- 2021 március 26
Már lezárult az Ecommerce Revolution üzleti valóságshow első évada, amiben Zajdó Csaba és Zilahi Krisztián 30 napon keresztül átvette az irányítást 4 webáruház felett. A show célja az volt, hogy a két mentor bemutassa a webáruház tulajdonosoknak a Digitális Ügyfélélmény Optimalizációt, és azt, hogy hogyan tudják annak módszereivel jelentősen növelni a bevételüket, és a vásárlóik elégedettségét.

Előző cikkünkben bemutattuk számodra, hogy pontosan mi is az a Digitális Ügyfélélmény Optimalizáció, és hogyan különbözik az a “hagyományos” konverzió optimalizálástól. Ezen kívül ebben a cikkben leírtuk, hogy a négy kiválasztott cégből kettőnél milyen fejlesztési lehetőségeket találtak a szakemberek, milyen megoldásokat javasoltak rá, és ezek 30 nap után milyen eredményeket hoztak számukra.

Mai cikkünkben ezt folytatva fogjuk bemutatni a másik két cég eredményeit is, akik nem mások, mint a Czár ékszer, és a BioZoo.

Czár Ékszer

A mentorok a közös munka során több fejlesztési lehetőséget találtak a Czár ékszer oldalán:

  1. Több hangsúlyt fektetni az új látogatókra
  2. Csökkenteni a kosárelhagyók számát
  3. Jobban figyelni a mobilról érkező látogatókra
  4. Visszatérő látogatók konverziós arányát növelni
  5. Facebookról érkező látogatóknak külön kommunikálni
  6. Némelyik kategória oldal konverziós aránya alacsony
  7. Egyes termék oldalak rosszul konvertálnak
Krisztián és Csaba ezeket a fejlődési lehetőségeket a Google Analytics és a Conversific segítségével mérte fel a Czár ékszer weboldalán, majd szintén a Conversific és az OptiMonk használatával megoldást is nyújtottak ezekre. Ha érdekel, hogy pontosan miket javasoltak az egyes problémákra, nézd meg ezt a videót.

A stratégia kivitelezése után a következő eredményekkel zárták a közös munkát:

1. A Czár ékszer csapata szuper termékvideókat és FAQ videókat készített Facebook oldalukra. Ebben meglátva a lehetőséget, a mentorok azonnal ajánlották nekik, hogy hozzanak létre egy YouTube csatornát, ami garantáltan hosszú távú eredményeket fog hozni számukra. Ezeket a videókat felhasználták egy side bar formájában a webáruházban az új látogatók számára az OptiMonk segítségével, amiben a cégtulajdonosok könnyedén kicserélhetik a videót linkjét mindig a legfrissebbre, így érdekes információkkal szolgálhatnak az új látogatók számára, miközben YouTube csatornájuk nézettségét is növelik.

A valóságshow ideje alatt majdnem 20.000 Ft-tal többet költöttek azok a vásárlók a webáruházukban, akik találkoztak ezzel az üzenettel, mint azok, akik nem látták ezt. Csaba és Krisztián konklúziója ezzel a kampánnyal kapcsolatban az volt, hogy bár az látszik, hogy a videók érdeklik az embereket, viszont az alap koncepciójuk hibás volt, hiszen nem az új vásárlóknak kellene megmutatniuk az új tartalmakat – akiknek amúgy is minden tartalom újdonságnak számit-, hanem a visszatérő vásárlóknak, akiket valószínűleg jobban értékelnének ezek az anyagok.

Ezen kívül az új látogatók konverziós arányának növelése érdekében egy ékszerajánló gyorstesztet is létrehoztak, amiben a kitöltőknek a szándékaiknak leginkább megfelelő ékszereket ajánlják. Ennek a kampánynak majdnem 15%-os konverziós értéke lett, ami forintosítva kb 57.000 Ft plusz bevételt jelentett a Czár ékszer csapatának.

2. A kosárelhagyók csökkentése érdekében létrehoztak egy olyan pop-up ablakot, ami akkor jelenik meg, ha valaki el szeretné hagyni az oldalt úgy, hogy nem fejezte be a vásárlását. Ezeknek az embereknek feliratkozásért cserébe egy 15%-os kupont ajánlottak, aminek kiemelkedően jó eredménye lett. A felugró ablaknak 8,6%-os konverziós aránya lett, és majdnem 310.000 Ft extra bevételt hozott a webáruháznak.

