- 2018 május 10
“Mit tennél, ha nem félnél?” “Ülj oda az asztalhoz!” Első olvasásra furcsán hangozhatnak ezek a mondatok, de hidd el, nem azok.

Az elmúlt időszakban, amíg Sheryl Sandberg könyvét olvastam – és nem túlzok, ha azt mondom, hogy még a postán is ezt olvastam sorban állás közben – , azt gondoltam, hogy bármi jöhet velem szemben, biztosan nem fog ki rajtam, mindent meg tudok csinálni. És ez a mai napig így van, még a nehézségek ellenére is.

Ma már a legtöbb országban a nők és férfiak előtt is nyitottak a lehetőségek, hogy tanuljanak, fejlődjenek, és sikeres karrier út elé álljanak. Mégis olyan világban élünk, ahol a vezetői szerepek többségét férfiak töltik be, míg a nők megmaradnak középvezetői pozícióban vagy főállású anyaként otthon maradnak a gyerekekkel. Ezzel nincs is semmi probléma, nem baj, ha nem mindenkiben vannak meg a vezetői ambíciók. De mi van azokkal a nőkkel, akik számára a karrier és a család is épp olyan fontos? Megtalálni az egyensúlyt nem könnyű, sőt kifejezetten nehéz feladat.

Dobd be magad Anyukám! Nők vezetői szerepben

Összegyűjtöttem 3+1 tippet, hogy sikeresebb legyél abban, amit csinálsz.

1. Hidd el, hogy jó vagy

Mire akarok ezzel célozni? A nőkben kialakult önkritika sokkal nagyobb, mint a férfiakban. Ezt nem csak Sheryl írta le a könyvében, én is így látom a környezetemben. Ezen nevelkedünk, ezt kaptunk a környezetünktől, a médiától, mindenhonnan. Ha jól csinálunk valamit, még akkor is ott ül a kisördög a vállunkon, hogy valami biztosan hibádzik a munkánkban. Pedig nem. Csak sokkal nagyobb az önkritikánk, könnyebben elbizonytalanodunk. Mindig akadnak olyan helyzetek, amikor azt érezzük, hogy ez meghaladja a képességeinket, és leginkább meghátrálnánk. Ilyenkor kell a kisördögöt jó messze lesöpörnünk a vállunkról és bedobni magunkat.

2. Ne akarj mindenkinek megfelelni

XXI. század ide vagy oda, a nőknek sokkal keményebben meg kell dolgozniuk a sikereikért. Nem mondom, hogy a férfiaknak nem kell nehézségekkel megküzdeniük. Dehogynem, csak ők másképpen élik meg ezeket. Ha egy nő vezetői szerepbe kerül, belekerülhet a “siker és szerethetőség” csapdájába. Persze a kettő járhat kéz a kézben egymással, hiszen elég a saját női vezetőinket megnézni, itt az Innonicnál. Szerethetőek, magabiztosak és szakmailag maximálisan profik! Meg akarnak-e mindenkinek felelni? A legkevésbé sem. Kialakult az a kör, ahol számít a másik véleménye, egyébként pedig a saját elvárásaikat helyezik előtérbe.

3. Ne tedd le a kezedet

Az első kérdésem az volt, hogy mit tennél, ha nem félnél?! Erre ma már rögtön azt mondom, hogy nem tenném le a kezemet. Miért? Mert kérdezni nem szégyen, tanulni sem! Sőt! Ez a legnagyobb érték, amit képviselhetsz magaddal szemben, hogy beismered, nem tudhatsz mindent. Azért dolgozunk, hogy folyamatosan fejlődjünk, de mivel a világ folyamatosan változik, a munkánk is fog. Éppen ezért ne félj attól, hogy fel mered tenni a kérdéseidet és kitartóan dolgozol a céljaidért. Hidd el, a kitartásod be fog érni!

+1 Ülj oda az asztalhoz!

Ne csak testben, hanem legyél ott szívvel-lélekkel is. Merd elmondani az ötleteidet, javaslataidat, hiszen rossz ötlet nincs! Sőt, lehet, hogy teljesen más oldalról fogod megvilágítani a helyzeteteket! Tanulj, fejleszd magad, és merj! Mi Nők pedig merjünk nyitni a világ felé és igenis bedobni magunkat. Merjünk véleményt alkotni, újítást behozni és ha akarunk, vezetői szerepek felé haladni. Üljünk oda az asztalhoz!

Mi következik most? Tedd fel magadnak a kérdést! Mit tennél, ha nem félnél?

Ha meghallgatnál néhány történetet is a fenti tippekhez, nézd meg ezt az előadást, amelyre a cikkünk is épült:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.