- 2019 október 15
Gondolnád vagy sem, pályaválasztáskor vagy új állás keresésekor nem csak az eddig megszerzett tudásodat és képességeidet érdemes figyelembe venni, hanem a személyiségtípusodat is. A viselkedésünk, különböző szituációkban adott reakciónk, valamint a másokhoz való viszonyulásunk nagyban meghatározza, hogy mennyire leszünk jók, vagy rosszak adott körülmények között. Ha nem akarsz évekig feszengeni egy olyan munkahelyen, ami lekorlátozza a szociális igényeidet, vagy olyan helyzetekbe erőszakol, ami számodra kellemetlen, akkor az önéletrajzod beadása előtt végezz egy kis önvizsgálatot, majd annak tükrében válassz új állást.

Sok esetben az emberek olyan dolgokban tehetségesek, aminek a folyamatát egyébként nem élvezik. De az is előfordulhat, hogy egyesek olyan sok mindenben tehetségesek, hogy bármihez nyúlnak, az jól sikerül. Ilyen esetben, hogy döntse el az illető, hogy melyik irányba induljon el, és mire specializálódjon?

Arról nem is beszélve, hogy sokan levertnek, fáradtnak érzik magukat a munkanap végén ahelyett, hogy boldogsággal töltené el őket, hogy milyen sokra haladtak a projektjükben. Ilyen esetekben merül fel a karrierünk és a személyiségünk ellentéte, ami hosszútávon inkább vezet depresszióhoz, mint elégedettséggel tölt el minket.

Ha még csak most indulsz el karriered építésének kacifántos útján, vagy éppen most gondolkodsz, hogy lecseréled állásodat egy másikra, ebből a cikkből megtudhatod, hogy hogyan találd meg a személyiségedhez illőt.

A téma iránt mutatott szenvedély nem elég

A “Csináld azt, amit szeretsz” – azaz “Do what you love” – kifejezés szuperül hangzik a közösségi médián, vagy néhány inspiráló weboldalon, ám szakértők szerint egy-egy téma iránt érzett elköteleződés, vagy szenvedély messze nem elég ahhoz, hogy jól is érezd magad abban a pozícióban. Például ha szeretsz képeket készíteni, nem feltétlenül jelenti azt, hogy boldog leszel fotósként. A munkának lehet olyan eleme, például az emberekkel való kapcsolattartás, az utómunka, a tárgyalások, amik teljesen összeegyeztethetetlenek személyiségeddel.

Ez olyan, mintha csak azért lennél ideggyógyász, mert szereted a tudományokat és a biológiát. Viszont ha nem rendelkezel elegendő türelemmel és empátiával ahhoz, hogy a pácienseiddel dolgozz, akkor minden egyes munkanap csak szenvedés lesz a számodra.

Mit keress egy álláslehetőségben?

Ahelyett, hogy azon aggódnál, hogy olyan pozíciót találj, ami megfelel a szenvedélyednek, inkább olyan lehetőséget keress, ami felvillanyoz, fenntartható (tehát megfelelően meg is fizetnek azért, amit csinálsz), és el is tudod magad képzelni akár évekig ugyanabban a feladatkörben.

Ezen felül, ahhoz, hogy minden aspektusában neked illő munkahelyet találj vedd figyelembe a munkakörnyezetről szóló elképzeléseidet, az elvárt életstílusodat, és az általad képviselt értékeket. Jane Lowder, egy Sydney központú karriertanácsadó iroda igazgatója azt állítja, hogy az irodájukban megforduló emberek 90%-a azért hagyta ott előző munkahelyét, mert a cég és a személy által képviselt, vagy helyesnek tartott értékek nem egyeztek.

Vedd figyelembe, hogy mennyire vagy kommunikatív másokkal

Az egyik legnagyobb vízválasztó pályaválasztás során az, hogy olyan szakmát válasszunk magunknak, ami emberekkel foglalkozik, vagy inkább olyat, ami engedi, hogy minimális kommunikációval a saját világunkban dolgozzunk. Fontos megállapítanunk magunkról, hogy introvertált, vagy extrovertált típusok vagyunk, ami alapjaiban meghatározza, hogy hogyan viselkedünk, amikor több ember vesz körbe minket.