3. A visszatérő látogatók számára létrehoztak egy side bar-t, ami a legújabb ékszereket ajánlja nekik, miután 10 másodpercet már eltöltöttek a weboldalon. Az eredmények azt mutatták, hogy ez a fajta üzenet nem tetszett a célközönségnek, mert az a szegmens majdnem 50.000 Ft-tal többet költött a weboldalon, aki nem látta ezt a side bar-t. Ehelyett javasolta a két mentor a cégvezetőknek, hogy a jövőben próbálják meg a visszatérő vásárlóknál használni az új YouTube videóikról szóló értesítéseket.

Szintén a visszatérő vásárlók konverziós arányának növelésére készítettek egy olyan felugró ablakot, ami azoknak jelenik meg, akik éppen befejezték a vásárlást a weboldalon. Köszönet gyanánt egy extra 10%-os kedvezményes kupont adtak nekik a következő vásárlásukhoz. Mivel sajnos a Czár ékszer olyan webáruház motort használ, ami nem továbbítja a kuponok felhasználásának adatait a Google Analytics számára, így az eredményeket a mentorok nem tudták megtekinteni, a cégvezetőknek a webáruházuk admin felületéből kell megkeresnie azokat.

4. Mivel nagy hangsúlyt fektet a Czár ékszer csapata a Facebook-on való kommunikációra, és a weboldaluk forgalmának jelentős része innen érkezik, így egy külön 5%-os kedvezményt hoztak létre azoknak, akik a Facebook oldalról érkeznek a webáruházba. Ezzel a megoldással megköszönik az érdeklődésüket, valamint az e-mail listájukat is növelni tudják, hiszen a kupont kizárólag feliratkozás esetén biztosítják számukra. A felugró ablak közel 12%-os konverziós arányt ért el, és az a közönség, aki találkozott ezzel az üzenettel 335.000 Ft-tal többet költött a weboldalon, mint azok, akik nem látták ezt.

5. A kategória oldalak alacsony konverzióját úgy próbálták emelni, hogy a rosszul teljesítő kategória oldalakhoz készítettek egy side message-et, ami az adott termékkategória legfelkapottabb termékeit ajánlja az érdeklődőknek. Ez sajnos nem teljesített jól a webáruházban, mert majdnem 70.000 Ft-tal kevesebbet költöttek azok, akik látták ezt az üzenetet. Mivel a Czár ékszer webshop motorja nem tette lehetővé, hogy az OptiMonk automatikusan kiválassza az egyes kategóriák legfelkapottabb termékeit, hanem a mentoroknak egyesével kellett kiválasztania azokat, majd manuálisan kellett beletenniük azt a kampányba, így azt javasolták a csapatnak, hogy ha áttérnek a Shoprenter webshop motorra, akkor ezek automatikusan működhetnek számukra a jövőben.

Második megoldásnak az egyik cégtulajdonos által készített információs videókat is megjelenítették azoknak, akik a rosszul teljesítő kategória oldalakat látogatták meg, és legalább 20 másodpercet eltöltöttek az oldalon. Ez a kampány nem hozott óriási eredményeket, valamivel kevesebb, mint 10.000 Ft többletet jelentett a csapat részére.

6. Mivel az Ecommerce Revolution megállapította, hogy egyes termékoldalak konverziós aránya meglehetősen alacsony, ezért egy olyan sticky message-et hoztak létre azoknak, akik már legalább 25 másodperce az oldalon tartózkodnak, ami bemutatja nekik a 100%-os Swarovski Kristály garanciájukat. Ezt a kampányt nem tudták tesztelni az együttműködés teljes 30 napja alatt, csupán két hétig futtatták, így azt javasolták Csabáék, hogy a jövőben még ne kapcsolják ki ezt a kampányt, hanem legalább még 2 hétig hagyják futni, és utána hozzanak döntést annak jövőjéről.

A cégvezetők egyik saját ötlete volt, hogy ezeken a termékoldalakon egy ehhez hasonló sticky bar-ban külön kommunikálják, hogy a webáruházban 10.000 Ft felett ingyenes a házhoz szállítás, és 15.000 Ft pedig ajándék fülbevalót adnak a rendeléshez. Ez a kampány több, mint 80.000 Ft többletet hozott a Czár ékszer konyhájára.

