- 2021 május 12
Tudni szeretnéd, hogy melyik az a 10 magyar startup, akinek érdemes követned a munkásságát? Bár a legtöbb vállalkozó kedvű ember szeme az amerikai piacra és amerikai, vagy nyugat-európai cégekre szegeződik, érdemes néha a magyar startup szférára is rápillantani. Hazánkban is számos olyan sikeres cég van, akik nemcsak itthon, hanem a határokon túl is nagy sikereket értek, és érnek el, emiatt sokat tanulhatunk az ő tapasztalataikból, és üzleti döntéseikből.

Összeállítottuk a saját listánkat azokról a magyar startup cégekről, akiket szerintünk érdemes követned, ha hasonló berkekben mozogsz, és már többször is eljátszottál a startup-alapítás gondolatával.

A cégek listázását nem a sikerük, vagy bevételük mérete szerint határoztuk meg, így az alábbi lista semmilyen esetben sem állít fel sorrendiséget a cégek között.

A cikkben a következő cégeket fogjuk bemutatni számodra:

  1. Barion
  2. Prezi
  3. WebShippy
  4. Talentuno
  5. Recart
  6. Prefixbox
  7. Syncee
  8. Avatao
  9. Shapr3d
  10. Bitrise

1. Barion Payment

Ha szoktál online vásárolni, akkor biztosan Neked sem kell bemutatnunk a Barion-t. A Barion Gateway lehetővé teszi, hogy az online kereskedők bankkártyás fizetési lehetőséget biztosítsanak vásárlóiknak weboldalukon, mindezt csupán a vásárlás összegének 1%-áért, vagy akár még kevesebbért. Akár saját Barion fiókot is nyithatunk, ami virtuális pénztárcaként is funkcionál. 2015-ös alapítása óta a cég szolgáltatásait már 5 különböző országban nyújtja; Magyarországon, Németországban, Szlovákiában, Ausztriában és Csehországban. Már 4 különböző valutát támogat, míg maga a szoftver 8 különböző nyelven érhető el.

A cég indulását követő második évben, 2017-ben, 2 millió eurós befektetést kapott a Home Credit-től, ami lehetővé tette a cseh és szlovák piacra való terjeszkedést. Majd 2020 áprilisában egy újabb befektetéssel gazdagodott a londoni székhelyű Financial Services Capital-től.

„A Barion egyedülállóan sikeres a magyar elektronikus fizetési megoldások piacán. Mind a kereskedő partnereink, mind a rendszerünkben elvégzett pénzügyi tranzakciók számát tekintve a piac egyik vezető szereplőjévé váltunk. Boldogok és izgatottak vagyunk, hogy szolgáltatásunkat a pénzügyi befektetőnk országában is elindíthatjuk és biztosak vagyunk abban, hogy nagyban hozzá fogunk járulni ahhoz, hogy még szélesebb körben elterjedhessen Közép-Kelet Európa mind több országában az online fizetés.” – nyilatkozta Kiss Sándor CEO, a Barion egyik alapítója a 2015-ös Home Credit befektetés kapcsán.

2. Prezi



“A Prezi olyan virtuális prezentációs eszközöket készít, amelyek a vizuális tartalmak online történő megosztásának a leglebilincselőbb és leghatékonyabb módját kínálják.” A Prezi 2009-es indulása óta már globális eléréssel rendelkezik. Céljuk, hogy a világ minden tájára eljuttathassák a magával ragadó, és kiemelkedő élményt nyújtó prezentációkat, hiszen szerintük, egy előadásnak sem kell unalmasnak, és sablonosnak lennie.

A Prezi legelsőként a diasorok megjelenését és funkcióját forradalmasította, viszont a 2020-as pandémiás helyzet egy új lehetőséget biztosított számukra, így már nem csak a prezentációkat, hanem a távmunkát, és az online konferenciákat is élvezhetőbbé teszik termékükkel.

„Mint azt mindannyian jól tudjuk, 2020. volt az az év, amikor a konferenciatermekben és a tantermekben végzett munka átköltözött a videohívások terepére. Ugyan a videokonferenciák remek lehetőséget adnak a kapcsolattartásra, a jelentésközvetítés terén mégis hatalmas hézagot hagynak. A Prezi Videót ennek a problémának a megoldására fejlesztettük ki, hogy megmaradjon az emberi kapcsolat a távoli értekezletek és az online prezentációk során.” – nyilatkozta Jim Szafranski, a Prezi CEO-ja.

Indulásuk óta a terméket már 9 nyelvre fordították le, és már több, mint 360 millió prezentációt készítettek segítségével, aminek a száma napról napra folyamatosan növekszik.

2021-ben a Prezi még a Cisco-val is partnerkapcsolatba lépett, így már a Cisco vásárlók a Webex szolgáltatás mellett a Prezi-t is meg tudják vásárolni, hogy még tovább tökéletesítsék a hibrid munkamegoldásukat.

