- 2018 szeptember 19
Sokszor elfeledkezünk arról, hogy egy fejlesztői pozícióhoz nem csak a pozícióhoz megfelelő fejlesztői tudásra van szükség, hanem soft skillekre is. Ezek a képességek azért is fontosak, hogy be tudj illeszkedni a szervezeti kultúrába, és azonosulni tudj a céges értékekkel.

Mielőtt belevágunk, először azt kell tisztáznunk, hogy mit jelent a hard és a soft skill kifejezés. 

A hard skillek olyan feladatorientált kompetenciák, amelyek könnyebben mérhetőek és specifikusak, és nehéz transzformálni őket egyik helyzetről a másikra.

A soft skillek inkább érzelmi alapú kompetenciák, nehéz definiálni és meghatározni őket. Emberi érintkezésben, kommunikációkban és interakciókban figyelhetőek meg.

Nézzük, melyek azok a soft skillek, amelyekre érdemes egy fejlesztőnek koncentrálnia.

1. Fejlesztői soft skill: Karrier

Egy fejlesztő életében is fontos az, hogy úgy tekintsen saját magára, mint egy termékre, amit el kell adni, bármilyen furcsán is hangzik ez. Egy fejlesztő munkája semmiben sem különbözik egy kovácsmester portékájától: a kovács az általa készített termékeket adja el, a fejlesztő pedig az általa létrehozott kódot kell, hogy értékesítse. A legtöbb fejlesztő nem gondolkodik azon, hogy mi lesz vele 5-10 év múlva.

Mit tegyél, hogy elkerüld ezt?

  1. Fókuszálj arra, hogy te mit árulsz a piacon, és hogyan kell ezen a piacon értékesíteni.
  2. Gondolkozz azon, hogyan tudod javítani a kínálatodat.
  3. Gondolkozz el azon, hogyan tudsz szakosodni, hogyan tudsz kiszolgálni egy adott típusú ügyfelet, vagy hogyan tudsz létrehozni egy olyan speciális szolgáltatást, amit más nem állít elő.
  4. Válj specialista szakemberré és legyél a saját területed kiemelkedő szakértője.


Célkitűzés: Azért van szükségünk a célok kitűzésére, mert ha nincsenek céljaink, akkor olyanok vagyunk, mint egy hajó, aki nem tudja az úticélját, csak sodródik az árral. 

Miért nem tűzünk ki célokat mégsem?
Elsősorban azért, mert megrettenthet minket a kitűzött cél nagysága, hogy nem látjuk a célhoz vezető utat, nem látjuk, milyen lépések vezetnek minket a sikerhez. Éppen ezért fontos az, hogy miután definiáltuk, hogy mit szeretnénk elérni, bontsuk le kisebb lépésekre: éves, negyedéves, havi és napi célok kellenek ahhoz, hogy elérjük a sikereinket. Nemcsak felállítani kell a célokat, hanem monitorozni is, ellenőrizni, esetleg újratervezni a következő lépéseket.

2. Fejlesztői soft skill: Kommunikáció

Fejlesztőként jogosan gondolhatjuk azt, hogy nekünk nincs szükségünk a kommunikációs skillek fejlesztésére, hiszen nekünk az a feladatunk, hogy kódoljunk, ebben vagyunk jók.

Azonban, ha belegondolsz, mivel telik egy munkanapod? A reggeli kávé után az első dolog, amivel valószínűleg te is foglalkozol, az a céges emailek. Jobb esetben nem csak elolvasod, hanem válaszolsz is rájuk. Ez már kommunikáció.