Összesített eredmények

  • Egy kicsivel sikerült a konverziós arányt növelniük.
  • Több tranzakció hajtottak azok végre a webáruházban, akik találkoztak az üzentekkel.
  • Összességében majdnem 227.000 Ft plusz bevételt hoztak fent említett kampányok a Czár ékszerek csapata számára

czar ekszerek  

BioZoo

A mentorok a közös munka során több fejlesztési lehetőséget találtak a BioZoo oldalán:

  1. Az új látogatók konverziós aránya alacsony
  2. Az új látogatók átlagos kosárértékét növelni
  3. Facebookról érkező látogatók alacsony arányban konvertálnak
  4. Google Ads hirdetések némelyike rosszul konvertál
  5. Külföldről érkező látogatóknak kommunikálni
  6. Néhány content oldalnak magas a kilépési aránya
  7. Visszatérő vásárlóknak külön kommunikálni
Krisztián és Csaba ezeket a fejlődési lehetőségeket a Google Analytics és a Conversific segítségével mérte fel a Czár ékszer weboldalán, majd szintén a Conversific és az OptiMonk használatával megoldást is nyújtottak ezekre. Ha érdekel, hogy pontosan miket javasoltak az egyes problémákra, nézd meg ezt a videót.

A stratégia kivitelezése után a következő eredményekkel zárták a közös munkát:

1. Az új látogatók konverziós arányának növelésére a mentorok kitaláltak egy eledel ajánló gyorstesztet, ami az érdeklődő válaszai alapján a számára legjobb állateledelt ajánlja. Ez a side message azoknak jelenik meg, akik már legalább 15 másodpercet eltöltöttek az oldalon. Ennek a kampánynak 20%-os konverziós aránya volt, és azok az emberek akik találkoztak ezzel az üzenettel majdnem 200.000 Ft-tal többet költöttek a webáruházban, mint azok, akik nem látták ezt.

Az új látogatóknak szintén készítettek egy lead magnet-et és egy ahhoz tartozó felugró ablakot, amiben az érdeklődők feliratkozásért cserébe tudták igényelni ezt a letölthető anyagot. Ennek a kampánynak az elsődleges célja az e-mail lista bővítése volt, de ennek ellenére is majdnem 12.000 Ft-tal többet költöttek azok, akik találkoztak vele.

2. Az új látogatók kosárértékének növelésére egy alul megjelenő sticky bar-t hoztak létre, amiben hangsúlyozzák azt, hogy 15.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes a házhoz szállítás. Ez a sticky bar azoknak jelenik meg, akik 15.000 Ft érték alatt raktak be termékeket a kosarukba. A kampány önmagában 248.000 Ft többlet bevételt hozott a BioZoo számára.

Ezen kívül egy olyan sticky bar-t is eszközöltek, ami arra sarkallja az érdeklődőket, hogy vásároljanak 25.000 Ft felett, mert ebben az esetben ajándékba kapnak egy bizonyos terméket a webáruházból. Ez a kampány azoknak jelent meg, akik 15.000 Fel feletti, de 25.000 Ft alatti értékben tettek termékeket a kosárba. Ennek kiemelkedően jó eredményei lettek, hiszen 720.000 Ft-tal többet költöttek azok, akik találkoztak ezzel.

3. A Facebookról érkező érdeklődők konverziós arányának növelése érdekében a mentorok azt találták ki, hogy egy extra 5%-os kupont ajánljanak fel egy side message formájában azoknak, akik ebből a forrásból érkeznek a weboldalra. Ezt a side message-et a kuponon kívül még kiegészítették egy kis segítségnyújtással két gomb formájában is, ami a megfelelő oldalra viszi a látogatót az alapján, hogy éppen kutyának, vagy macskának szeretne termékeket vásárolni. Ez a kampány csupán 329x jelent meg a weboldalon, ami nem elég ahhoz, hogy releváns konklúziót lehessen levonni belőle, ezért Krisztiánék azt javasolták, hogy a cégtulajdonosok még ezt hagyják kicsit tovább futni a jövőben. Egyébként a kampány ennek ellenére is 18.000 Ft plusz bevételt generált a BioZoo számára.

4. Azért hogy növeljék a Google Ads-ből érkező látogatók konverziós arányát, beállították, hogy akik ebből a forrásból érkeznek kapjanak egy “Csatlakozz a BioZoo Klubbunkhoz!” feliratú felugró ablakot, ahol a feliratkozásért cserébe egy 5%-os kupont kapnak a feliratkozók, amit azonnal fel is használhatnak vásárlásuknál. Sajnos ebben az esetben nem volt helyes a mentorok hipotézise, hiszen majdnem 200.000 Ft-tal kevesebbet költöttek azok, akik látták ezt az üzenetet. Ahogy Krisztián szokta mondani ;“Egyszer győzünk, egyszer tanulunk, ez most a tanulás volt”.

