- 2020 május 7
Az új munkahelyre való belépés egyik legizgalmasabb pontja (azaz amikor a legjobban izgulsz :)) talán az a pillanat, amikor az egész csapat előtt be kell mutatkozni.

Nálunk az Innonic-nál ez úgy néz ki, hogy a negyedévenes céges meetingen az új kollégák bemutatkoznak, így mindenkinek jut pár perc hírnév, hogy a csapat láthassa, hallhassa.

Ez másol is előfordulhat. (megj. persze ha szeretnél, akkor nálunk is bemutatkozhatsz egy sikeres felvételi folyamat után ;))

Innonic álláslehetőség
Hasonlóan az elevator pitch-hez, a dolog igazi bája az, hogy rövid bemutatkozás szinte semmiségnek tűnik ha napi rendszerességgel végzed. Viszont ha nem, akkor nem is egyértelmű eldönteni, hogy az eddigi egész életedből mi legyen az a pár gondolat, amit megosztanál az új kollégáiddal.

Egy új munkahelyen jellemzően két formában kell bemutatkozni: 

Szóban: Meetingeken, orientációs napon, új kollégáknak a csapatban, az ebédlőben, a csapatépítőn stb.
Írásban: pl. kör e-mailben a csapat, vagy akár cég számára kiküldve.

Mielőtt példákkal a téma mélyére ásunk, gondoljuk át, hogy mi is lesz az egész célja és milyen körülmények fognak fogadni minket.

Mi a bemutatkozás célja?

Egy jó bemutatkozással egyszerre több legyet is üthetsz egy csapásra. Mik ezek?

  1. Az új kollégáid tudjanak rólad. Általában lesz olyan, aki akkor hall rólad először, így a meglepettségtől lehet nem is fogja hallani a felét 🙂
  2. Megismerjék a neved: Persze nem mindenki fogja megjegyezni a neved elsőre, de legalább a csapat egy jó részét letudhatod. Ha te vagy a 10. Józsi, akkor azért, ha pedig Gandalfnak hívnak, azért.
  3. Lássanak: Ha legközelebb jössz szembe velük a folyosón, akkor megismerjenek.
  4. Tudják, hogy melyik csapatba tartozol és mivel fogsz foglalkozni. Ha nem vagy benne biztos, kérdezz rá előtte 🙂

Persze lesznek akik mindent szeretnének tudni rólad, de az első bemutatkozásnál fókuszálj arra, hogy legalább a legfontosabb információk átmenjenek. A kevesebb itt több lesz.

Céges bemutatkozás körülményei:

Jellemzően több dologgal is szembe kell szállnod a saját izgalmadat leszámítva. Ilyenek például a hallgatóság létszáma, figyelme, fáradtsági szintje, vagy a bemutatkozók névsora, az általános hangulat. A bemutatkozásod mindig igazítsd a körülményekhez.
Ha nagyon formális a társaság, nem érdemes egy jól bekészített anyós viccel indítani, vagy ha már nagyon fáradtak, akkor ne húzd sokáig.

Nézzük pár példát:

Céges meeting, amikor egyszerre többen mutatkoztok be

Ha többen vagytok bemutatkozók, akkor a lista hosszával egyenes arányban romlik az esélyed arra, hogy mindent (bármit) megjegyezzenek rólad.

Ezért ilyenkor az alapokra fókuszálj. 
  • Állj olyan helyen, hogy mindenki lásson és
  • beszélj olyan hangerővel hogy mindenki hallhasson.
  • Tagoltan beszélj, ha kacifántos neved van akkor úgy mondd ki, hogy értsék.
  • És ami a legfontosabb, mosolyogj 🙂

Általában egy rövid és lényegre törő bemutatkozással nem lőhetsz mellé. Semmi hókusz-pókusz, és próbáld el bátran még otthon az alábbi felosztást magadra vonatkoztatva:

“Sziasztok! Nagy Tamás vagyok, a pénzügy csapatban dolgozom könyvelőként. Az X cégnél dolgoztam korábban. 1 kislány büszke apukája vagyok. Szabadidőmben szeretek fallabdázni. Örülök, hogy itt lehetek!”

Csak annyi infó, ami hallatán felkapja a fejét akinek lesz közös pontja veled (pl. közös hobbitok van, ő is dolgozott ott ahol te), de csak annyi, amennyit még be lehet fogadni.
Itt a legkevésbé sem kell szabadkozni, elmondani hogy izgulsz, felsorolni az összes iskoládat vagy mind az 5 macskád nevét. Lesz alkalmad, hogy elmondd ezeket, de nem most.

Ha a közvetlen csapatodnak mutatkozol be

Ilyenkor lehetsz bőbeszédűbb, a szakmai tapasztalatodból mesélj kicsit többet, és elmondhatod, hogy azért jöttél, mert úgy hallottad itt nagyon jó a pénzügy csapat.

Az első e-mailedhez csatolj legalább egy képet, de egy rövid videó üzenetet is készíthetsz.

Egy jó bemutatkozás adja majd meg a leendő munkatársaid számára az első benyomást.

Igen, könnyű mondani, hogy légy lendületes amikor extrém introvertált vagy, de erre a pár másodpercre fel lehet készülni, ami sok pluszt ad az új munkahelyre való beilleszkedésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.