- 2019 december 3
A UX Researcher, azaz felhasználói élmény kutató egy nem teljesen újkeletű pozíció, de ezzel a cikkünkkel szeretnénk még több részletet biztosítani Nektek erről a feladatkörről. Annak érdekében, hogy még átláthatóbbá tegyük egy UX Researcher mindennapjait, interjút készítettünk Zombori Dénessel, az Innonic HR Vezetőjével, aki kérdéseink megválaszolásával bemutatja, hogy mire számíthat az, aki erre a pozícióra jelentkezik.

Mit jelent az, hogy UX Researcher?

A SaaS iparágban minden sikeres cég foglalkozik azzal, hogy az ügyfelei hogyan érzik magukat, elégedettek-e, vagy proaktívan kutatják, hogy mire volna szükségük. Egy startup fejlesztésénél, viszont nincs mindig lehetőség erre specializált embereket, csapatokat fenntartani.

Úgy érzem, hogy cégcsoportunkkal eljutottunk abba a fázisba, hogy az ügyfelek visszajelzéseit jól meghatározott módszertanok alapján gyűjtsük és dolgozzuk fel. Egyre tudatosabban fejlesztjük termékünket, és szeretnénk minél több adatot, információt gyűjteni ügyfeleinktől a használatot, igényeket illetően. Az elmúlt években nagyon sokat fejlesztettünk a módszertanokon, és az elmúlt években tapasztalt növekedés alapján úgy érzem jó nyomon vagyunk.

Ezért is szeretnénk a Conversific, a Startup Stúdiónkhoz tartozó egyik startup cég, csapatát egy UX Researcher kollégával kiegészíteni, aki tud számunkra segíteni a további sikertörténetek megvalósításában.

Innonic csapat

Milyen feladatai lesznek a UX Researchernek a Conversific-nél?

Ez egy izgalmas, sokrétű pozíció jellemzően az alábbi feladatokkal:
  1. Tervezés: Szorosan együttműködve a Product csapattal közösen meghatározzák a kutatás céljait. Pl. egy új feature bevezetése. Ehhez kutatási tervet kell készíteni és ügyfeleket toborozni az interjúkhoz. Mivel az interjúzás az egyik fő információforrás, ezért előre meg kell tervezni, hogy mit fogunk vizsgálni és mérni a beszélgetések során. 
  2. Interjúzás, adatgyűjtés: Az ügyfélinterjúk levezetése során adatokat gyűjtünk különböző célszoftverekkel, majd ezeket feldolgozzuk és reportot készítünk a csapat számára. Így mindenkinek világos lesz, hogy az ügyfelek hogyan használják a termékünket, mit szeretnek, mit hiányolnak, mit csinálnak másképp, mint terveztük. Emellett elemezzük a versenytársak termékeit is, amelyekből szintén kapunk információt a piaci trendek alakulásáról.
  3. Javaslattétel: A UX-es az adatok feldolgozása után wireframek formájában javaslatot tesz a product team számára, de akár velük közösen tervet is készíthet. Ha a javaslatokat elfogadja a csapat, akkor a UX Researcher kolléga segít a fejlesztési specifikációk elkészítésében. 
  4. Stratégiai tervezés: Nagy lehetőség a UX Researcher számára, hogy mivel részt vesz a tervező meetingeken közvetlen ráhatása van a Conversific jövőjére, beleszólhat hogy a következő fejlesztések hogyan alakuljanak.
  5. Adatok szintetizálása: A UX Researcher munkájának szintén fontos eleme, hogy az elérhető adatokat, információkat összegyűjtse, összekapcsolja és elérhetővé tegye a csapat számára, így biztosítva, hogy a megszerzett tudás ne vesszen el és gyorsan visszakereshető legyen.

Ha valaki szeretne UX Researcher lenni, milyen készségekkel kell rendelkeznie?

A legfontosabb, hogy legyen kíváncsi! 🙂 Legyen szó az ügyfelek igényeinek minél pontosabb feltérképezéséről, vagy egy új megoldás, feature kikutatásáról.

