- 2020 március 9
Miközben saját YouTube csatornánk fejlesztésén dolgoztunk, számos olyan ötlettel és tippel gazdagodtunk, ami Neked is jól jöhet YouTube videóid nézettségének növeléséhez. Tapasztalatból tudjuk, hogy egy csatorna fellendítése nem egyszerű feladat, ezért minden lehetséges módszert meg kell ragadni, hogy elérjük a kitűzött célokat. Ezek közé a módszerek közé tartozik a SEO is, ami leginkább weboldalak rangsorolásának javítására használatos, de YouTube-on is tökéletesen alkalmazható. Tudd meg Te is a legjobb SEO praktikákat, hogy több embert érj el videóiddal.

Mi is az a SEO?

Még mielőtt beleugranánk a technikai részletekbe, fontos magát a SEO-t, mint marketing eszközt is jobban bemutatni. A SEO a Search Engine Optimization angol kifejezés rövidítése, ami a kereső motorok, mint például a Google, által összeállított weboldal rangsorolás optimalizációját jelenti. Egyszerűbben fogalmazva, a SEO praktikák arra vannak hatással, hogy bizonyos keresési kifejezésekre, azaz kulcsszavakra, hányadik oldalon és helyen jelenik meg egy adott tartalmad a Google-ben, vagy a mi esetünkben, a YouTube-n.

Ez a rangsor azért fontos, mert a legtöbb netező már nem is nézi meg a második oldalon mutatott találatokat, hanem csak az első oldalon válogat. Ez üzleti szempontból azt jelenti, hogy akik nem jelennek meg ügyfeleik kereséseinél az első oldalon, folyamatosan potenciális vásárlókat vesztenek el.

Hiszed vagy sem, a tartalmaid optimalizálása nem csak a világ legnagyobb keresőmotorja esetében fontos, hanem YouTube videóid nézettségének növelésénél is. Ugyanis ha megfelelően használod a SEO praktikákat, sokkal több, releváns érdeklődőt érsz el üzeneteddel, akik akár vásárlóiddá, vagy hosszú-távú ügyfeleiddé is válhatnak.

youtube SEO Innonic

Így SEO-zd be YouTube videóidat

Még mielőtt belevágsz a folyamatba, fel kell készítenünk téged arra, hogy ez nem egy olyan procedúra, aminek már pár nap alatt észreveszed az eredményét. Ennek az oka az, hogy minden keresőmotornak, ugyanígy a YouTube algoritmusának is időre van szüksége, mire az általad elkészített változásokat érzékeli, és azok mentén változtat a besorolásodon. Sajnos a SEO, a hirdetésekkel ellentétben, akár heteket vagy hónapokat is igénybe vehet, mire bármilyen változást észreveszel.

Ezen kívül fontos azt is kiemelnünk, hogy a YouTube SEO nem egy mindent felülíró megoldás, ami helyrehozza az összes hibádat a csatornádat illetően. A megfelelő beállítások mellett a magas minőségű, és a célközönséged érdeklődésének megfelelő videók készítéséről is gondoskodnod kell. Persze a rendszerességről ne is beszéljünk. Mindezek hiányában ne várj csodát a SEO beállításaidtól, mert hiába kattintanak rá sokan a videódra, ha senki nem fogja azt végignézni.

A YouTube SEO folyamata:

  1. Kulcsszó keresés
  2. Legrelevánsabb kulcsszavak kiválasztása a keresési mennyiség függvényében
  3. Fájl név írása
  4. Videó cím és leírás optimalizálása
  5. Tag-ek optimalizálása
  6. A nézőid aktiválása
Nézzük át ezeket a lépéseket egyesével.
  1. Kulcsszó keresés

Ahhoz, hogy megtudd, hogy milyen kifejezésekre optimalizáld videóidat, egy kis kutatásra lesz szükséged. Meg kell tudnod, hogy célközönséged milyen szavakat vagy kifejezésekre keres, amikor olyan tartalmat szeretne látni, amit Te készítesz. Erre több megoldást is használhatsz:

  1. Google Keyword Planner
  2. Keywords Everywhere Chrome bővítmény
  3. YouTube saját kulcsszó ajánlója (autofill)
  4. Konkurensek megfigyelése
A Google Keyword Planner segítségével beírhatod azokat a kulcsszavakat, amikre Te gondoltál, és a program ajánlani fog számodra ehhez kapcsolódó alternatív kifejezéseket, amik közül választhatsz. Ezen kívül megmutatja számodra az egyes kulcsszavakhoz tartozó keresési mennyiséget is, ami még többet segít a döntésedben. Kezdő YouTuber-ként érdemes olyanokat választanod, melyek rendelkeznek havonta pár száz kereséssel, viszont nem túl nagy rájuk a verseny iparágadban.

