- 2019 október 3
Hazánkban sokan úgy gondolnak a LinkedIn-re, mint még egy haszontalan közösségi média oldalra, ahová csak tartalmat fogyasztani járnak az emberek. Ám ennél sokkal több rejlik benne. A LinkedIn az üzleti világ Facebook-ja, amit HR-esek, fejvadászok, üzletemberek, és álláskeresők is előszeretettel használnak. LinkedIn profilodra fel tudod tölteni az önéletrajzodat, megmutathatod a személyiségedet, networkingelhetsz, és a személyes márkádat is építheted, ami azt jelenti, hogy ugyan olyan figyelemmel és részletességgel kell elkészítened, mint a portfóliódat, vagy a CV-det. Nézzük meg, hogy milyen elemekre kell mindenképpen koncentrálod LinkedIn profilod optimalizálása során, hogy sorra kapd a megkereséseket a számodra érdekes pozíciókról.

A LinkedIn-t a toborzást végző cégek is aktívan használják, mint például mi is az Innonicnál. Sokszor keresünk fel szimpatikusnak tűnő, és az elvárásainknak megfelelő képességekkel és tapasztalattal rendelkezőket, akiknek érdekesek lehetnek állásaink. Így nem csak ölbe-tett kézzel várjuk, hogy érkezzenek hozzánk a pályázatok, hanem mi is beletesszük az energiát, hogy megtaláljuk a tökéletes jelöltet.

Innonic álláslehetőség

Ahogy ezt mi is elvégezzük, ugyanúgy rengeteg másik hazai, vagy nemzetközi cég végigmegy ezen a folyamaton, hogy rábukkanjanak jövendőbeli csapattagjukra. Hogyan kerülj a toborzók, és a fejvadászok célkeresztjébe, amikor olyan állásra keresnek jelentkezőket, amire Te is megfelelnél? Csapjunk is bele az LinkedIn oldalad optimalizációs folyamatába!

1. Használj kulcsszavakat a profilod leírásában

A HR-esek is kulcsszavak és kifejezések alapján keresnek a LinkedIn keresőjében. Ha releváns kulcsszavakat, mint például a jelenlegi pozíciód, használsz profilod leírásában, ami közvetlenül a neved alatt, és a bemutatkozásodban is megjelenik, akkor sokkal nagyobb esélyed lesz arra, hogy az éppen ilyen szakértelemmel rendelkező személyek keresésekor felbukkansz a HR-esek listáján. Minél több kulcsszót használsz, annál nagyobb esélyed van megjelenni a keresések alkalmával.

Persze ne feledkezz meg arról, hogy ezeknek a szövegeknek értelmesnek is kell lenniük, ezért ne ess át a ló túl oldalára azzal, hogy csupán releváns kifejezéseket írsz be a bemutatkozásodhoz teljes mondatok helyett.

2. Legyen meggyőző és barátságos a profilképed

A megnyerő és profi szöveg mellett a hivatalos profilkép is elkerülhetetlen. Azt javasoljuk, hogy LinkedIn profilodon, Facebook-al ellentétben, kerüld a kutyás-macskás-idézetes képeket. Helyette inkább ragaszkodj egy olyanhoz, ami téged ábrázol egy erőt-sugárzó beállással. A képen nem kell feltétlenül kosztümöt, vagy zakót és nyakkendőt viselned, a hétköznapibb “business casual” viselet is elég.

A képed legyen jó minőségű, ne legyen homályos. Egész alakos kép helyett inkább egy portré fotót válassz. Ha biztosra akarsz menni, akkor még mosolyogj is rajta. Ha igazán profinak akarsz tűnni, akkor menj el egy fotóshoz, aki pár ezer forintért magas minőségű képeket fog rólad készíteni a garantált siker érdekében.

3. Emeld ki a projekteket, amikben részt vettél, illetve az általad elért eredményeket

A LinkedIn platform számtalan lehetőséget biztosít számodra, hogy megmutathasd a toborzóknak, hogy miben van kiemelkedő tehetséged. A munka tapasztalatok résznél ne csak azt írd be, hogy mivel foglalkozik az adott cég, ahol dolgoztál, hanem azt is, hogy konkrétan neked mi volt a feladatod az akkori pozíciódban.

