- 2018 augusztus 13
“Minden fejben dől el” – tartja a mondás. A Growth Mindset elmélet alapja, hogy agyunk programozható és fejlődésre állítható. Ebből a cikkből, és a hozzá tartozó videóból megismered az elmélet tudományos hátterét és rengeteg tanulmányt, ami bizonyítékul szolgál, hogy ez miért működik. Adunk 11 tanácsot, hogyan tudod a saját és a csapatod hatékonyságát is növelni mindössze a Growth Mindset alkalmazásával. Hack your mindset Operatív vezetőként egyik feladatom, hogy minél nagyobb kapacitással és hatékonysággal pörögjenek a folyamataink. Ez nemcsak jobb eszközökkel, modernebb szoftverekkel vagy újabb folyamatokkal valósítható meg, hanem a kollégák fejlesztésével is. Sőt! Ennek egyik eleme, hogy mindenki “agyát” segítünk egy kicsit “átprogramozni”. Nem a multis agymosásra gondolok, hanem arra a folyamatra, amikor segítünk megérteni az agyunk működését és a kapacitásaink minél jobb kihasználását.

Mi az a Growth Mindset?

Játszunk egy kicsit! Itt van 3 definíció, szerinted melyik a helyes?
  1. Az értelmünk feletti irányítás
  2. A szenvedély és a kitartás együttese
  3. Hit abban, hogy lehetünk jobbak
Ne csalj, tippelj egy megoldást! Szerinted melyik a legközelebb álló definíció? A helyes válasz az, hogy mindhárom. A growth mindset azokra az emberekre jellemző, akik hisznek abban, hogy kemény munkával, jó stratégiával és kitartással a tehetségeik fejleszthetőek. Az már tudományosan is megalapozott, hogy ennek az elméletnek van alapja! Most az a feladatunk, hogy minél több adat és példa gyűljön össze, hogy mások számára is átvehető példákat gyártsunk, ezáltal fejlesztve egymást.

Mivel érhető el a Growth Mindset?

Carol Dweck, az elmélet megalkotója, számos kísérletet végzett az elmúlt évtizedben, mind laboratóriumit, mind iskolai kísérleteket, és vele párhuzamosan egyre többen végeznek a világ különböző pontjain hasonló kísérleteket (menedzsment iskolákban, katonai kiképző központokban, betűző versenyen, tanárképző intézményekben, stb). Két alapvető tényt már biztosan megfigyeltek: 1. Tény: Dicsérj bölcsen! Nem az eredményt kell dicsérni, hanem a folyamatot, az erőfeszítést, a megtett utat. Ezt számos diákcsoporton tesztelték, és azt látták, hogy akinél az eredményt dicsérték (“Okos vagy!”) az a nehezebb feladatoknál, amikor elakadt, inkább visszatért a könnyebb feladatokhoz. Míg azok a gyerekek, akiket bölcsen dicsértek (“Szép munka!”, “Látszik, hogy sokat dolgoztál vele!”) a nehezebb feladatokat kihívásként élték meg, és ha elsőre nem is sikerült, másodjára még nagyobb elánnal estek neki. Sőt, nemcsak több energiát tettek a megoldásba, de több alternatívát is kerestek, aktívabb és hosszabb volt a részvételük a feladatban, így erősebb volt a kitartásuk. És ehhez csak másként kell elismerni egymást. Elég könnyűnek tűnik ahhoz, hogy kipróbáld! 2. Tény: Minimális agyismeretet mindenkinek Agyunk intelligencia szintjét az határozza meg, hogy az agykérgünkben lévő neuronok fizikai kapcsolatai milyen erősek és mennyi ilyen kapcsolatuk van. Amikor új dolgot tanulunk – és az újdonságot GYAKOROLJUK – akkor ezek a kapcsolatok erősödnek és sűrűsödnek. Tehát konkrétan MRI vizsgálatokkal kimutatták, hogy okosodik az agyunk. Mi a trükk ebben? Az, hogy ezt a rövid levezetést elmondták óvodásoknak és alsós általános iskolásoknak is. Majd elmondták nekik azt is, hogy a Growth Mindset-ű emberek agya szinte lángol, amikor hibával találkoznak! Szó szerint tüzel az agyuk azért, hogy új dolgot tanulhatnak és új kihívással állnak szemben. Ennyi. Szintén nem nagy feladat mindezt elmondani egy kisgyereknek, de még a kollégáidnak sem. Ha ezt megértik, elfogadják, akkor már csak a megfelelő dicséretet kell kapniuk. A kettő együtt számos csodát művelt már, bizonyítottan. +9 egyéb tény, tipp és azonnal alkalmazható tanács Vesd bele magad egy újdonságba, ebbe az összefoglaló előadásba, ahol megtanulod nemcsak a saját hatékonyságodat, de a csapatod hatékonyságát is az egekbe emelni. Olyan tanácsok szerepelnek benne, amelyeket azonnal tudsz hasznosítani. És ez most nem egy bullshit marketing szöveg, mert mi ezt kipróbáltuk, bevezettük, mára a céges onboardingunk része. Nemcsak hiszünk benne, hogy működik, hanem használjuk is, és tudjuk, hogy ez is az egyik versenyelőnyünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.