A Keywords Everywhere pedig minden egyes Google keresésedhez további hasznos kifejezéseket fog javasolni. Ráadásul ha YouTube-on videókat böngészel, akkor a videó mellett jobb oldalon még azokat a szavakat is kilistázza, amiket a videó feltöltője a Tag-ként használ. Ezzel a megoldással könnyen kémkedhetsz konkurenseid után.

A harmadik módszer, vagyis az autofill, nem más, mint amikor elkezdesz begépelni egy szót a YouTube keresőjébe, és az automatikusan feldob Neked kibővített verziókat is. Ezt használva láthatod, hogy mások, egyes témaköröket illetőleg mire keresnek gyakran, és ezek közül a relevánsakat máris beteheted videóid Tag-jei közé.

YouTube SEO

Ha a fenti megoldások közül egyik sem szimpatikus számodra valamilyen okból kifolyólag, akkor jó alaposan nézd át konkurenciáid videóit, és azok leírásait. Ebből gyorsan megtudhatod, hogy ők milyen szavakra optimalizálják videóikat, ha csinálnak ilyet egyáltalán, és ezeket akár Te is használhatod. Ebben az esetben viszont fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy nem biztosan az a jó megoldás, amit a versenytársaid alkalmaznak. Mindig megfelelő kritikai és elemző gondolkodással közelítsd meg az általuk használt technikákat.

2. A legrelevánsabb kulcsszavak kiválasztása keresési mennyiség függvényében

Most, hogy már rendelkezel több kifejezéssel, ki kell választanod, hogy melyeket használd videód címében, leírásában és tag-jei között. Melyiket érdemes választanod? Próbálj olyan kulcsszavakat használni, amik rendelkeznek havonta legalább több száz kereséssel, viszont még nincsenek agyonhasználva versenytársaid által. A legtöbb cég azokra a kulcsszavakra optimalizál, amikre a legtöbben keresnek, viszont így, egy már amúgy is telített piacra fognak belépni, ahol minden, egy iparágba tartozó ugyanarra a szóra szabja videóit. Ilyen szoros versenyben nagyon nehéz kitűnni a többiek közül, és rengeteg időt kell beleölni abba, hogy jó helyezést érjen el videód.

Ezért ennek elkerülése érdekében válaszd az elsőnek felvázolt megoldást, azaz inkább kisebb keresési mennyiséggel rendelkező kifejezéseket használj, ahol még nem túl nagy a verseny, és van esélyed az elsők között megjelenni.

3. Fájl név írása

Bizony-bizony, ez is nagyon fontos. Ugyanúgy, mint a weboldalaknál a kép fájlok neve, YouTube SEO esetében a videó fájlok elnevezése is kritikus lehet. Így ahelyett, hogy az automatikusan generált, például VID20200214.mp4 nevű anyagodat használnád, feltöltés előtt nevezd át valami értelmesre. Lehetőleg tartalmazza a fő kulcsszavadat is.

4. Videó cím és leírás optimalizálása

A videód címének meg kell ragadnia az emberek figyelmét. Ennél a lépésnél ne csak a SEO-ra koncentrálj, hanem arra is, hogy az emberekből milyen hatást fog kiváltani ez az elnevezés. Ösztönzi őket, hogy rákattintsanak a videódra, vagy sem?

A videó leírásánál törekedj arra, hogy a fő kulcsszavad minél előrébb kerüljön a szövegben. A legideálisabb, ha ezzel kezded a mondandódat, de ez ne menjen az érthetőség rovására.

Youtube innonic

5. Tag-ek optimalizálása

Itt már jobban szabadjára engedheted a kreativitásodat. A tag-ek közé írjál be minden olyan kifejezést, amit hasznosnak találtál kutatásod során. Viszont a populáris kulcsszavak mellé írj be egyedi kifejezéseket is, amik jellemzőek a Te csatornádra. Ilyen például a csatornád neve, az egyes lejátszási listáidnak a fantázia neve, vagy egy aktuális téma, amiről éppen tartalmakat osztasz meg.

6. Nézőid aktivizálása

A YouTube rangsorolásnál nem csak a fentebbi SEO beállítások megléte fontos, hanem az is, hogy a videóid nézői milyen arányban iratkoznak fel a csatornádra, és kommentelnek tartalmaid alatt. Ezért törekedj minden alkalommal arra, persze a megfelelő mennyiségű, értékes tartalom kommunikálása mellett, hogy megkérd őket, hogy iratkozzanak fel. Érdemes kérdéseket is feltenned videóidban, amikkel közvetlenül őket szólítod meg, és megkérdezed az aktuális témáról alkotott véleményüket.

A fentebbi folyamat elvégzésével nagyot lendíthetsz videóid nézettségén. Reméljük, hogy hasznosnak találtad cikkünket, és alkalmazni fogod az itt leírt praktikákat saját csatornádon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.