Mindegy, hány emberrel vagyunk kapcsolatban, ez lehet 1, 10 vagy 100 is, nem tudjuk elkerülni azt, hogy kommunikálnunk kelljen: specifikációkat egyeztetünk, megbeszéljük a fejlesztés közben felmerült kérdéseket vagy részt veszünk a tervezési folyamatban. Ezért kell megtanulnunk megfelelően kommunikálnunk, ehhez a következő pontokra kell fókuszálnunk:

  1. Mindenki szereti fontosnak érezni magát Ez az egyik leginkább kétségbeesett vágya az emberiségnek, éppen ezért  adjuk meg ezt az embereknek, éreztessük velük, hogy fontos az, amit mondanak ezzel növelve az ő büszkeségüket.
  2. Adj visszajelzéseket Általában könnyebben jelzünk vissza pozitív dolgot, mint negatívat. Nagyon nehezen fogalmazzuk meg, főleg mi, fejlesztők azt, ha valami nem jó/nem tetszik/nem értünk egyet vele. Fontos az, hogy merjünk negatív kritikát is megfogalmazni, de azt mindig tartsuk szem előtt, hogy ne bántsuk a visszajelzéssel a másik felet, hanem segítsünk neki abban, hogy kihozza a helyzetből a legjobbat. Inspiráljuk őt a visszajelzéssel, hogy láthassa azt, mi mindent tehet azért, hogy fejlődhessen.
  3. Kerüljük a konfliktust Fejlesztőként úgy gondoljuk, hogy mindenki olyan racionálisan és logikusan gondolkodik, mint mi, és sokszor nem értjük, hogy miért nem érti a másik fél, amit mi mondani akarunk neki. Gyakran esünk abba a hibába, hogy megpróbáljuk a mi nézőpontunkat ráerőltetni a beszélgető partnerünkre ahelyett, hogy meghallanánk, amit ő szeretne mondani. Ilyen esetben mindig törekedjünk arra, hogy helyezzük magunkat a másik fél nézőpontjába, és legyünk nyitottak az ő véleményére is, hiszen nagy az esélye annak, hogy ketten együtt a szinergia jegyében sokkal eredményesebbek leszünk, mint külön-külön lennénk.


3. Fejlesztői soft skill: Marketing

A marketing a tehetség szorzója. Ezért van az, hogy vannak olyan zenekarok, akik óriási arénában adnak teltházas koncerteket, és vannak más, kisebb zenekarok, akik pedig ennek a nagy zenekarnak a zenéit akár sokkal jobban is el tudnak játszani, de kevesen ismerik őket.

Egyértelmű, hogy mindkét zenekar tehetséges, az egyetlen különbség az, hogy az egyik zenekarnak jobb a marketingje, mint a másiknak. Éppen ezért nekünk is szem előtt kell tartanunk az, hogy bár nem marketingesek vagyunk hanem fejlesztők, de nekünk is kell ezzel a területtel foglalkozni. Tulajdonképpen a mindennapokban is folyamatosan reklámozzuk magunkat: az önéletrajzunk, a közösségi média oldalunk, a weboldalunk mind-mind egy reklámfelületünk, de az is marketing, mikor el akarunk adni egy ötletet valaki másnak. Oké, ha te is reklámozod magad, akkor miért ilyen fontos ez a pont? Azért, mert ha ez a marketing nem tudatos a te életedben, akkor nehezebb lesz az előrejutásod. Sok fejlesztő van a piacon, és neked velük kell versenyezned.

4. Fejlesztői soft skill: Tanulás 

A legfontosabb készsége egy fejlesztőnek az önképzés, mert a folyamatosan változó világban, ahol új technológiák kerülnek bevezetésre, muszáj lépést tartanunk a világgal. 

Van egy 10 lépéses módszertan, amivel hatékonyan el tudjuk sajátítani az új ismereteket:

Tűzd ki a célt, amit el szeretnél érni!

  1. Szűkítsd le azt a területet, amire fókuszálni fogsz!
  2. Határozd meg az apró sikereket!
  3. Találd meg a megfelelő erőforrásokat!
  4. Készíts tanulási tervet, bontsd fel az elérendő célt apró lépésekre!
  5. Korlátozd le a felhasználandó erőforrásokat, amivel eléred a célodat!
  6. Kezdj a basic ismeretekkel, próbálgasd a megismert új technikákat, térj vissza a választott szakirodalomhoz.
  7. Kezdj kilépni a tanult dolgok mögül, bátran kísérletezz az új technikával!
  8. Vegyük fel a gyerekkorunkból jól ismert: De miért? viselkedésünket, próbáljuk meg megérteni, mi miért történik!
  9. Tanítsd meg valakinek azt, amit te már elsajátítottál!


