- 2021 június 3
Egy startup cég sikeressége rengeteg dolgon múlik, és ezek közül talán a legfontosabb az, hogy milyen technológiával fogsz dolgozni. Ezerféle dolog tartozik bele a SaaS Startupok esetében az úgy nevezett tech stack-be a core termékhez kapcsolódó technológiai háttéren keresztül a marketing szoftvereken át az ügyfélszolgálat által használt szoftverekig. Most a core termék technológiai hátterét fogjuk kicsit boncolgatni. Egy cég felépítése és létrehozása nagy összegeket emészt fel, ezért, ha rosszul választod meg a technológiai hátteret, akkor jelentős anyagi erőforrásokat pocsékolhatsz el és a későbbiekben is meg lehet kötve a kezed.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mit kell figyelembe venni ahhoz, hogy Te ne ess ebbe a hibába. Ezen kívül arra is kitérünk, hogy milyen programnyelvet, szervert és adatbázist érdemes választani ahhoz, hogy startup céged jövőjét biztos kézben tudd.

A technológiai háttér

A technológiai háttér a céged és a terméked bázisa. Ide tartoznak az eszközök, szoftverek, programozási nyelvek, platformok, adatbázisok, amelyeket használtok vagy fejlesztetek. A tökéletes megtalálása elengedhetetlen, hiszen ez képezi céged alapját. A technológiai háttér pedig két komponensből áll a frontend és a backend.

  • A frontend a felhasználói felület, amelyet látnak a felhasználók, és ide tartozik a UX és a UI is.
  • A backend pedig a felhasználók számára láthatatlan rész, amitől működik a termék.
Utóbbiról ebben a cikkben olvashatsz, ha pedig inkább a frontend kiválasztásához lenne szükséged segítségre, kattints ide.

Backend a SaaS startup cégedhez

A backend az, amit a felhasználó nem lát, de ezek nélkül nem működik a terméked és a rendszered. A programozási nyelv, a szerverek, az adatbázis és a tárolás mind ide tartoznak – ezek a háttérben működnek. Különböző technikai megoldások léteznek már arra, hogy zavartalanul fusson minden. Alapvetően a nagyobb cégek már nagyon sok technilógiát használnak párhuzamosan, de például ha csak egy fő technológiát kellene említeni, akkor az Airbnb, Google és a Netflix Java alapúak, a CRM és Cloud rendszerek pedig általában Microsoft alapúak voltak.

A programozási nyelv

A legelső dolog, amit meg kell nézned a technológiai háttér kiválasztásánál, hogy milyen programozási nyelvet (kódolást) szeretnél használni. Programozási nyelvekből ma már több száz létezik, köszönhetően annak, hogy ha egy programozó kellő szaktudással rendelkezik, akkor ő maga is tud újat írni.

Gyakori programozási nyelvek a backend területén az SaaS startup cégeknél a PHP, a Python és a JavaScript. A PHP egy nyílt forráskódú szkriptnyelv, amely különösen alkalmas webfejlesztésre, és beágyazható a HTML-be is. Általában dinamikus weboldalak készítésére használják, és legfőbb előnye, hogy hatalmas ingyenes adatelemzési könyvtárat használ.

A Python pedig egy általános célú programozási nyelv, amelynek filozófiája főleg a kód olvashatóságára és karbantarthatóságára összpontosít. A Python értelmezőt számos géptípusra és operációs rendszerre elkészítették, és számtalan kiegészítő könyvtár készült hozzá, így rendkívül széles körben használható. Főként adatok kezelésére, elemzésére használják, ilyen kiegészítő például az is, hogy hatalmas ingyenes adatelemzési könyvtárat használ. Emellett az AI, vagyis mesterséges intelligencia egyik lehetséges útját is képezi.

Attól függően, hogy milyen területen szeretnéd a SaaS startupot létrehozni, szűkül a használható programozási nyelvek köre is. A Java például kihagyhatatlan számodra, hiszen segítségével sokféle platformra tudsz szoftvereket fejleszteni, akár Androidról, akár Windows-ról van szó. Emellett a Ruby on Rails ajánlott még, hiszen akár a szoftvered prototípusát is elkészítheted vele. A Google például Java, az Udemy és az Uber pedig Python alapú, így ezeket érdemes fontolóra venned.

Mobilalkalmazás fejlesztésénél az Android alapú operációs rendszer esetén a Kotlin a tökéletes megoldás, iOS esetében pedig az Apple saját, Swift nyelve használható, cross platform rendszerek esetén pedig a React Native vagy a Flutter.

A szerver

A szerver legfőbb feladata az, hogy biztosítsa a kommunikációt a felhasználó és a rendszer között. Megkapja a felhasználói kérést, megérti, feldolgozza és megjeleníti a kívánt eredményt a weboldalon. A leggyakoribb szerverek az Apache és az Nginx, azonban manapság már ritkan szoktak  kézzel web szervereket konfuralni,a legújabb SaaS cégek inkabb a felhős infrastruktúra felé fordulnak, mint például a Microsoft Azure.

