- 2019 augusztus 26
Mi a sikeres networking titka? Mit tudsz azonnal használni, már a következő találkozódon? Most megismerheted Rab Máté 5 gyakorlati tippjét, amivel a következő szintre emelheted a networking képességeidet. 

1. Small talk: miről és miről ne beszélj első találkozáskor

Társasági eseményeken, baráti vagy céges összejöveteleken, meetupokon és konferenciákon gyakran kerülünk első találkozásos szituációkba. Ezeknél az ismerkedés formája a small talk, azaz a súlytalan beszélgetés. Kerüljük a mélyebb témákat. A beszélgetés lehet tartalmas és érdekes, de mivel a beszélgető felek nem ismerik egymást, így nincs sok közös téma. Óvatosnak érdemes lennünk, hogy semmiképpen se sértsük meg az új ismerősünket, ezért a kerülendő témák a pénz és vagyon, az érzelmi és szexuális élet, politikai meggyőződések, egészség és betegség, másokról való véleményformálás, és a bizalmas információkon alapuló témák.

Ezekről éppúgy illetlen kérdezni, mint magunkról beszélni (például betegségünkről, politikai állásfoglalásunkról). A megfelelő témák az általánosságokat érintik, mint az adott rendezvény, a cég/szervező ahol vendégeskedünk, valamint a saját munkánk és az új partnerünk tevékenysége. Ezekből az induló felületes beszélgetésekből aztán nem ritka, hogy mély és tartós barátság alakul ki idővel.

2. Dresscode: hogyan öltözz egy találkozóhoz

Találkozó alatt értünk egy állásinterjút, egy tárgyalást, egy üzleti eseményt, de akár egy családi ünnepet is. Ha nem adott a dresscode – ami az esetek többségében nem adott – akkor az adott találkozóról feltételezett általános öltözködés felé tegyük a saját öltözékünket. Mit jelent ez? Ha például mindenki farmerban és ingben lesz, akkor egy elegánsabb nadrág az inghez, valamint egy bőrcipő már az általános öltözködési szint felé helyez. Ne öltözzünk túl sem, például ünnepi öltönybe egy laza délutáni fröccsözős találkozóhoz, mert magunkat fogjuk kényelmetlenül érezni. Egy zakó vagy egy magassarkú mindig tud dobni annyit az öltözékünkön – és a magabiztosságunkon is – ami által hatásos benyomást keltünk a beszélgető társainkban.


Innonic álláslehetőség


3. Névjegykártya: hogyan maradj emlékezetes

A networking egyik alapszabálya lehetne, hogy maradj emlékezetes. Míg az előző két ponttal is könnyen emlékezetessé válhatunk – például az a személy, aki folyton az aktuál politikáról beszélt, vagy aki pirospöttyös zakóban érkezett – érdemesebb emlékezetesnek maradnunk a névjegyünkkel. Ehhez nem feltétlenül kell extravagáns névjegykártya, mert sajnálatos tapasztalat, hogy a legtöbben egyáltalán nem is hoznak névjegyet magukkal a találkozókra.

Egy kellemes beszélgetést követően megfelelően átadott névjegy hasznos emlékeztető lesz az új ismerősünknek. Fontos, hogy ha van névjegyünk, azt ne osztogassuk mindenkinek kérdés nélkül, ne hagyjuk ott az asztalon szabad rablásra, hanem azoknak adjuk át, akikkel szeretnénk tartani a kapcsolatot a találkozást követően is.

4. Összekötés: a kapcsolatépítés mélyítése

A small talk közben ajánlatos téma a saját és a partner foglalkozása. Szakmai beszélgetés közben általában fel fognak jönni olyan érdekes szakmai kapcsolatok, akikkel érdemes lenne beszélnie vagy csak megismerkednie az új ismerősünknek is. Ezeket az összekötéseket – hacsak nincs rá ott helyben azonnal mód – érdemes a következő napokban kölcsönösen megtennünk. Így értékes szakmai, üzleti kapcsolatokat építünk a saját ismerősi körünkben, akik hálásak lesznek nekünk, hogy mi mutattuk be őket egymásnak.

5. Followup: az ígéretek betartásának varázsa

Manapság vagyont ér két alapértékünk: a pontosság és az adott szavunk. Utóbbi gyakran előkerül a networking során, amikor felületes ismertségeket kötünk. Beszélünk egy nemrég olvasott könyvről, egy jó cikkről, egy érdekes ismerősről, vagy csak teszünk egy ígéretet, hogy átküldünk egy emailt. Ezeket az ígéreteket érdemes azonnal felírnunk magunknak, hogy másnap vagy harmadnak eleget tudjunk nekik tenni. Meglepően pozitív a tapasztalat ezzel a gesztussal kapcsolatosan is, és építi saját márkánkat, hogy mi tartjuk az adott szavunkat, és amiről beszéltünk, azt utókövetjük, odafigyelünk a másikra.

Ha odafigyelsz a fenti 5 alapszabályra, garantáltan növekedni fog a kapcsolati hálód minden találkozóval, és folyamatosan mélyül a networking tudásod. Sőt, azt fogod észrevenni, hogy Te leszel az, akit előszeretettel mutatnak be az ismerőseid az új szakmai kapcsolatuknak, ami a networking legmagasabb szintje.


Karrierépítés a gyakorlatban


Ha még tovább szeretnéd fejleszteni networking képességeidet és a karriered, töltsd le a “Karrierépítés a gyakorlatban” című e-bookunkat, amivel garantáltan sikeresebb leszel egy üzleti találkozó során is.


Rab Máté: Közgazdász, üzletfejlesztési szakértő, családapa. Az Innonic Group operatív igazgatója, korábban a Szinapszis Cégcsoport cégvezetője és üzletfejlesztési szakértője, mellette vállalkozó és aktív közösségi szereplő. A Debreceni Okleveles Közgazdász Klub alumni egyesület elnöke, a Startup Hét Debrecen társ-főszervezője, egy MasterMind csoport és a Debrecen 2050 víziócsoport tagja, valamint az Igen Debrecen és az Igen Eger vállalkozó és startupper képzés alapítója, mentora.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.