- 2021 június 7
Előző cikkünkben már olvashattál arról, hogy milyen backend megoldások szükségesek a technológiai háttérhez, ha SaaS startup céget alapítanál. Ebben a cikkünkben már láthattad, hogy milyen programozási nyelvre, adatbázis kezelőre, valamint szerverre lesz szükséged, és azt is bemutattuk, hogy milyen potenciális end-to-end megoldásokat alkalmazhatsz.

Most megmutatjuk, hogy milyen technológiák, és programozási nyelvek állnak rendelkezésedre a rendszered kliens oldali részén, a frontenden. Milyen programozási nyelvet használnak a legnagyobb tech cégek? Milyen keretrendszert használ a Facebook, Google vagy a Netflix? Cikkünkből mindez kiderül, valamint az is, hogy melyik a top 3 legnépszerűbb keretrendszer 2021-ben.

Tarts velünk!

Mi is az a frontend?

A frontend termékednek azon része, ami a felhasználók számára látható, a backend-del ellentétben. Itt léphetnek interakcióba vállalatoddal az érdeklődők, és itt realizálhatják azokat az előnyöket, amiket szolgáltatásoddal garantálsz számukra. Mivel a marketing mellett a szoftvered használhatóságán is nagyban múlik céged jövője, kiemelten fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess ennek profi kivitelezésére. Mindehhez azonban két fontos fogalmat kell először tisztázni, méghozzá azt, hogy mi is pontosan a UI és a UX, hiszen ezek nélkül nem valósulhat meg egy felhasználóbarát felület sem.

A UI és a UX

A UI, másnéven user interface (felhasználói felület) részei azok az elemek, amelyek segítségével a felhasználó valamilyen cselekvést képes elvégezni a platformon. Ilyen elemek például a szövegblokkok, a gombok, a multimédia tartalmak, vagy más beépített folyamatok, például a fizetési folyamat. Egy jó felhasználói felület konzisztens, átlátható, logikusan felépített, és egyértelmű rajta a navigáció.

Sok cég beleesik abba a hibába, hogy azonnal szoftverük designolásával kezdenek anélkül, hogy a legfrissebb trendek, vagy felhasználói viselkedési formák alapján vázolnák fel az egyes elemek elhelyezkedését. Egy új felület kialakítását sosem a grafikai elemekkel kell kezdeni, hanem rendszerszemléletet alkalmazva egy olyan felhasználóbarát kialakítást kell megtervezni, ami a lehető legnagyobb mértékben passzol a látogatók elvásáraihoz.

A UX, másnéven user experience (felhasználói élmény) azt vizsgálja, hogy a felhasználó megtalálja-e az adott platformon azt, amit keres, és mindeközben milyen élményt nyújt számára a felületen való böngészés. A felhasználói élmény elemzésekor olyan faktorokat kell figyelembe venni, mint például az, hogy mennyire egyszerű a navigálhatóság, látható-e a felületen minden információ, milyen a betöltődési sebesség, vagy sikerül-e végrehajtania a látogatónak a kívánt tranzakciót.

Mindez azért fontos, mert ezek fogják meghatározni az érdeklődő vagy ügyfél márkáról/cégről/termékről alkotott véleményét, és az ezekhez fűződő érzelmeit. Abban az esetben, ha ez az élmény negatív, jelentősen nő annak a lehetősége, hogy a felhasználó többet nem tér vissza sem a SaaS megoldáshoz, sem magához a vállalathoz.

Biztosan Te is tapasztaltál már olyat, amikor nem találtad az applikációban a „Keresőt”, vagy a megrendelés gombot, pedig mindenhol kerested – ez a nem megfelelő UX hibája volt, nem a Tiéd. 🙂

Lássuk azokat a programnyelveket, amiket SaaS startupod UI és UX elemeinek elkészítéséhez, fejlesztéséhez használhattok:

HTML

A HTML a HyperText Markup Language rövidítése, ami egy olyan jelölőnyelv, amivel a fejlesztők képesek struktúrába önteni az oldalon található írott szöveget, és más on-site elemeket. A cikk írásának idejében ennek a frontend programnyelvnek a legújabb verziója a HTML 5, ami már arra is alkalmas, hogy videót, hangot és képeket is rendszerezzünk, szerkezetbe foglaljunk használatával. Bár a HTML biztosítja az oldal vázát, ezt még ki kell egészíteni a megjelenéssel, amit pedig a CSS biztosít.

