- 2017 május 18
Még ha álmaid állásában dolgozol is, amelyben sikeres is vagy, akkor is lehetnek olyan napjaid, amikor úgy érzed, hogy ez a munka neked „too much”. Feszült és ideges vagy, eleged van az egészből és legszívesebben otthagynád a fenébe az egészet.

Ezek a munkahelyi kiégés leggyakoribb tünetei, amely még a legjobb munkahelyeken, a legjobb munkakörökben, a legjobb emberekkel is előfordulnak, ha nem sikerül megtalálniuk az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

Ezért a kiégés elkerülésére a legjobb mód, ha kiegyensúlyozott életet élsz, ami produktívabbá tesz a munkahelyeden is. Kiegyensúlyozott életet pedig csak akkor élhetsz, ha megfogadod a következő tanácsokat.

Mi a munkahelyi siker titka?

1. Tanulj meg jól gazdálkodni az időddel

Lefekvés előtt készítsd el a következő napi tervet, és biztosítsd, hogy elég időt szánsz a családodra/barátokra, a sportra, az étkezésre, az alvásra és nem utolsósorban a munkára.

Ez nem egyszerű dolog, és idővel minél több tennivalód lesz, annál fontosabbá válik, hogy figyelj az időgazdálkodásodra. Erre az Innonic-nál külön odafigyelünk, és egy belső tréning keretében segítjük az itt dolgozókat.

2. Mindig szakíts időd az emberekre és a pihenésre a munka mellett

Ha azt mondod, nincs időd, az csak a gyenge időgazdálkodásod eredménye. Mikor idősebb leszel (és főleg, amikor már gyerekeid lesznek), biztosan meg fogod tanulni, hogy a legfontosabb dolgokra koncentrálj az életedben, de hogy hamarabb megtanuld ezt, kérlek, emlékezz erre, és már ma ennek szellemében állítsd össze a holnapi tervedet.

3. Sportolj rendszeresen

Sportolj rendszeresen

Mióta rendszeresen sportolok, sokkal produktívabb vagyok. Amikor sportolsz, szerotonin termelődik a szervezetedben, ami pozitív hangulatban tart és sokkal produktívabbá tesz.

4. Találd meg az egyensúlyt a szabadidő és munka között

Azt vettem észre, hogy mikor nyaraláson vagyok, bár jól érzem magam, de hihetetlenül terméketlen vagyok. Ellenben minél elfoglaltabb vagyok, annál hatékonyabb is, és meg tudom valósítani az összes tervem a munkában, viszont ennek sokszor a szabadidő látja kárát, ami hosszú távon egyenes út kiégéshez.

Találd meg az egyensúlyt a szabadidő és a munka között, hogy egyszerre legyél boldog és termelékeny.

5. Soha ne halogass

Soha ne halogass!

A halogatás az a sír, amibe a lehetőség van eltemetve. Ehelyett inkább mindig mondogasd magadnak, ha szembe jön egy feladat: „megcsinálom most, megcsinálom most, megcsinálom most”. Az élet túl rövid ahhoz, hogy kihagyjunk dolgokat belőle.

6. Ezt csináld, amint hazaérsz egy nyaralásról

Az egyik legjobb tanács, amit életemben kaptam, hogy abban a pillanatban, amikor visszatérsz egy hosszabb pihenésről, nyisd ki a naptáradat (vagy a Google Calendart), lapozz előre 6 hónapot, és írd bele a következő szabadságod időpontját.

Természetesen, amikor először hallottam ezt, nem fogadtam meg, mert úgy éreztem, hogy végtelen energiám van. Aztán ahogy eltelt egy év szabadság nélkül egyre több falba ütköztem a munkám során, és hihetetlenül terméketlenné váltam. Már túl sok hétvégém telt munkával, és túl sok órát dolgoztam naponta. Utólag visszagondolva, mindössze annyit kellett volna csinálnom, hogy kiveszek pár hétvégét és félévente egy egész hét szabadságot.

A fenti történet tanulsága az, hogy amikor túl keményen dolgozol anélkül, hogy szünetet tartanál, elkerülhetetlen a kiégés, és hihetetlenül terméketlenné válsz. Ha például 3 hónapig éjjel-nappal dolgozol megállás nélkül, akkor biztos vagyok benne, hogy több mint 3 hónapot fog igénybe venni, hogy „kigyógyulj” ebből a kiégésből.

Ennek eredménye pedig katasztrofális kihatással lehet a karrieredre és a magánéletedre egyaránt. Ezért hát törődj magaddal, és gyakran tarts szüneteket.

(Megjegyzés: Töltsd le ingyenes tanulmányunkat és tanuld meg, hogyan szerezheted meg álmaid állását és lehetsz benne sikeres.)

karrierépítés a gyakorlatban 2019  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.