- 2018 április 25
Mi az a Virgin? Richard Branson családi vállalkozása, amely mára 60+ céget tartalmaz, 53 millió ügyfelük van globálisan, 69 ezer munkatársuk van 33 országban és ebből 22 milliárd dolláros árbevételt realizálnak évente. Mindezt 99%-os márkaismertséggel az angolszász országokban. 15 éves kora óta építi a cégcsoportját Branson, ebben a cikkben a központi tanulságokat vonjuk le két önéletrajzi kötetéből, amely 15 éves korától 67 éves koráig kíséri a szerzőt.

Globális vállalatépítés - Tippek és trükkök a Virgintől



1. Megreformálni a Vörös Óceánokat

Ha nem ismered a Kék Óceán, Vörös Óceán definícióját, nézd meg az erről szóló előadásunkat. A Vörös Óceán azt jelenti, hogy telített a piac, míg a Kék Óceán egy verseny nélküli piacot (igazából piaci szegmenst) jelent. Az első szabály, hogy mára már kb. mindenhol telített piacot (vörös óceánt) találsz magad körül, viszont, ha ezekre egy új szempontból lépsz be, és közelíted meg, akkor letarolhatod a meglévő piacot. A Virgin példája erre a Virgin Blue ausztrál repülőgép társaság, akik először nyitottak online jegyvásárlási lehetőséget, míg mindenki más utazási irodákon keresztül értékesített. Nekik nem voltak irodáik, másoknak online jegyvásárlásuk, és bejött az innováció, felfutott a saját társaságuk.

2. Nyűgözd le az ügyfeledet

Követik az aranyszabályt, miszerint az ügyfél az első. Ezt azonban a márkájuk központjává emelték, és mindig az ügyfél oldalról közelítették meg az igényeket, kilépve az iparági standardokból. Így tüntették el a Virgin Money bankfiókokból a plexiüveges elválasztó pultokat, és ültették az ügyfelet a banki kapcsolattartó mellé.

3. Higgy magadban

Egy olyan alapelv, amelyben Richard Branson is hisz és terjeszt, és Oravecz Nóra is. A lényege, hogyha meglátod a valós ügyféligényt, és világos előtted a vörös óceános telítettségből a kék óceán szegmensébe átlépés, akkor küzdj meg bátran a rendszerekkel, saját cégeden belül és az iparági szereplőkkel (rossz sajtócikkek, lenéző versenytársak stb.) szemben. Ehhez kell az, hogy higgy az ötletedben és menj utána. Be fog jönni.

4. Extrém cégindítások

Ne félj a sajtótól, sőt, használd ki az extrémitás iránti igényüket! Legyél a lehető legprofánabb az indulásnál, ezáltal széles sajtómegjelenést szerezve, és erős indulást a boltodnak. Utána már “csak” a kiemelkedő teljesítményed fog számítani, az emberekhez eljut a híred az extrém indulás által. A Virgin minden indítása ilyen volt, pl. beöltözött Richard menyasszonynak, amikor esküvői ruhakölcsönző céget indítottak, vagy személyesen ment el más konditermekbe beiratkoztatni sportolókat a saját konditermeihez stb. A lényeg, hogy beszéljenek rólad, a sajtóban és az utcán is.

5. Ne félj eladni a cége(i)det

Ha nemzetközi sikertörténeteket akarsz építeni – mint ahogy az Innonic Startup Studio, azaz mi is tesszük – akkor meg kell szoknod a gondolatot, hogy eladod a céged. Akár az egészet, akár csak egy kisebb részesedésedet, de le kell tudnod mondani a céged teljes kontrolljáról. Ha ezt a lépést meg tudod tenni, akkor sikeresen tudsz nemzetközi szinten építkezni. Branson gyakorlott cégeladó, rendszeresen von be kisebbségi részesedésért (tehát max 49%-ért) társtulajdonosokat, és/vagy tőzsdére viszik a cégeket.

6. Érezd jól magad

A legfontosabb nem maga a cél, hanem közben az út. Az úton járva pedig érezd jól magad. Vigyél egy kis színt az irodába, legyen bolondozás is a működésedben, versenyezz más vállalkozókkal ki mit ér el, mégha piackövetők is vagytok. Ez sok oldalról is szolgálhat téged (PR megjelenések, ügyfélelégedettség növelése, extrémség általi megjegyezhetőség), de inkább úgy tekints rá, hogy Te és a kollégáid is jól érzitek magatokat a munkátok során.

7. Adj vissza a társadalomnak

Amikor már megteheted, akkor adj vissza a társadalomnak. És igazából bármikor megteheted, csak más szinteken. A Virgin Unite egyesületén keresztül rengeteg iparágban ad vissza a társadalomnak: Vének Tanácsa (Elders), droglegalizáció, halálbüntetés globális megszüntetése, szénmonoxid-kibocsátás csökkentése, TED előadások gyakorlati megvalósítása, eldugott szigetek lakosságának támogatása, kezdő vállalkozók támogatása. Nem muszáj ebből a listából választanod, de ha csak a környezetedből is választasz egy jó ügyet, a világ már jobb hely lesz. Neked is köszönhetően.

Ha meghallgatnál még néhány példát a fenti tanácsokra, nézd meg ezt az előadást, amelyre a cikkünk is épült:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.