5. Fejlesztői soft skill: Produktivitás

A produktivitás és a hatékonyság nem egyenlő. Lehet, hogy egész nap dolgozunk, de mégis úgy érezzük, hogy nem haladunk előre. Ez azért lehet, mert nem a megfelelő munkát végezzük, nem jutunk közelebb a kitűzött célunkhoz.

A legjobb tanács, amit itt adhatok az az, hogy fókuszálj! A mai világban az a legnagyobb kihívás, hogy tartósan tudjunk koncentrálni egy dologra, mert nagyon nagy a zaj körülöttünk: csipog az email, csörög a telefon, bejön egy kolléga és még sorolhatnám. A legjobb módszer, a Pomodoro, olvass utána, ha úgy érzed, hogy tudsz javítani még a koncentrációdon.

Vonulj el időnként egy csendes szobába, ahol egyedül tudsz lenni, és nem zavarnak meg a munkavégzésben. Ne nézegesd a közösségi oldalakat, tedd el a telefonod, csak azzal foglalkozz, hogy teljesítsd a kitűzött célodat.

6. Fejlesztői soft skill: Mozgás

Amikor fejlesztőkről beszélünk, akkor gyakran a tipikus kockák jutnak az eszünkbe, olyan figura, aki vastag szemüveggel ül a gép előtt, kólával és pizzával, akihez nem lehet egész nap hozzászólni. Éppen ezért a mozgás egy olyan dolog, amire oda kell figyelnünk, mert hiába közhelyes, mégis igaz: ép testben ép lélek. Ha nincs rendben a testünk, akkor nem tudunk a munkánkra koncentrálni.

Fontos odafigyelni a mozgás mellett az étkezésre is. Tudom én is, hogy ezt nagyon nehéz kivitelezni a mai rohanó világban, de igyekezz elkülöníteni egy kis időt, heti 2-3 órát a mozgásra. Ha munka után nem megy, akkor korán reggel, mielőtt belevágsz a mindennapi feladatokba, koncentrálj egy kicsit a saját egészségedre. Nem csak a szellemi munkára kell koncentrálni, jó, ha le tudod fárasztani a tested is, sokkal kipihentebb leszel és sokkal jobban fogsz tudni teljesíteni.

7. Fejlesztői soft skill: Spiritualitás

Itt most nem a hit lesz az előtérben, nem az a lényeg, hogy ki melyik vallást választja, vagy nem választja. Azt kell látnunk, hogy az elménkkel mindent befolyásolni tudunk. Van egy híres mondás: Ha azt hiszed, hogy képes vagy rá, vagy azt, hogy nem, igazad lesz.

Ha te magad nem hiszed el, hogy képes vagy rá, akkor mások hiába támogatnak téged, mert te már eldöntötted, hogy nem fog sikerülni. Higgy magadban, bízz abban, hogy sikerül elérni a céljaidat, és pozitív gondolatokkal vedd körbe magad. Semmivel sem nehezebb arra gondolni, hogy “nem fog sikerülni”, mint arra, hogy “sikerülni fog”. Tedd meg ezt az apróságot magadért, és hamarosan érezni fogod a változást az életedben.

8. Fejlesztői soft skill: Pénzügyek

Az utoljára hagytam ezt a területet, mert nem kifejezetten skillről van szó, de mégis fontos, hogy rendben legyünk. Ha kevesebb a bevételünk, mint a kiadásunk, akkor ez felemészt minket, és a túlélés lesz a cél, nem tudunk hatékonyak lenni a munkánkban.

Törekedj arra, hogy rendben legyél pénzügyileg is. Ahogy fentebb említettem, te áruba bocsátod a saját szellemi terméked, és ennek az árát a piaci kereslet-kínálat határozza meg, ha nem tudatosan koncentrálsz erre a területre. A marketing és az, hogy egy bizonyos területre szakosodsz, az sokat segít neked elérni azt az anyagi biztonságot, amivel elégedett leszel, és nem azon fogsz agyalni, hogy hogyan jöjj ki a havi fizetésedből, hanem tudsz koncentrálni az elérendő céljaidra.

Ha szeretnél többet tanulni a témáról, nézd meg előadásomat, melyre a cikk is épült:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.