- 2018 augusztus 15

Szeretek kreatív lenni, és mérhetetlenül megörülök, ha egy problémát sikerül kreatívan megoldanom – legyen ez egy egyszerű légyhesegető vagy akár egy új rendezvény felépítésének az ötlete. A Kreativitássuli könyv olvasásakor rájöttem, hogy ez lesz az egyik kedvenc könyvem, hisz a téma is vérbeli Vanda-téma, emellett nagyon jól összefoglalja, hogy mi történik az agyamban, amikor kreatív ötletem támad, és halomnyi jó példát hoz fel ennek önálló és csoportos fejlesztésére. Ezt tetőzte Ed Catmull könyve, a Kreativitás Rt., ami beágyazza ezt a gondolatmenetet egy céges közegbe, megmutatva, hogy hogyan érdemes úgy kialakítani egy céges kultúrát, hogy abban a dolgozók kreativitásukban kiteljesedhessenek.

Brain Hack: Mi fán terem a kreativitás?

George Land a NASA megbízásából készített egy kutatást, melyben 1600 3 és 5 év közötti gyereknek tesztelték kreativitását. A gyerekek 98%-a bizonyult kreatívnak.

Ezen gyerekekkel később újra megcsinálták a tesztet – 10 és 15 éves korukban. 10 éves korukban 30 százalékuk, míg 15 éves korukban 12 százalékuk mutatott pozitív eredményt.

Ugyan ezt a tesztet megcsinálták 200.000 felnőttel. A tesztnek elszomorító 2%-os eredménye lett.

A végső következtetés: A nem-kreatív viselkedés az oktatás eredménye.               

Na, de mi is a kreativitás?

A kreativitás egy készség. A túllépés készsége. Az, hogy egy új és hasznos gondolatot hozunk létre, két létező dolog összekapcsolása során. Egy készség, mely tanulható.  Így nem lehet sosem kifogás, hogy „nem vagyok kreatív”.

Milyen hát a kreatív ötlet?

Létező dolgot kapcsolunk össze még egy létező dologgal. Ezt vagy egy belső ihletésű dologgal – gurulósbőrönd esete – vagy egy külső ihletésű dologgal tesszük; erre példa az olajsütő és a NIKE futócipő esete.

Vicces, szokatlan, értelme, célja van.

Komolyan, ez agyban dől el!

A kreativitásunk akkor működik a legjobban, ha a két agyféltekénk balanszban van. Azaz a bal, ami memóriát, tényeket, információkat tartalmazza és a jobb, mely a fantáziáért felel.

Ha kíváncsi vagy a feladatokra, hogy miként tudod fejleszteni figyelmed, memóriád és fantáziád, arra, hogy mi történik, amikor kreatív ötletet alakul ki az agyadban, vagy arra, hogy Ed Catmull, a Disney Animation Studios és a Pixar elnöke hogyan alakította ki a kreatív munkaközeget és tartotta fenn azután is, amikor a Disney Animation Studio felvásárolta a Pixart…

…akkor katt a videóra!

  Ha további Brain Hack tippeket is szívesen olvasnál/néznél, akkor ajánljuk figyelmedbe Brain Hack sorozatunk első, és második részét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.