- 2019 március 11
Tényleg vannak mindenkire érvényes törvények a sikerre? Röviden: igen. Tudományosan alátámasztva, mégpedig Barabási Albert-László, erdélyi magyar származású kutató és csapata által. László a hálózattudományok doktora, évtizedek óta a Harvardon kutat, és ezekből a tapasztalatokból írta meg könyvét A képlet: A siker egyetemes törvényei címmel. Erről szólt a legutóbbi Academy Talk előadásunk.

Először is határozzuk meg, hogy mi is a siker. Ez mindenkinek mást jelent, de fontos, hogy ezt magadnak határozd meg. Lehet ez persze a pénz, ami talán a legáltalánosabb mértékegység. De egy zenekarnak lehet ez a zenéjének az online hallgatottsága, vagy a koncertjeire kilátogatók száma, vagy egy kutatónak lehet ez a tudományos cikkeire adott hivatkozások száma.

A siker egyetemes törvényei magától értetődőnek tűnnek, mégis izgalmas példákon és sztorikon keresztül hallgathatsz bele – és gondolhatod végig magadra nézve.

#1 A teljesítmény vonzza a sikert. De ha a teljesítmény nem mérhető, a sikert a hálózatok határozzák meg.

Amikor pontos számot tudsz társítani a sikerhez, akkor egyszerű a mérés: akinek nagyobb az értéke, az a sikeresebb. Ilyen a vagyon, vagy az 1:1 elleni sportmérkőzések (pl. tenisz). De amikor ez nem mérhető ennyire pontosan, akkor a hálózati kapcsolatok jobban befolyásolják a közel azonos eredményt elérőket. A legnagyobb múzeumok világszerte egy hálózatot alkotnak és saját kiállításaikat cserélgetik egymás között: ezzel saját magukat népszerűsítve, és nem beengedve mások kiállításait. A videóban még több további példát is említek ezzel kapcsolatosan.

#2 A teljesítmény korlátos. A siker korlátlan.

Folytatva az előző gondolatsort, amikor közel azonos a minőség egy versenyen, akkor is az első mindent visz. Például egy zenei vetélkedőn lehet mindenki ugyanolyan jó, az első helyezett viszi a lemezfelvételt, a pénzdíjat, a koncertturnét. Vagy a legjobb borok közül aki az aranyérmet kapja, attól fognak előre rendelni az éttermek, hiába csak kicsin múlott az első helyezés.

#3 Alkalmasság x Korábbi siker = Jövőbeli siker

Azon a területen, amiben már tapasztalatod – és sikereid is – vannak, egyre többször és egyre nagyobb sikereid lesznek. Ezért éri meg akár egy életen át egy területen maradni, persze csak ha élvezed, amit csinálsz.

#4 Míg a csapat sikere a sokféleségben és az egyensúlyban rejlik, a babérokat mindig egyvalaki aratja le

Folytatva a fenti gondolatot, igaz, hogy a siker sikert szül. Ha egy csapatban éred el a sikert (ugye a vállalkozásokra ez mindig igaz), akkor az alapító személye lesz mindig a sikerhez kötve. Hiszen ő volt ott a legelejétől, neki van a legnagyobb múltja abban a történetben. Persze egy sikeres alapítónak tudnia kell, hogy kikkel vegye körül magát hogy a sikeressége növekedjen, de az biztos, hogy a legjobban az övé fog.

#5 Ha kitartunk, a siker bármikor beüthet

Ez egy pozitív záró gondolat is lehetne, de szerencsére ezt a törvényt is tudományosan alátámasztották. Habár mind úgy gondoljuk, hogy Albert Einstein-t a relativitás elmélet felfedezéséért ismerjük világszerte, a tudományos cikkei közül nem az erről szóló publikációja kapja a mai napig a legtöbb hivatkozást, hanem a kvantumszámítások területén, élete végén publikált írása, ami a mai kvantumszámítógépek korának egy alapműve. Tehát nincs korhoz vagy időhöz kötve a sikerességünk, ami legjobban befolyásolja, az a produktivitásunk, hogy mennyit vagyunk hajlandóak beletenni a munkánkba.

Így egyetlen feladatod maradt, hogy minden egyes nap egy picivel jobb legyél, egy picivel többet tegyél le az asztalra, mint előző nap.

Most például nézd meg az előadást, memorizálva érdekes példákon keresztül a törvényeket:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.