CSS

A CSS, ami a Cascading Style Sheets rövidítése, stílusba önti a HTML kódolást, vagyis formázza a tartalmat. A CSS-t úgy kell elképzelni, mint egy menedzsment eszköztárat a HTML kódok kontrollálására és szerkesztésére. Segítségével egyszerre módosíthatjuk több oldal nézetét és témáját, ezzel temérdek időt megspórolhatunk magunknak. A CSS-nek hála értelmezhetővé válik a betűtípus, a betűméret, a szín, a térköz, a szegély, és a HTML információk helye.

A JavaScript

A JavaScript az a szkriptnyelv, amivel a fejlesztő beépítheti az interaktív elemeket a weboldalra. A JavaScript használatával lehet életre kelteni, mozgatni a tartalmakat, animációkat készíteni, vagyis egyedivé tenni az oldal “viselkedését”. Minden mobil applikáció és weboldal HTML, CSS és JavaScript technológiai hátterű, a különbség viszont a framework-ben, vagyis a keretrendszerben rejlik.

Beszéljünk a keretrendszerekről…

A framework, más szóval keretrendszer, biztosítja az elkészíteni kívánt szoftver fejlesztői környezetét. A keretrendszer egy olyan platform, amit nagy tapasztalattal rendelkező fejlesztők hoznak létre abból a célból, hogy a szoftverfejlesztők munkáját támogassák. Mivel a keretrendszerek folyamatosan optimalizálva, és tesztelve vannak, ezért ezek a platformok megbízhatóak, robosztusak, és hatékonyak. Emiatt az ezt használó fejlesztők tudásukat a saját szoftverük elkészítésére összpontosíthatják, ahelyett, hogy a fejlesztői környezet létrehozásával pazarolnák értékes idejüket.

Melyek a framework használatának előnyei?

A keretrendszerek használata azért előnyös, mert a legtöbb lehetővé teszi, hogy a teljes applikáció fejlesztési folyamat egyetlen egy felületen belül menjen végbe.
  1. Biztonságosabb a kód
  2. Hozzájárul a kódolási best practice-ek kialakításához
  3. Alkalmas a redundáns kódok elhagyására
  4. Kevesebb bug
  5. Egyszerűbbé teszi a szofisztikált rendszerek elkészítését
  6. Az open-source keretrendszereket bárki javíthatja, optimalizálhatja, így ezek folyamatos javuláson mennek keresztül
  7. Számos előre elkészített kód rész található benne, amiket már leteszteltek, ezáltal rengeteg időt spórolhatnak meg az app fejlesztői
  8. A kód tesztelése és debug folyamata sokkal gördülékenyebbé válik
  9. Egy framework használatával szignifikánsan csökken az applikáció elkészítéséhez szükséges idő

Az elmúlt évek top 3 framework-je, amiket cégóriások is használnak

2021-ben a top 3 legnépszerűbb keretrendszer a SaaS startupoknál és a nagy cégeknél is a ReactJs, a Vue.js és az Angular.

2019-től napjainkig az első három legnépszerűbb SaaS frontend framework a ReactJs, Vue.js és az Angular. Forrás: https://existek.com/blog/top-front-end-frameworks-2021/

A ReactJs – A Facebook választása

Első helyen nem véletlenül szerepel a ReactJs. A nyílt forráskódú könyvtárat a Facebook fejlesztette és használja mai napig mind saját, mind az Instagram technológiai háttereként. Ha pedig Mark Zuckerberg is emellett tette le a voksát, akkor nagy valószínűséggel Te sem foghatsz mellé vele!

Jelenleg több, mint 3 millió felhasználója van és 1.5 millió weboldal készült el a segítségével, többek között a Netflix, a Pinterest, az Airbnb vagy a Reddit.