Ha top kategóriás profilt szeretnél magadnak, akkor minden egyes munkahelyednél írj 1-2 mondatot magáról a cégről, majd akár felsorolás szinten írj az akkori feladataidról. Ezután linkelj be vagy tölts fel olyan tartalmakat, melyekre abban az időszakban tettél szert, és büszkén megmutatnád a nagyvilágnak. Ilyen lehet egy elvégzett kurzusról szóló bizonyítvány, egy videó amiben szerepeltél, egy kurzus, amit tartottál, vagy egy cikk sorozat, amit Te írtál meg.

A munka tapasztalatok leíráson kívül a LinkedIn arra is lehetőséget ad, hogy külön bemutasd azokat a projekteket, melyekben részt vettél. Ez különösen fontos lehet például szabadúszóknak, akik szeretnék megmutatni portfóliójukat jövendőbeli megbízóiknak. De teljes állású alkalmazottként is bátran kihasználhatod ezt az opciót, hiszen biztosan vannak olyan pozitív eredmények, amiket neked köszönhet a cég ahol dolgoztál, és ezt szívesen megmutatnád másoknak is.

4. Kövess csoportokat, és más üzleti oldalakat

Rengetegen gondolják azt, hogy a profiljuk kitöltésével már minden lehetséges lépést megtettek azért, hogy elnyerjék álmaik pozícióját. Sajnos ki kell, hogy ábrándítsunk ebből a tévhitből, hiszen a kötelező lépéseken túl rengeteg dolgot csinálhatsz még ezen a közösség platformon, amivel felhívhatod magadra a figyelmet.

Ilyen például az, ha belépsz a számodra érdekes csoportokba. Figyelj arra, hogy ilyenkor is maradj hű önmagadhoz, és a szakirányodhoz. Koncentrálj leginkább azokra a szakmai csoportokra, amik kötődnek hozzád. Ezen kívül, nyugodtan kezdj el követni olyan cégeket, akiknél szívesen dolgoznál, vagy könnyen tudsz azonosulni a munkásságaikkal. Ez azért lehet nagyon hasznos számodra, mert ha valaki rátéved a profilodra, azonnal látni fogja, hogy milyen típusú cégek iránt érdeklődsz. A szituáció, amire leginkább törekedned kell pedig az, hogy az általad kedvelt cég HR-ese megtaláljon téged, megnézze a profilodat és lássa, hogy érdeklődsz a cégük iránt. Ennél erősebb első benyomást nem is tehetnél jövendőbeli munkaadódra.

5.  Használd okosan a “Skills” és az “Endorsements” szekciókat

Míg az Endorsement, azaz mások képességeinek elismerése rész nem sokat nyom a latba amikor a fejvadászok a megfelelő jelöltet keresik – hiszen ők is tudják, hogy 1-2 kattintással bárkinek, bármilyen képességét igazolni lehet LinkedIn-en, anélkül, hogy valaha együtt dolgoztatok volna -, addig ez a szekció mégis szuper lehetőségnek bizonyul, hogy a toborzók radarjára kerülj. A képességeid ugyanúgy kulcsszóként szolgálhatnak egy-egy keresés során, ezért minél többel rendelkezel, annál nagyobb eséllyel kerülhetsz mások szeme elé.

Amire mindenképpen figyelj, az a relevancia. Ha rendelkezel varró és szabó kompetenciákkal, de éppen értékesítői állást keresel, akkor azokat ne tüntesd fel az oldaladon. Szánj időt arra, hogy minden egyes munkakeresésedkor bővítsd releváns képességeiddel a profilodat. Ez ugyanúgy vonatkozik a profil-leírásodra, és a bemutatkozásodra is. Mindig azt tartsd szem előtt, hogy éppen milyen munkára szeretnél jelentkezni.

karrierépítés a gyakorlatban 2019

Szeretnél még több tippet kapni ahhoz, hogy Tiéd legyen álmaid állása? Olvasd el “Karrierépítés a gyakorlatban” ebook-unkat, amiből számtalan praktikát tanulhatsz, melyekkel feljuthatsz a karrierlétra csúcsára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.