- 2018 január 10
Sziasztok! Paczári Karcsi vagyok, a CodersRank.io startup projektünket építem az Innonic szárnyai alatt.

A CodersRank célja, hogy a világ fejlesztőit szakmai tudásuk alapján pontozzuk és rangsoroljuk. Ha fejlesztő vagy akkor ajánlást fogunk adni a számodra legjobb fejlődési lehetőségekről: Képzések, állás ajánlatok, szoftverek… Határ a csillagos ég! 🙂 Egy ilyen startup projekt rendkívül “sexy” és izgalmas, viszont a sikerhez vezető út sok meglepetéssel és ismeretlen kihívással van tele.

Az Innonic Startup Studió modellben működik, így heti 1 órában lehetőségem van arra, hogy az Innonic Core team támogatásával éljek. Ekkor a cég legnagyobb tudású senior vezetői összeülnek és eléjük tárom a projekt aktuális státuszát és felmerülő kérdéseimet. Egy ilyen megbeszélésen, a növekedést tekintve rendkívül hasznos tanácsokkal gazdagodhatok.

Ebben a cikkben azt szeretném megosztani, hogy melyek az ebben helyzetben szerzett leghasznosabb tapasztalataim. Fontos, hogy a tanácsaim rendszeres mentorálást igénylő, inkubált projektekre vonatkoznak! Ha csak egyszeri tanácsadásra van lehetőséged, akkor egy előre megírt onepager-re és egy kérdéslistára van szükséged.

Öveket becsatolni, indulhat is a lista!

1. A mentorok akkor tudnak Neked igazán segíteni, ha elég “inputot” adsz

Gondold magad az ő helyükbe! Legalább 5-10 projekt fut párhuzamosan, amelyekben segíteni próbálnak a mentoraid. Ezért nagyon fontos, hogy egy összesítő segítségével pár perc alatt “képbe hozd” őket a projekted aktuális státuszával kapcsolatban. 

Ehhez én a következő dokumentumot használom, rengeteg időt megspórolva számukra:

status-report

Felépítése:
  • Legfontosabb fejlemények/Management döntést igénylő pontok
Ide összesítem a minden szempontból legfontosabb, döntést igénylő pontokat. A megbeszélés legfontosabb célja számomra, hogy ebben a blokkban található kérdésekre megtaláljuk a legjobb megoldásokat.
  • Elért célok
Mi történt az előző megbeszélés óta? Mely pontokban sikerült haladni? Ez egyben egy visszajelzés is a mentorok felé, hogy a projekt a “jó mederben halad”.
  • Prioritások a következő két hétre
Itt kerül ütköztetésre, hogy én miket látok prioritásnak és miken tervezek dolgozni. Nem véletlen a két hetes periódus. Maguk a megbeszélések heti szinten kerülnek megtartásra, de mindig vannak nagyobb célok, amelyeket azért nem egy hét elérni. Emellett, ha egy megbeszélés bármilyen okból (pl.: betegség) elmarad, akkor is jó irányba halad tovább a projekt.
  • Ütemterv
Melyek a következő mérföldkövek? Mikorra fogjuk elérni őket? Van-e valahol csúszás? Nem az a baj, ha valami csúszik, hanem ha nem beszélünk róla, hogy miért! Itt az is kiderül, hogy amit én a TOP3 elérendő mérföldkőnek tartok, arról mit gondolnak a mentoraim.

Erről a linkről le tudod tölteni a sablont.

2. Adj lehetőséget a mentoroknak is felkészülni a találkozóra

Legalább egy nappal a megbeszélés előtt küldd ki az előző pontban készített összesítőt! Így a meeting első 10 perce nem ennek az átnézésével fog telni, hanem már produktív visszajelzéssel és javaslatokkal.

Titkos tipp: Mi például a “Slack” nevű szoftvert használjuk a belső kommunikációhoz (a levelezés mellett), így a projektem Slack csatornájára mindig előre feltöltöm az aktuális státusz összesítőt. Így nem csak a mentoroknak, hanem a cégen belül mindenkinek megadom azt a lehetőséget, hogy jobban átlássa a projekt állapotát.

3. Építsd be a napi rutinba a megbeszélésre való felkészülést

Remek dolog egy kész összesítő, na de ezt hogyan rakod össze? Jegyzetelj a megbeszélés alatt is és a memóidat frissítsd folyamatosan a hét közben is! Erre szolgál példaként a fent csatolt dokumentum második oldala.

4. Ne akarj a legokosabb lenni a teremben

A mentor találkozók legnagyobb lényege, hogy tőled tapasztaltabb emberek azért ülnek veled össze, hogy segítsenek a projekted fejlődésében. Épp ezért kiemelt célod, hogy elég mozgásteret adj nekik ehhez.

Kérdezz folyamatosan! A döntést igénylő pontoknál hallgasd meg a többiek véleményét, mielőtt elmondod a sajátodat. Ha valamivel nem értesz egyet, akkor menj bele egy produktív vitába: a végső döntéseket a saját projektedben Neked kell meghoznod.

5. A mentorok ideje aranyat ér

Ha kiszámolnám, hogy “mennyibe kerül” egy óra ezen embereknek a rám szánt idejéből, ijesztő számok jönnének ki. Ráadásul nálunk az Innonic-nál, a mentor meeting-eken általában a cég TOP 4-5 agya vesz részt! Éppen ezért előkészítek, információkkal ellátok és priorizálok minden kérdést a jegyzetembe. Így garantálom a számomra legfontosabb témák előrehaladtát.

Természetesen, néha ötletelésre, brainstorming-ra is szükség van egy startupnál. Ilyen esetben ez is legyen előkészítve! Mi a probléma? Milyen megoldási lehetőségek jutottak eddig eszembe a megoldására? Miért nem tartom egyiket sem elég jónak? Így nagyobb eséllyel jönnek elő az “out-of-the-box” megoldások is.

brainstorming

Maga a folyamat az én esetemben megbeszéléstől-megbeszélésig:
  1. A találkozó előtt legalább 1 nappal feltöltöm/megosztom a státusz riportot minimum a mentorokkal, de inkább egy teljesen publikus felületre a cégen belül. Ez növeli a projekt transzparenciáját is. Használt eszköz: én a Slack-et használom, de a levelezés is jó megoldás lehet.
  2. A mentor találkozón kivetítem a státusz riportot, de a laptopomon én az egyeztetés alatt bőszen jegyzetelek. Használt eszköz: Google dokumentum/Google Keep vagy egyéb jegyzet kezelő alkalmazás.
  3. A találkozón keletkezett teendőkből feladatokat hozok létre.  Használt eszköz: Én a Todoist nevű alkalmazást használom, de pl.: a Wunderlist is remek alternatíva.
  4. A teendők megoldása alatt felmerült ötleteimet, kérdéseimet és a fontos fejleményeket visszaírom a jegyzet doksiba.
  5. A felhízott jegyzet doksi alapján elkészítem a következő státusz riportot.
Nekem ez a legjobban bevált folyamat és eszköztár, de nagyon kíváncsi vagyok a Te véleményedre is!

Ha kérdésed vagy észrevételed merül fel a cikkel kapcsolatban, ne tartsd magadban, írd meg hozzászólás formájában!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket és remélem, hasznosnak találtad! Ha tetszett, igyunk egy kávét az egyik Innonic Akadémia előadásunk után.

Ugye, oda van már (ingyenes) bérleted? 😉

Ezen kívül ne hagyd ki Karrierépítés a gyakorlatban kisokosunkat sem, amiből számos karrier tanácsot zsebre vághatsz.

karrierépítés a gyakorlatban 2019

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.