Pinterest tech stack

Forrás: https://www.crayond.com/blog/how-to-choose-the-right-tech-stack-for-your-saas-startup/

Úttörőnek számított 2011-ben, hiszen hatására kezdett el saját keretrendszert fejleszteni a Microsoft és a Google is. Landing page vagy mobil applikációk fejlesztéséhez használható, és ez a legnépszerűbb framework a mai napig, mivel rengeteg beépített UI megoldással rendelkezik. Hab a tortán, hogy a ReactJS használata ingyenes, ráadásul annyira könnyen használható, hogy jelentősen csökkenti a fejlesztők munkaóráit.

Mint mindennek, a Reactjs-nek is vannak hátrányai. A betöltési sebessége elég lassú lehet, ami viszont a SEO eredményeken is meglátszódhat. Ha lassabban töltődik be a weboldal, akkor a Google hátrébb sorolja azt a találati listáján, ami miatt szinte biztosan kevesebb látogató jut majd az oldalra. Érdemes ezt a szempontot is figyelembe venned, amikor a keretrendszert választasz SaaS startup cégedhez.

A Vue.js – az Alibaba választása

A jól megérdemelt második helyezett a Vue.js, amely 2014-ben került ki a piacra, és igazán interaktív felhasználói felület hozható létre a segítségével. A célja az volt, hogy az Angular egyszerűbb verziója legyen, ami egyébként szintén a Vue.js megálmodója fejéből pattant ki.

A Vue.js end-to-end tesztelési rendszerrel és számtalan könyvtárral rendelkezik. Mára már egy olyan érett technológiává vált, ami több, mint 700.000 weboldal számára biztosít stabil hátteret. Ezek közé a weboldalak közé tartozik többek között a 9gag vagy az Alibaba. A Vue.js akkor lehet számodra jó megoldás, ha egyoldalas applikációt vagy weboldalt tervezel, nagyobb projektekhez inkább a nagy testvérét, az Angulart ajánljuk.

Az Angular – a Google választása

Forrás: https://www.crayond.com/blog/how-to-choose-the-right-tech-stack-for-your-saas-startup/

A dobogó harmadik helyére pedig az Angular állhat, ami a Google saját fejlesztésű, de nyílt forráskódú keretrendszere. Rendszerét három szóval írhatjuk le: biztonságos, megbízható és hatékony – akárcsak a Google. Ha komplex megoldásra és skálázhatóságra van szükséged, akkor ez lesz a tökéletes választás SaaS startup céged számára.

Ha emellett teszed le a voksodat, akkor nem lesz szükséged más technológiára, hiszen minden megtalálható benne, amire egy szoftver fejlesztéséhez szükséged van. Mivel a Google fejlesztése, nem meglepő, hogy a cégóriás is ezt használja a legtöbb szolgáltatásához, de rajtuk kívül olyan nagy neveket is maga mögött tudhat, mint a Forbes, a Lego vagy a BMW.

A végső döntés

A döntés meghozatalakor az első és legfontosabb szempont, hogy a terméked sajátosságait vedd figyelembe. Amennyiben inkább mobil applikációt szeretnél fejleszteni, akkor a HTML, CSS, JavaScript és a Reactjs vagy Vue.js a megfelelő választás. Viszont ha komplexebb megoldást keresel, akkor a HTML, CSS, JavaScript és az Angular framework-öt ajánljuk számodra.

Ezen szempontok mellett érdemes azt is szemügyre venned, hogy melyik nyelv a legkeresettebb a piacon, hiszen azokhoz biztosan könnyebben találsz fejlesztőt, ráadásul alacsonyabb áron, mint egy új, vagy különleges nyelv, vagy keretrendszer esetében. A keretrendszerek terén is folyamatosan jönnek ki újabb és újabb lehetőségek, azonban a legtöbb fejlesztő már használta és ajánlaná is a fentebb említett technológiákat, így ha megoldásod sajátosságait figyelembe véve ezek közül választasz, biztosan nem fogsz mellé nyúlni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.