- 2018 augusztus 6
A tartalommarketing már évek óta nagy népszerűségnek örvend és napjainkra már egy megkerülhetetlen területté vált, amivel mindenképpen számolni kell. Igen, viszont nem mindegy, hogy milyen tartalomról beszélünk.

Egészen más tartalom, stratégia és stílus jellemez egy “hobbi” blogot és egy webáruházba szánt SEO fókuszú bejegyzést, ahogy teljesen más ezek költségvonzata és mérése is. A következőkben bemutatok különböző technikákat, amelyekkel kiszámítható a kontent értéke és mérhető annak eredményessége.

Tartalommarketing

Mielőtt belemélyülnénk a részletekbe, vegyük át az alapokat! Mi is az a tartalommarketing? Elsőre, laikusként biztosan arra fogsz gondolni, hogy mindez bejegyzések írását jelenti. Bloggerkedést. 🙂 Nos, ez a sztereotípia részben a bloggereknek köszönhető, hiszen az elmúlt évtizedekben rengeteg blog és önjelölt újságíró született, azonban ez nem fedi le a tartalommarketing teljes szakterületét.

Egy definíció szerint a tartalommarketing, másnéven content marketing minden olyan tevékenységnek az összessége, amely a tartalom előállításával, publikálásával, terjesztésével és ellenőrzésével foglalkozik meghatározott cél vagy célok elérése érdekében.

Tartalomtípusok

A definíció ismeretében, de még a gyakorlati részeket megelőzően érdemes kitérni a tartalom típusokra is. Rengeteg típusú tartalom létezik, amit hasznosíthatunk marketing célokra és ez folyamatosan nő az újabbnál újabb platformoknak és a hallgatóság igényeinek köszönhetően.

tartalomtípusok

Az ábra alapján tartalom alatt érthetjük a blog bejegyzéseket, kommenteket, képeket, podcast-eket, letölthető pdf-eket, illetve az infografikákat is. Mindezek létrehozása különböző formában és különböző céllal történik, azonban vannak olyan esetek, amikor egy vagy több járulékos célt is elérhetünk egy ügyesen létrehozott bejegyzésnek köszönhetően.

Mérés

Amikor a tartalommarketing megtérüléséről beszélünk akkor alap esetben blog bejegyzések hatékonyságát vizsgáljuk, hiszen minden más tartalomtípus rendelkezik saját mérési metodikával. Bejegyzések mérése a következő 3+1 technikával történhet:

Költség alapú mérés a tartalommarketing során

Költség alapú mérés esetében össze kell számolnunk a tartalom előállításához szükséges költségeket. Ilyen lehet a szövegíró, a grafikus, a bevont szakértő és a fejlesztő órabére, illetve a felhasznált eszközök és a szoftverek ára. Egy kiterjesztett értelmezés szerint azoknak a meetingeknek az idejét is ide kell számolnunk, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a tartalom előállításával.

Bevétel alapú mérés

Bevétel alapú mérésről akkor beszélünk, amikor a tartalomhoz közvetlen konverziót tudunk kapcsolni. Ez a valóságban viszonylag ritka, hiszen nagyon nehezen lehet mérni azt, hogy a bejegyzés elolvasását követően történt meg a vásárlás, de nem lehetetlen.

Ha elegendő idővel és erőforrással rendelkezünk, akkor határozzunk meg számunkra fontos KPI-okat, használjunk UTM paraméterezést és olyan konverziós mutatószámokat, amelyeket Google Analytics-ból ki tudunk nyerni és ezek eredményeképpen tovább tudunk számolni.

Alternatív költség alapon történő mérés

Először kicsit filozofikusan hangozhat, azonban teljes mértékben számszerűsíthető technika. Az elmélet előfeltétele, hogy rendelkezünk olyan tartalommal, amely SEO szempontból erős azaz, a találati lista első néhány helyeinek egyikén szerepel és mérhető forgalommal rendelkezik.

A számításhoz mindenképpen szükségünk lesz egy AdWords fiókra és egy Google Analytics-ra, amelyhez hozzá van csatlakoztatva Search Console fiókunk. Jelentkezzünk be Analytics-ba és lépjünk az Ügyfélszerzés/Search Console/Céloldalak menüpontra. Itt tudjuk megvizsgálni a céloldalainkat és az azokhoz kapcsolódó lekérdezések számát.

Kattintsunk a vizsgálni való tartalmunk linkjére, amelyet követően megjelennek a bejegyzés konkrét lekérdezései és a kattintások száma (példa: “webáruház bérlés” és “1.000 kattintás”). Ezt követően lesz szükségünk az AdWords fiókra, amelyen belül kattintsunk az Eszközök/Kulcsszótervező menüpontra. A kulcsszótervező használatával pedig adjuk meg az Analytics-ból kinyert lekérdezésünket, mintha azok kulcsszavak lennének, majd kattintsunk az Ötletek szerzése gombra.

Adwords kulcsszótervező

Miután végigmentünk a folyamaton, akkor elénk tárul az egyenlet másik szereplője, a Javasolt ajánlat (példa: 500 Ft). Egyszerűen csak szorozzuk meg a javasolt ajánlat összegével a kattintások számát és megkapjuk a vizsgált tartalmunk alternatív költségét. A példa alapján ez 500 Ft (javasolt ajánlat) x 1.000 kattintás (kattintások száma) = 500.000 Ft alternatív költség.

+1 Idő alapú mérés

Hobbi blog esetén az előző technikák helyett idő alapon kell számolnunk. A fő kérdések az idő alapú mérés esetén a következők: Mennyi ideig tart megírnunk egy bejegyzést? Miről kell lemondanunk, hogy létrehozzuk a tartalmat?

Miután meghatároztuk a kontent gyártásához szükséges időt, akkor egyszerűen priorizáljuk a teendőinket és határozzuk meg, hogy mennyi tartalom fér bele egy hónapba, amit az önmegvalósításnak vagy a személyes brand építésének szentelünk.

Még ha első olvasásra elvontnak is tűnne ez az elmélet, mindenképpen érdemes legalább egyszer végiggondolnunk a leírtakat, hiszen ha ezeket az adatokat számszerűsítjük, akkor sokkal körültekintőbben fogunk tudni tervezni a szabadidőnkkel is.

Ha szeretnél többet megtudni a témáról, nézd meg ezt az előadást, amelyre a cikkünk is épült:



Bízok benne, hogy a bejegyzés elolvasását és a videó megtekintését követően hasznos információkkal találkoztál és egy új oldalát ismerted meg a tartalommarketing világának. Amennyiben kérdésed merült volna fel az olvasottakkal kapcsolatban, akkor írd meg azt kommentben és igyekszünk mihamarabb válaszolni!

One Comment

  • Bártfai Balázs szerint:

    Dávid, gratulálok a cikkhez, egy igen fontos témát jár körbe.

    Sokan megpróbálják elkenni a tartalommarketing megtérülését, pedig már a Google analyticsel is elég jól mérhető.

    A témát én is sokat kutattam és írtam is róla pár cikket. Köztük az ügyfélmegszerzési költség kiszámítását (CAC modell) egyes cikkekre vetítve.

    Szívesen cserélnék linket, ha nyitott vagy rá.

    Üdv.:
    Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.