- 2018 október 1
Rengeteg KKV és marketinges még mindig nem hisz a közösségi média erejében. Pedig a mai világban már egyszerűen nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ha mégis úgy döntünk, hogy kivonjuk magunkat a közösségi oldalakról, akkor a biztos bukást választjuk.

Miért?

A Föld lakosságának csaknem fele jelen van valamelyik közösségi oldalon és 93 százalékuk, mielőtt bármit is vásárolna, ezeken keresztül tájékozódik a kiválasztott termékről.

Cikkünkben szó lesz röviden stratégia tervezésről és megvalósításról. Ha szeretnél több tippet hallani, valamint jó és rossz példákat látni, akkor nézd meg a cikk végén lévő előadást.

1. Közösségi média stratégia tervezés

  1. Határozd el, hogy nem szeretnél többé irreleváns lenni és igenis jelen akarsz lenni a közösségi médiában.
  2. Tűzz ki célokat! Ilyen cél lehet például a márka ismertségének növelése, forgalom generálása az oldalunkra, közösség kialakítása vagy az eladások növelése.
  3. Ismerd meg a célközönségedet! Hol vannak jelen a vásárlóink? Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk kideríteni, ha buyer personakat hozunk létre, azaz meghatározzuk, hogy ki az ideális vevőnk.
  4. Határozd meg azokat az elköteleződési mutatókat, amiket rendszeresen mérni szeretnél! Pl. elérés, átkattintások száma, hogyan reagáltak a felhasználók a tartalomra, organikusan szerzett vs hirdetésből szerzett likeok száma, stb.
  5. Elemezd a versenytársaidat! Nézd meg mit csinálnak jól, mit csinálnak rosszul és tanulj belőle. Majd ugyanígy elemezd ki a saját oldalaidat.
  6. És végül, gyűjts inspirációt!

2. Megvalósítás, avagy hogyan hallják meg a hangodat?

Az alábbi 5 szabályt minden közösségi média platformon érdemes betartanunk:

  1. Beleillik a környezetbe, azaz pont úgy néz ki, mint bármelyik másik tartalom, ami megjelenik az adott platformon. Pont úgy kell hatnia az érzelmi központunkra, mintha egy közeli ismerősünk osztott volna meg egy hírt.
  2. Nem szakít félbe. Zökkenőmentesen be kell illeszkednünk az élménybe, amit az adott platformon keresnek a felhasználók. Legyen az szórakozás, hírek vagy a barát-család élmény, ugyanazt kell nyújtanunk.
  3. A kommunikációnk legyen egységes. Mindig használjuk a márkánk jellegzetességeit (színek, logó, stb.) és mindig maradjunk hűek a márkánk személyiségéhez.
  4. Reagáljunk folyamatosan az aktualitásokra, a beszélgetésekre és a hírekre.
  5. És a legfontosabb, hogy ne felejtsünk el hirdetni a posztjainkat, hogy minél több emberhez elérjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.