Az extrovertáltak például jól viselik, ha egész nap telefonbeszélgetéseket kell levezényelniük, tárgyalásokat vezetniük, vagy csapatban dolgozniuk, míg az introvertáltak ugyanettől a feladattól feszültek lesznek, és nagy eséllyel pár napon belül besokallnak az emberek társaságától. Az introvertáltak ezért inkább jobban élvezik az olyan lehetőségeket, ahol egyedül dolgozhatnak egy-egy feladaton, és havi, vagy heti meetingek során tarthatnak kapcsolatot csapattársaikkal, vagy vezetőikkel.

Keress valós példákat vagy leírásokat arról, hogy mit kell csinálnia annak, aki a számodra szimpatikus feladatkörben helyezkedik el

A radarodra került egy álláslehetőség, amit első látásra jobbnak ítéltél meg, mint a jelenlegi? Még mielőtt sietve beadnád az önéletrajzodat, keress gyakorlati példákat, leírásokat arról, hogy pontosan milyen feladatokat kell elvégezni ebben a pozícióban. Akár fel is veheted a kapcsolatot olyan ismerőseiddel, akikről tudod, hogy ebben az üzletágban dolgoznak. Gyakran a pozíció leírások nem tükrözik a valós feladatokat, melyeket nap mint nap el kell majd végezned az új munkahelyeden. Valamint sokszor csak a jó dolgokat vesszük észre a lehetőségben, és nem nézünk a színfalak mögé.

Nyilván minden állásnak megvannak a maga sajátosságai és nehézségei, amivel meg kell küzdeni, de az egyáltalán nem mindegy, hogy ez a komfort zónánk tágítására késztet minket – ami bár néha kényelmetlen, sokszor pozitív kimenethez vezet -, vagy egy olyan munkafolyamat, ami teljesen ellentétben áll a saját értékeinkkel, meggyőződéseinkkel vagy személyiségjegyeinkkel.

Lehet, hogy valakinek nagyon tetszik a virágcsokor készítés, hiszen szemet gyönyörködtető eredményeket lehet vele elérni, viszont azt kevesen tudják, hogy a virágárusok gyakran hajnalban kelnek, hogy megvegyék, vagy betakarítsák a friss virágokat, sok időt töltenek hideg termekben és sokszor nyúlkálnak jéghideg vízzel töltött vödrökbe.

Végezz el egy személyiség tesztet

Bár nem minden személyiség teszt egyforma, mi mindenképpen azt ajánljuk, hogy végezz el egy hivatalos forrásokból származó tesztet mielőtt beadod a jelentkezésed. Temérdek lehetőséget találhatsz online, ezért figyelj arra, hogy az eredmény tudományosan meg legyen alapozva, és ismert módszertan alapján készüljön. Mi ezt a Carl Jung és Isabel Brigs Myers tanulmányain alapuló tesztet ajánljuk neked. A kérdőív kitöltése után még részletes személyiség leírást és állás ötleteket is találsz az oldalon.

Most, hogy már tudod, hogy milyen pozíció illik hozzád a legjobban, második lépésként megfelelően fel is kell készülnöd az állásinterjúra, és az új környezetre. Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan írj nyerő motivációs levelet, olyan önéletrajzot, amit nem csak a kupac aljára söpörnek a HR-esek, és hogyan legyél kiemelkedő az állásinterjún, olvasd el Karrierépítés a gyakorlatban tanulmányunkat!

Karrierépítés a gyakorlatban

A cikk és a könyv elolvasása után már biztos lehetsz abban, hogy hosszútávon elégedett leszel új munkahelyeddel. Napjaid kiegyensúlyozottak lesznek, nem fog a napod gyomorgörccsel kezdődni, és még a munka-magánélet arányával is elégedett leszel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.