3. Webshippy

A Webshippy fulfillment szolgáltatást nyújt kereskedőknek, ami biztosítja számukra, hogy a logisztika helyett inkább a cég növekedésére fókuszáljanak. A fulfillment szolgáltatás magában foglalja a kereskedők készletének raktározását, a megrendelések csomagolását, a számlázást, a házhoz szállítást, de még a visszáru kezelését is. A Webshippy munkafolyamataik során törekszik a papírmentességre, miközben szem előtt tartja a precizitást és a gyorsaságot. Emellett a csomagolófolyamataikat is szoftveres megoldással támogatják, így csökkenthetik az emberi hibák mennyiségét, valamint leegyszerűsíthetik és felgyorsíthatják a csomagolást.

Az e-kereskedelem térnyerése miatt a Webshippy is nagy népszerűségnek örvend, hiszen már hazánkban is egyre több e-kereskedő választja a fulfillment szolgáltatásokat, legfőképp akkor, ha nem saját árukészlettel rendelkeznek, hanem egy másik beszállító termékeit árusítják tovább. Ennek a gyors iparági növekedésnek, és a Webshippy mesteri pozícionálásának köszönhető, hogy már minden 10. másodpercben kap tőlük csomagot valaki.

4. Talentuno

A 2016-ban alapított Talentuno missziója az, hogy a személyes kapcsolatok, és a technológia erejét kihasználva egy olyan álláskereső ajánlói közösséget alakítson ki, ami segíti a toborzók munkáját, miközben az ajánlók munkáját is megjutalmazza. A Talentuno platformjára bárki regisztrálhat, mint ajánló, majd pár kattintás után akár azonnal fel is töltheti ismerősei önéletrajzát releváns pozíciókra, amiért cserébe ő jutalékot kap.

2017 Júniusában a Talentuno is egy jelentős Hiventures befektetéssel gyarapodott, ami nagy mértékben segítette a cég további fejlődését. 2018 Májusában a HVG-vel karöltve elkezdték a Recruiters’ Night eseményt, amin 2018 végén 600+ HR szakember vett részt az Európa Hajón.

A Talentuno platformján regisztrálhatsz MatchMaker-ként, azaz nyitott pozíciókra ajánlhatsz ismerősöket, ajánlhatsz cégeket, akiket érdekelhet a Talentuno rendszere, vagy ha Neked van céged, és ki tudnád használni az ebben rejlő potenciált, akkor akár munkaadóként is csatlakozhatsz.

5. Recart

recart A Recart egy olyan marketingszoftver, ami az e-kereskedőknek segít abban, hogy Messenger üzenetekkel még többet adhassanak el webáruházukban. A Recart csapata arra biztatja a kereskedőket, hogy feledkezzenek meg az e-mail marketingről és az alacsony megnyitási arányokról, és használjanak egy olyan platformot, amit a célközönségük egyébként is használ; a Facebook Messenger-t.

A Recart felhasználók közé tartozik például Christiano Ronaldo és Robbie Williams hivatalos boltja is, a többi 90.000 felhasználóval egyetemben, 2019-es adatok alapján. Mára már a Recart a legnépszerűbb fizetős Shopify alkalmazások közé tartozik, aminek a teljes funkcionalitását 28 napon keresztül élvezhetik ingyen az érdeklődők a próbaidőszak alatt.

Az előfizetők több tucat sablon közül választhatnak, amivel jelentősen leegyszerűsíthetik saját feladataikat, így akár már pár kattintással megmutathatják vásárlóiknak a kosárban hagyott termékeket, vagy az új szezonális akciókat.

6. Prefixbox

A Prefixbox egy olyan online eszköz, ami segít a webáruházban keresőknek a termékkereső okosabbá tételével, mesterséges intelligenciával. A szoftver funkciói közé tartozik az elírás detektálás és javítás, az autocomplete, azaz az elkezdett keresési kifejezések automatikus befejezése, valamint a releváns keresések, és termékek ajánlása.

A cég 2014-ben alakult, ami kezdetben “csak” egy szenvedélyként indult, de kisvártatva egy virágzó üzletté nőtte ki magát.  Ma már a Prefixbox ügyfelei közé olyan neves cégek tartoznak, mint a Rossman, a Praktiker, a BauHaus vagy a Régió Játék. Az ügyfeleik eredményei között olyan kiemelkedő statisztikákat láthatunk, mint például a 47%-os bevételnövekedés a termékkeresésekből, vagy a majdnem 16%-os konverziós arány növekedés.

7. Syncee

A Syncee kezdetben kizárólag az e-kereskedők termékimportálási-, és termék frissítési problémáját orvosolta egy Shopify platformra fejlesztett applikációval. Ez a fejlesztés 2021-re már számos új funkcióval és lehetőséggel bővült, mint például a Syncee Marketplace, ahol az e-kereskedők néhány kattintással találhatnak beszállítót és terméket, amiket gyorsan és egyszerűen importálhatnak is áruházukba.

Az induláskor kizárólag Shopify-os webáruházak termékimportálási és frissítési igényét kívánták kielégíteni, viszont ma már a szoftver potenciálját kiterjesztették a Shoprenter, BigCommerce, Ecwid, Jumpseller, Wix, és WooCommerce webáruházakra is.