Szintúgy a Google Ads-ből érkező forgalom növelésére kitalálták, hogy ajánlják a legnépszerűbb termékeket azoknak, akik ebből a forrásból érkeznek, és bizonyos, rosszabbul teljesítő kategória oldalakat látogatnak meg. Ez a kampány automatikusan helyezi be az éppen legnépszerűbb termékeket az adott kategóriákból, így a BioZoo csapatának nem kell manuális munkával töltenie az idejét. Ez a kampány 117.000 Ft profitot termelt a csapat számára.

5. A Google Analytics rendszerében látható volt, hogy bizonyos környező országokból érkező látogatók konverziós aránya magasabb. Emiatt Csaba és Krisztián azt találta ki, hogy számukra megjelenítenek egy sticky bar-t a weboldal alján, ami leírja nekik, hogy 1500 Ft-os házhoz szállítási költséggel már az adott országba is rendelhetik a kért termékeket. Ez a kampány csupán 120 embernek jelent meg 30 nap alatt és 0 Ft bevételt termelt, viszont a kontroll csoport, akik nem látták ezt az üzenetet is ugyanígy 0 Ft-ot hagyott a BioZoo webáruházában. Mivel ez a szám nem elég ahhoz, hogy konklúziót vonjanak le belőle, így a két szakember javaslata az volt, hogy teszteljék újra akkor, amikor megnő a külföldről érkező látogatók száma.

6. Azt is kiderítették, hogy néhány content oldalnak, azaz blogcikknek, magas a kilépési aránya, amit azzal szerettek volna orvosolni, hogy témába vágó termékeket ajánlanak egy sticky bar formájában az olvasóknak. Ez a kampány is hasonló teljesítménnyel rendelkezett, mint a külföldi látogatóknak célzott üzenet, hiszen nagyon kevés számban jelent meg, így 0 Ft bevételt hozott a kontroll csoporttal együtt.

7. A visszatérő vásárlóknak készítettek egy olyan felugró ablakot, ami újra üdvözli őket, és megmutatja nekik azt a terméket, amit legutoljára néztek meg a webáruházban. Ez a kampány 18.000 Ft-os plusz bevételt jelentett, hiszen ennyivel többet vásároltak azok, akik látták ezt az üzenetet, mint azok, akik nem.

+1. Extra módosításként a mentorok azt is javasolták a cégvezetőknek, hogy alakítsák át a webáruházuk főoldalát, hiszen a látogatók közel 60%-a általánosságban nem teker le a hajtás alatti területre, viszont a BioZoo weboldala nem ennek megfelelően volt kialakítva. Emiatt a Google Optimize rendszerével egy A/B tesztet készítettek a webáruház főoldala tetejének átalakításával, ami ismét hihetetlen, majdnem 2 millió forintnyi extra profitot hozott a konyhára. A BioZoo főoldalát az A/B teszt eredményének megfelelően át is alakították a jobban teljesítő kialakításra.

+2. A BioZoo esetében a mentorok még egy új változást eszközöltek, ami nem volt más mint a Rapid Search okos kereső integrálása, ami már a keresés pillanatában megmutatja az érdeklődőnek, hogy a keresett termék mennyibe kerül, és elérhető-e, valamint az elírásokat is kijavítja. Ismét a Google Optimize rendszerét használva A/B tesztelték ezt a megoldást, ami megmutatta, hogy akik a Rapid Search-el felvértezett webáruházzal találkoztak, azok közel 300.000 Ft-tal többet is hagytak ott rendeléseik során.

Összesített eredmények

Kijelenthetjük, hogy összességében a mentorok munkájának a BioZoo oldalán lett a legjobb eredménye:
  • 0,5%-al nőtt a konverziós arány
  • Több tranzakciót hajtottak végre azok, akik találkoztak a fent említett kampányokkal
  • 10.000 Ft-tal növelték a kosárértéket
  • Összességében majdnem 2.000.0000 Ft plusz bevételt jelentett a digitális ügyfélélmény optimalizálás a BioZoo számára

biozoo

Az Ecommerce Revolution nemzetközi színtérre lép

A hazai sikereken felbátorodva Csabáék úgy döntöttek, hogy nemzetközileg is szeretnék kiterjeszteni az Ecommerce Revolution elérését. Emiatt létrehoztuk az Ecommerce Revolution Community zárt Facebook csoportját, ahol az OptiMonk csapata angol nyelven segíti a webáruház tulajdonosokat, hogy hatásosabban kommunikáljanak a célközönségükkel. Csatlakozz Te is, ha webáruház tulajdonos vagy, és szeretnél a cikkben szereplő sikereket elérni!

ecommerce revolution community

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.