Mivel világszerte szinte minden országból vannak ügyfeleink, ezért a folyékony angol nyelvtudásra is szükség lesz, hiszen pontosan meg kell érteni az igényeket, ráadásul, mivel az ügyfelek java része amerikai, így fontos információkat lehet kinyerni a megfogalmazásbeli különbségekből is.

Az összegyűjtött adatokat rendszerezni kell, és rendszerben látni, hogy melyik funkció, vagy újítás mivel van összefüggésben, hogyan változik a felhasználói élmény egy gomb áthelyezésével, vagy egy képernyő átrendezésével.

Ehhez hozzátartozik, hogy ez nem egy magányos farkas feladat, mert egyszerre több csapattal kell kapcsolatot tartani és áramoltatni az információt.

Milyen tapasztalat, szaktudás szükséges a pozícióhoz?

Legalább 2 év tapasztalatot kérünk UX, termékfejlesztés területén. A jelentkezőnek rendelkeznie kell ügyfélinterjúk szervezésében, levezénylésében és kiértékelésében való gyakorlattal.

Ezen kívül fontos, hogy ismerje a digitális termékfejlesztést, és korábban már részt vett egy projektben az elejétől a végéig.

Ismernie kell a Lo-fi & hi-fi wireframing-et. Rendelkezik SaaS business ismeretekkel, valamint volt már e-kereskedelemben tapasztalata: pl. menedzselt webshopot, dolgozott webshopoknak.

Milyen a csapat, akikkel dolgozni fog az új kolléga?

Ez a pozíció már csak azért is érdekes, mert szinte minden kollégával együtt kell működni. Az ügyfélkapcsolat és marketinges csapattól kell információ, hogy a fejlesztésekre hogy reagálnak az ügyfelek, ezen adatokat első kézből ők látják. A fejlesztő csapattal való kapcsolattartás azért fontos, hogy az elképzelt újítások valóban úgy készüljenek el, mint ahogy azt előre elterveztük és az nem ütközik az ügyfelek igényeivel

Azt érdemes tudni, hogy ez egy kialakulóban lévő pozíció, így nincs minden folyamat és feladat a végletekig optimalizálva, de úgy látom, hogy ez egy remek lehetőség is egyben. Most ez egy olyan terület, ahol igazán nagy hatással lehet lenni a folyamatok kialakítására.

Mit érdemes röviden tudni a cégről, ahová a legújabb UX Researcher-t keressük?

A Conversific a debreceni székhelyű Innonic Group Zrt. nemzetközileg is sikeres startupja. Analitikai megoldásokat biztosít Shopify, WooCommerce és ShopRenter webáruházaknak azért, hogy optimalizálhassák forgalmukat és konverziójukat, és hogy jobb statisztikákkal kalaúzolhassák üzletüket. Több, mint 20.000 felhasználóval rendelkezünk világszerte, és a célunk az, hogy alegkisebb online webáruházakat is az Amazon megoldásaihoz hasonló forrásokkal láthassuk el.

A cég 4 pillére a riport-készítés, a benchmark-, és személyes ajánlások készítése, valamint az átfogó analitikák prezentálása. A legtöbb cég rossz adatokat használ ahhoz, hogy adatvezérelt döntéseket hozzon, ezért alapítottuk meg a Conversific-et 2016-ban.

Annak ellenére, hogy a webáruház tulajdonosok eddig nem látott mennyiségű adathalmazokhoz férnek hozzá, sokszor nem tudják azt kontextusba helyezni, így nem kapnak reális perspektívát üzletük alakulásáról.

Ez az a probléma, amita 10+ éves e-kereskedelmi tapasztalataink során már kívülről-belülről megismerünk, így a Conversific valóban egy olyan eszköz, ami egy reális, fejfájást okozó nehézséget hidal át a webáruház tulajdonosok életében.

Te is szívesen dolgoznál egy ilyen startup cégnél?

Várjuk jelentkezésed UX Researcher és Product Owner pozícióba!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.