A cég legújabb sikertörténete közé tartozik az Alibaba.com-mal való technológiai partnerkapcsolat, ami várhatóan 2021 tavaszán lesz elérhető a kereskedők számára.

“A Syncee és Alibaba.com közötti együttműködés hatalmas elismerés csapatunk számára. Az ázsiai vállalat óriás és a Syncee megoldásának segítségével több száz millió Alibaba.com beszállító és kereskedő számára biztosítunk majd egy forradalmian új kereskedelmi megoldást, a dropshipping szolgáltatást Alibaba.com beszállítókkal.” – Gulyás Ákos

És igen, jól látod, a Syncee-nél nem említünk meg befektetőket, még pedig azért, mert a cég bevont tőke nélkül, saját erőből érte el ezeket az eredményeket.

8. Avatao

Az Avatao egy olyan startup cég, ami abban segít a cégeknek, hogy IT csapatuk megfelelő kódolási tudással rendelkezzen ahhoz, hogy a lehető legbiztonságosabb termékeket fejleszthessék. Az Avatao interaktív platformja jó választás azoknak a cégeknek, akik meg akarják tanítani csapatuknak a biztonságos kódolás alapjait, valamint azoknak, akik az egyes fejlesztők tudásszintjének, és a karrier lehetőségeinek megfelelő tudásanyagot keresik. A gamification segítségével az érdeklődők, vagy a csapatok egyszerűbben, és gyorsabban sajátíthatják el a pozíciójukhoz szükséges képességeket, és akár interaktív kihívásokon is részt vehetnek tudásuk próbára tétele céljából.

Az Avatao alapítói olyan IT biztonsági szakemberek, akik részt vettek több komoly malware támadás elemzésében, így jól ismerik a hackerek gondolkodását és metodológiáját, ezért fel tudják készíteni a fejlesztőket a rosszindulatú hackerek elleni harcra.

A cég befektetői között megtalálhatjuk az 500.co-t, a Microsec-et, a FastVentures-t, a SpeedInvest-et, és a 212.vc-t is. Az Avato tanácsadói között pedig olyan ismerős arcokat fedezhetünk fel, mint a OneIdentity.com által felvásárolt BalaBit alapítói, továbbá a Netflix és a SalesForce tapasztalt szakemberei.

9. Shapr3d



A Shapr3d egy olyan modellezési megoldást készített, amihez csupán egy iPad-re, vagy Mac-re, és egy Apple ceruzára van szükség ahhoz, hogy akár offline is 3D terveket készíthessünk. Mérnökökön, tervezőkön, és építészeken kívül akár amatőrök, vagy hobbi modellezők is bátran használhatják ezt a megoldást, hogy gyorsan, és egyszerűen elkészítsék a prototípusokat.

A céget 2015-ben alapították, majd 2019-ben jelentős, 6 millió dollár értékű befektetést kaptak annak érdekében, hogy megoldásukat más piacokon is elérhetővé tegyék. A neves Point Nine Capital és a Creandum fektetett jelentős tőkét a Shapr3d-be, akik olyan felkapott megoldásokat is támogattak korábban, mint például a Revolut, a Zendesk, vagy a Spotify.

A Shapr3d CAD szoftver egyszerűen használható, átlátható, és még automatikusan javasolt eszközök is elérhetőek benne, miközben matematikai pontosságú terveket készíthetünk segítségével. 2020-ban azt is lehetővé tették, hogy a felhasználok a hagyományos egér és billentyűzet eszközeikkel is használhassák a szoftvert, így már azoknak is elérhető ez a forradalmi modellezési lehetőség, akik nem szeretnének kizárólag Apple ceruzát használni hozzá.

10. Bitrise

A Bitrise egy olyan szoftvert fejleszt, ami a mobil appokat fejlesztő cégek munkáját automatizálja. Megoldásuk egy olyan felhő-alapú CI/CD szoftver, ami bármilyen publikus, privát, vagy ad hoc Git szolgáltatással kompatibilis. A Bitrise-t olyan produktív mobilalkalmazásfejlesztő csapatok használják, mint a Mozzila, a TransferWise, vagy a Pulselive.

A Forbes 2021 áprilisi számában meg is jelentek a legforróbb magyar startup-ok listájának élén. 2017-ben ők voltak az első, és jelenlegi állás szerint az egyetlen, magyar cég, akik befektetést kaptak a Y Combinator-től. Technológiájukat ma már 100+ ezer fejlesztő használja világszerte, és több, mint 6000 vásárlóval rendelkeznek. Ma már Budapest mellett San Franciscoban, Bostonban, és Londonban is rendelkeznek irodával, valamint összességében több, mint 7,2 milliárd Forintnyi tőkét vontak be, amivel finanszírozhatták fejlődésüket.

Megjött a kedved a startup cég alapításhoz? Olvasd el ezt a cikkünket arról, hogy hogyan indíthatsz Te is SaaS céget 7 gyakorlatias lépésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.