Ha pedig BigData elemzésekkel szeretnétek dolgozni, akkor a Google saját fejlesztésű szolgáltatását, a BigQuery-t ajánljuk. Ez egy skálázható felhő, tehát valódi szerver nélküli adattárház. A Google Cloud Platformon tárolja az adatokat, és a felhasználás alapján kell fizetni érte. Automatikus biztonsági mentéssel rendelkezik, a Google Analytics és a Youtube adatait is elemzi. A vezetők számára optimalizált formában, a vezetői információigényeknek megfelelő aggregáltságú és szervezettségű adatokat tartalmazza, illetve lehetővé teszi ezek sokoldalú lekérdezését és magas szintű analitikus műveletek végzését is. A BigQuery-t használja például a Spotify is.

Az adatbázis

Az adatbázisnak megbízhatónak és gyorsnak kell lennie, hiszen minden adatot (kezdve a felhasználói adatoktól) itt fogsz tárolni. Mielőtt választanál egyet, azt döntsd el, hogy relációs vagy nem relációs adatbázist keresel, hiszen az SQL az előbbit, a NoSQL az utóbbit jelenti. Az SQL sorokat és oszlopokat képes kezelni, a NoSQL pedig gyorsan változó, strukturálatlan adatokat, akár óriási mennyiségben is képes tárolni és kezelni. Ezzel a fejlesztők gyorsan tudnak adatbázisrendszereket létrehozni és elemezni.

Amennyiben nagy adatbázisokkal fogsz dolgozni, amelyekben az adatok előre meghatározható, logikai és elkülöníthető konkrétumokkal rendelkeznek, akkor az SQL a megfelelő választás. Ilyenek lehetnek például a pénzügyi, banki rendszerek, a leltárkezelés vagy a tranzakciókezelés. Az SQL egyik fajtája a MySQL, amely szintén relációs adatbáziskezelő rendszer, és az SQL a lekérdezési nyelve, leginkább az e-commerce területén használatos. A Postgres, másnéven PostgreSQL pedig nyílt forráskódú, relációs adatbáziskezelő rendszer, amely gyakori a webes, mobilos helyzetjelentő rendszereknél.

Azonban, ha valamilyen mobilalkalmazást szeretnétek piacra dobni, amelyben valós idejű elemzésekre, tartalomkezelésre, személyre szabásra és adatbázis migrálásra van szükségetek, akkor inkább a nemrelációs, vagyis NoSQL adatbázis lesz a megfelelő, mint amilyen például a MongoDB. Ez a legnépszerűbb, dokumentumorientált, nyílt forráskódú adatbázis szoftver, de a Redis, is jó megoldás lehet, hiszen az is egy nagy teljesítményű adatbázis.

End-to-end technológiai hátterek

Különböző technológiai háttereket már „csomagban” is lehet venni, így biztosan kompatibilisek lesznek egymással, valamint kevés időbefektetést igényel a kiválasztásuk. A LAMP, amely Linux, Apache, MySQL és PHP eszközöket tartalmaz, tökéletes választás a tartalomgyártáshoz és a dinamikus weboldalak készítéséhez. A WordPress is ezt használja, és mindegyik eszköz nyílt forráskódú, számtalan könyvtárral felszerelve.

Python-Django technológiai háttér azért is jó választás, mert az Apache szerver és a MySQL valójában Python programozási nyelven fut, így ezek együttese biztosan jól megfér egymás mellett. Ebből adódóan akkor a leghasznosabb, ha gyors fejlesztésre van szükséged.

.NET technológiai háttér a Microsoft saját fejlesztése, amely C# nyelvet használ, és kompatibilis más nyílt forráskódú technológiákkal. Mindemellett pedig Android és iOS operációs rendszerre is megfelelő.

A pénzkérdés

SaaS startupként jól kell tudnod felállítani egy költségvetést, amelyet a fejlesztés és a marketing költségek között kell elosztani.

Éppen ezért néhány fontos szabályt érdemes figyelembe venni:
  • A nyílt forráskódú technológiákért nem kell fizetni, mert ingyenesek, azonban nem biztos, hogy nagy jövő áll előttük.
  • Mérd fel, mely nyelvek a legnépszerűbbek manapság. Jelenleg a C, Python és PHP tör előre, így ezekre könnyebb fejlesztőket találni, valamint a C és a Python univerzálisnak számítanak, bár a C-t nem nagyon szokták startupoknál használni. Ha pedig nagyobb a jelentkezők száma, akkor alacsonyabb lehet az áruk is.
  • Ne dőlj be az új és izgalmas nyelveknek, mert nem biztos, hogy hosszútávon működni fognak, ráadásul nagyon nehezen, így drágán fogsz fejlesztőt találni hozzá.
A SaaS startup céged backend technológiai hátterénél a szerver, programozási nyelv és az adatbázis megválasztása kulcsfontosságú, hiszen ezek adják céged és terméked bázisát. Szerver esetén érdemes lehet a BigQuery-t kipróbálni, amely felhő alapú adattárolásra alkalmas, és összekötheted a Google Analytics és a Youtube adataival is. Mindig érdemes szemmel tartani a legújabb fejlesztéseket, de óvatosan bánj velük. Inkább használjunk univerzális programozási nyelvet, mint a Python, Ruby vagy a Java, ha pedig igazán biztosra szeretnél menni, akkor válassz egy jól bevált end-to-end technológiai hátteret, legyen az a .NET, Lamp, vagy a Python-Django.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.