- 2017 február 15
Ha behívtak az állásinterjúra az azt jelenti, hogy az önéletrajzod alapján megfelelőnek tartanak a pozícióra. A feladat tehát, hogy úgy prezentáld magad, hogy az interjúztató azt érezze, Te vagy az ideális választás és nem más.

Ennek a mikéntjéről sokan, sokat írtak már, de ha utána olvasol, valószínűleg jobban összezavarodsz, mint amennyire tisztul a kép. Az interjún derül ki, hogy igaz-e, amit az önéletrajzodba írtál. Fontos, hogy megértsd, hogy mi és milyen súllyal befolyásolja a döntést.

Ebben a cikkben a 4 fő döntési szempontról fogok írni, és a végén pedig adok pár gyakorlati tippet. A 4 fő döntési szempont, prioritási sorrendben a következő:

  • Értékrendek összhangja
  • Soft skills megléte
  • Hard skills megléte
  • Elméleti ismeretek megléte


Értékrendek összhangja:

A legtöbb cégnél alapelvárás, hogy passzolj a cég értékrendjébe. Értsd: Egy kutyás webáruház kutyás alkalmazottat fog felvenni egy olyan emberrel szemben, akinek soha nem volt kutyája.

Az értékrendedtől függ, hogy mit tartasz valójában fontosnak az életben. Nem a vélt értékekről beszélek, hanem az életed azon területeiről, amelyekre pénzt költesz és amikkel az idődet töltöd.

Miért ilyen fontos döntési szempont ez?

  1. Azért, mert egy kutyás sokkal szívesebben foglalkozik kutyás dolgokkal, mint egy számára teljesen idegen területtel. Motivált, ezért jobban elvégzi a feladatait is. Emellett az értékrend nagyon nehezen fejleszthető. Gondolj csak az új évi fogadalmakra :). Akinek az értékrendjében fontos szerepet foglal el az edzés, az szimplán elmegy edzeni. Decemberben is. Akkor is, ha esik az eső vagy mínusz 2 fok van kint.
  2. A saját idődet rabolod, ha olyan pozícióra jelentkezel, ami egyszerűen nem neked való. A gondolkodásmódod és az életmódod nem tudod elrejteni. Egy kutyásnál a mindennapi rutin része a sétáltatás, a kutyák megetetése, a verekedő kutyák szétválasztása. Ezt nem lehet eljátszani, mert egy kutyás kiváló emberismeret nélkül is azonnal kiszúrja, ha nem volt még kutyád.


Soft skills:

soft skills jelenti azokat a személyes képességeket, amelyeket sokkal nehezebben lehet mérni, vagy „bizonyítani”, mint például egy diplomát vagy szakmai előmenetelt. Az álláshirdetésekben ilyen szavakkal találkozhatunk, amikor ilyen jellegű képességeink előnyt jelenthetnek:

  • Kiváló kommunikációs készség
  • Szervező készség
  • Kreativitás
  • Problémamegoldó készség
  • Önfegyelem
  • Proaktivitás stb.


Ugye ezek azok, amiket mindenki beleír az önéletrajzába, holott valójában alig akad, aki magas szinten rendelkezik velük. Rendszerint e képességek hiánya miatt nem kerülhet egy kiváló szakember vezető pozícióba.

Miért ilyen fontos döntési szempont, hogy megfelelj az álláshirdetésben szereplő soft képességeknek?

  • Ha valaha próbáltad fejleszteni például a problémamegoldó képességed, akkor tudod, hogy egy apró szintlépéshez is egy jól felépített tréningprogramra és hónapok kitartó munkájára van szükség. Ezért aztán a cégek olyan embereket szeretnének felvenni, akik alapból rendelkeznek az alap képességekkel, mert így biztosan el tudják látni a feladataikat, és emellett a többi képesség fejlesztésére tudnak koncentrálni.
  • Ezeket pár percig meg lehet játszani, de amint egy kihívás elé állítanak, azonnal kiderül a valóság.

Hard skills

hard skills jelenti a szakmai tudást, képesítést az önéletrajzodban. Ezek azok a képességek, amelyeket könnyű minősíteni, mivel kézzelfoghatók. A szakmai rátermettségedet tükrözik és szakmánként változnak.

Miért fontos döntési szempont, hogy megfelelj az álláshirdetésben szereplő hard képességeknek?

A hard képességek könnyen fejleszthetők, viszont emiatt fejlesztik is őket. Ha nem rendelkezel velük, szimplán csak nem fognak behívni az interjúra sem, vagy az első komolyabb tesztfeladatnál kiesel.

Elméleti ismeretek

Ide tartozik minden olyan információ, amit be tudsz magolni. Információk a cégről, a termékről, szakmai újdonságok stb.

Miért fontos döntési szempont, hogy legyenek elméleti ismereteid?

Azt sugallják rólad, hogy felkészült és naprakész vagy. Azaz nem csak beestél az interjúra, hanem készültél a cégből. Képben vagy a szakmai újdonságokkal. Ezek közvetlenül nem befolyásolják a döntést, de ha két ember között gondolkodnak a potenciális munkaadóid, akkor feléd billenhet a mérleg nyelve.

Egy táblázatban összefoglaltam a lényeget:
  Fejleszthetőség Megjátszhatóság
Értékrend Nagyon nehezen fejleszthető Nem megjátszható
Soft skills Nehezen fejleszthető Korlátozottan megjátszható
Hard skills Könnyen fejleszthető Megjátszható
Elméleti ismeretek Nagyon könnyen fejleszthető Nagyon könnyen megjátszható


Ha további tippeket szeretnél olvasni álláskeresés, állásinterjú, és karrierépítés témában, töltsd le ingyenes tanulmányunkat és tanuld meg, hogyan szerezheted meg álmaid állását és lehetsz benne sikeres.

Karrierépítés a gyakorlatban

Végezetül pedig szeretnék adni néhány gyakorlati tippet, amelyekkel megspórolhatsz pár óra frusztrációt, és növelheted a sikeres interjú esélyét.

Kiválasztás:

  • Olyan céget keress, akinek passzolsz az értékrendjébe.
  • Olyan pozícióra jelentkezz, amelyhez tényleg rendelkezel a megfelelő soft képességekkel és legalább a hard képességek egy részével.
  • Hozd be a lemaradásod az elméleti ismeretek terén.
Készülj fel a cégből:

  • Nézd meg a cég Facebook oldalát.
  • Ismerd meg a termékeiket.
  • Beszélj az alkalmazottakkal.
Készülj fel a pozícióból:

  • Keress egy szakmai Facebook csoportot.
  • Tudd meg, hogy mik az alapfeladatok, és miben mérik a teljesítményt.
Készülj fel az interjúztató személyből:

  • Tudd meg, hogy ki fog interjúztatni.
  • Nézd meg a Facebook adatlapját és keress kapcsolódási pontokat. Mit lájkol? Mit posztol? Valószínűleg fontos neki a téma. Ha ezt felhozod az interjún, sokkal valószínűbb, hogy kialakul a szimpátia.


És a legfontosabb: engedd el magad! Az interjú sikeressége nem az interjú során dől el, hanem a felkészülésnél. Amit tudtál, már megtettél, szóval egyszerűen csak légy kellemes beszélgetőtárs. A HR-es is ember, nem az a célja, hogy szétszedjen, hanem, hogy a megfelelő embert találja meg. De ezt itt már nem tudod befolyásolni, szóval kár aggódni, és felesleges feszültséget generálni.

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.