- 2018 május 7
A weboldal látogatók legfontosabb elvárása manapság a sebesség, vagyis a honlapunk minél gyorsabb betöltődési sebessége. Mobilon különösen fontos ez, hiszen egy gyengébb mobilinternetet használó felhasználó megérzi, ha egy nagyobb képet, tartalmasabb weboldalt szeretne böngészni.

A statisztikák alapján a mobilról történő internetezés megelőzte az asztali felhasználást, ami azt jelenti, hogy többen olvasnak cikkeket telefonon, mint a számítógépen. Ezt a fejlődést és trend váltást már a nagy webes szolgáltatók, mint a Facebook és a Google felismerték és olyan webes megoldásokat hoztak, mint például a Facebook Instant Articles és a Google AMP, amelyek segítségével a mobilos felhasználói elégedettség növelhető.

Mi az a Facebook Instant Articles és a Google AMP?

A Facebook Instant Articles (FIA) a Facebook szolgáltatása. Röviden úgy lehet megfogalmazni, hogy egy letisztult felületen tudjuk megjeleníteni a legfontosabb tartalmakat, azonnal. Persze ehhez a Facebook-kal össze kell kötni a honlapunkat és megtenni a szükséges beállításokat. Gyakorlatilag a működése RSS csatornán keresztül működik, átadjuk a Facebook-nak a blogunk, hírportálunk cikkeit tartalmazó RSS-t, amiből ő kiolvassa a tartalmakat és megjeleníti a saját ökoszisztémáján belül. Több nagyobb amerikai lap mint például a New York Times vagy a Guardien is beállt a FIA mellé. Az eddigi tapasztalatok alapján a 6-8 másodperces oldalbetöltődés 1 másodpercre csökkent, ezáltal a látogatók konverziója is javult.

A Google megoldása a Facebook-étól abban tér el, hogy nem egy bezárt környezetben (a Facebook-on belül) lehet csak használni, hanem bárki számára elérhetővé tették. A Google célja is hasonló a Facebookéhoz, mobilon sokkal jobb élményt biztosítson azáltal, hogy gyorsabban töltődik be. A Google ezt úgy éri el, hogy cacheli az oldalakat és persze itt is egy lebutított, szinte csak kép, szöveg és persze hirdetés jelenhet meg. Vannak viszont korlátozások, például saját JavaScript kódot nem lehet megadni, korlátozva van a CSS mérete is, viszont ha ezeket betartjuk, akkor az AMP oldalunk betöltődési sebessége jelentősen megnő. A Google a mobil találati listán is kiemeli az AMP oldalakat, amivel tovább növelhető a konverzió.

Érdekel, hogyan is működnek a gyakorlatban és hogyan tudod te is használni? Nézd meg előadásunkat a témában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.