöd álmaid állása eléréséhez!

Kipróbálom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.