- 2019 szeptember 10
2019 májusa óta már valószínűleg Te is többször találkoztál azzal a lehetőséggel videózás közben, hogy ingyenesen kipróbálhatod a YouTube Prémium szolgáltatást. Biztosan párszor elgondolkodtál rajta, hogy de mégis mi ez valójában, hiszen ez a videómegosztó platform eddig ingyenes volt, és jelenleg is előfizetés nélkül használod. Ebből a cikkből megtudhatsz mindent erről az üzleti modell változásról, és és azt is, hogy hogyan akar a YouTube a Spotify és az Apple Music legújabb konkurenciája lenni.

Te is unod már a rengeteg reklámot, amit YouTubozás közben végig kell szenvedned, hogy végre a kedvenc zenéidet hallgasd, vagy egy vicces macskás videót nézhess? Biztosan Te is tudod, hogy mennyire lehangoló, amikor a házibuliban YouTube-ról szól egy populáris lejátszási lista, de egyszer csak egy nem kívánatos reklám kezd el üvölteni a hangszóróból a kedvenc előadótok helyett. Nos, pont ezeket a szituációkat szándékozik elkerülni a YouTube az új Prémium előfizetéses szolgáltatásával.

Mire jó a YouTube Prémium?

Külföldön már régebb óta jelen van a videó-óriás új előfizetéses modellje, a YouTube Prémium, amit jelenleg 1 hónapos ingyen próbaverzió keretei között tesztelhetsz. Ennek az előnye az, hogy előfizetőként megszabadulsz attól a nagy mennyiségű zavaró hirdetéstől, melyek megszakítják videózási élményedet. A legnagyobb videómegosztó platform részéről ez abból a szempontból egy okos húzás volt, hogy egy kis extra költségért képesek növelni a platform fizetős felhasználóinak elégedettségét, illetve csökkentik az őket érő impulzusok mennyiségét. Mindezt teszik azt úgy, hogy a saját bevételükből kieső összeget is pótolják, hiszen kevesebb reklám megjelenés és kattintás kevesebb profitot jelentene számukra.

Mit tartalmaz még ez a csomag?

A hirdetésmentesség mellett az előfizetők gazdagodhatnak a szintén új YouTube Music szolgáltatással is, ami a Google Play Music és a YouTube együttműködésének gyermeke. Ez a letölthető mobilapplikáció az eddigi YouTube alkalmazás hibáit szándékozik orvosolni, mint például azt az idegesítő problémát, hogy a telefon lezárásakor, vagy más app megnyitásakor megáll az éppen lejátszott zene. A másik célja a Music-nak az, hogy a felhasználók már offline is tudják hallgatni kedvenc dalaikat, ezáltal még nagyobb közönséget elérve világszerte. A YouTube Music egyébként önálló applikációként is elérhető, nem csak a fentebb említett YouTube Prémium előfizetés keretein belül. Sőt, még családi csomagot is igénybe vehetsz, ahol egy fix havi díjért akár hatan is használhatják a szolgáltatást.

Mi áll az üzleti modell-váltás hátterében?

A fentebbi leírás alapján biztosan neked is feltűnt, hogy ez a megoldás eléggé hajaz az Apple Music vagy a Spotify csomagmegoldásaira. Mivel az offline zeneletöltések és zene hallgatás világában leginkább ez a két platform a mérvadó, így egyértelművé vált a Google és a YouTube számára is, hogy nekik is bele kell szállniuk ebbe az iparágba, hogy ők is részesedjenek a jelenlegi tartalomfogyasztás-őrületből. Ezáltal nem csak a saját profitjukat és befolyásukat tudják ügyesen növelni, hanem a többi cég piaci előnyét is csökkenthetik ezzel a relatíve új szolgáltatással.

Érdemes kipróbálni?

Azt biztosan állíthatjuk, hogy az egy hónapos próbaverziót érdemes kihasználnod, hiszen legalább addig is reklámok nélkül élvezheted kedvenc csatornáidat, és fejlesztheted magad az ott elérhető videókkal, mint például a mi üzleti és tech témájú előadásaink felvételeivel. Ez idő alatt bőven el tudod dönteni, hogy megér-e neked havi 1790 Ft-ot a hirdetésmentes videózás/zene hallgatás. Viszont ha már Spotify vagy Apple Music előfizető vagy, akkor nagy valószínűséggel nem érdemes váltanod, hiszen a YouTube Prémium semmilyen extra szolgáltatást nem kínál számodra a többi applikáció funkcionalitását felül.

Te mit gondolsz erről az új lehetőségről? Igénybe fogod venni?

Reklámmal, vagy anélkül, azt garantálni tudjuk, hogy az Innonic YouTube csatornáján csak a leghasznosabb üzlet-, és önfejlesztésre alkalmas videókat találod. Iratkozz fel Te is, hogy ne maradj le a legújabb tartalmakról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.