- 2021 február 3
Valószínűleg már több helyen olvashattad a manapság felkapott T-shaped Marketer kifejezést. Ha Te magad nem vagy marketinges, akkor az is lehet, hogy az futott át a fejedben, hogy; “Na, a marketingesek már megint kitaláltak valami új buzzword-öt, amivel meg lehet hülyíteni a népet”. Hidd el, a T-shaped marketer kifejezés sokkal több mondanivalót rejt magában, mint azt első ránézésre gondolnánk.

Ebben a cikkben lerántjuk a leplet erről a kifejezésről, és részletesen bemutatjuk, hogy mit jelent, és hogyan lehetsz Te is egy ilyen marketinges szakember.

Mit jelent a T-shaped Marketer szó?

Az elmúlt években ezzel a jelzővel kezdték el illetni azokat a modernkori marketingeseket, akik képesek rendszerben gondolkodni, komplex marketing stratégiát alkotni, miközben az általános ismeretek mellett még 1-2 marketing irányzat specialistájának is nevezhetik magukat.

A T betű formája tökéletesen ábrázolja ezen szakemberek tudásának eloszlását. A horizontális vonal mutatja meg a marketing egyes területeinek általános ismeretét, mint például a tartalommarketing, a PPC, az e-mail marketing, a SEO, vagy az adat analizálás, míg a vertikális vonal demonstrálja az adott irányzathoz tartozó tudás mélységét.

A kép forrása: https://www.digitalmarketer.com/blog/what-is-t-shaped-marketer/

Ennek értelmében egy ilyen marketinges ismeri a marketing minden irányzatának alapelvét, működését, és azt is, hogy mit, mikor, és hogyan kell alkalmazni. Ezzel ellentétben, részletes, gyakorlati tudással csak 1-2 területen rendelkezik. A kép példájánál maradva az illető tudja, hogy hogyan működik a SEO a közösségi média, vagy például az influenszer marketing, de saját specialitásának a PPC-t tekinti, amiben mesterien készíti el a LinkedIn, Instagram, Facebook, Google hirdetéseket.

Miért jó ilyen specialistának lenni, és miért keresik ezeket a szakembereket a vállalatok?

A T-shaped marketerek iránti kereslet globálisan egyre csak növekszik. A vállalatoknak olyan alkalmazottakra van szüksége, akik képesek önálló ötletekkel előállni, marketing tölcséreket létrehozni, és a cég egész marketingjét átható stratégiát felvázolni. Ennek eredményeképpen az alkalmazott éretni fogja, hogy mi, miért történik a marketing gépezetben, és át fogja látni az egyes elemek közötti összefüggéseket. Hasznos tagja lesz a tervező meetingeknek, és innovatív, kreatív gondolkodással viheti előre a cég-, valamint saját sikerét.

Viszont egy marketinges munkája közel sem merül ki a tervezésnél, elemzésnél, és stratégia alkotásnál. Itt jön képbe a T vertikális vonala, azaz az egyes irányzatokhoz tartozó mély tudás. A tervek kivitelezéséhez az egyes marketing praktikák pontos ismerete szükséges, amihez elkerülhetetlen a gyakorlati tudás, és a specializálódás. Ez a szakértelem teszi lehetővé, hogy az alkalmazott kiválóan teljesítse a rábízott napi teendőket, és a terveknek megfelelően, önállóan optimalizálja eredményeit.

Egy T-shaped marketer szaktudása megfelelő arra, hogy cégen belül egy marketing praktika, vagy ágazat szakértője legyen, akihez akár a többi kolléga is bizalommal fordulhat kérdésével.

Hogyan lehetsz Te is modernkori marketinges?

Reméljük, hogy mostanra már teljesen érthetővé vált számodra a T-shaped Marketer kifejezés jelentése, és az is, hogy miért fontos az ilyen típusú szakemberek jelenléte a cégek életében. Most, hogy ez már megvan, evezzünk más vizekre, és fedezzük fel, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy Te is ilyen modernkori marketinges lehess.

1. Tanuld meg az alapokat

Első lépésként meg kell ismerkedned az egyes marketing ágazatokkal, azok működési elvével, előnyeivel, hátrányaival, és alkalmazási lehetőségeivel is. Itt most nem arra gondolunk, hogy végezz el egy egyetemi képzést. Ma már online rengeteg tartalom érhető el, ráadásul akár ingyen is ezen a szinten, ami bőven kielégíti ezeket a szükségleteket.

2. Fogadd el, hogy nem fogsz mindent A-Z-ig megismerni

A marketing egy komplex, több elemből álló ágazat, aminek a teljes megismerésére, valamint minden frissítés és újdonság megtanulására egy élet is kevés lenne. Tanulás közben könnyen túlterhelve érezheted magad a sok információ miatt, és minél jobban beleásod magad az egyes tudásanyagokba, végeláthatatlannak tűnhet az egész folyamat. Annak érdekében, hogy ne aprózódj szét, és a mentális egészséged is megtartsd, el kell fogadnod, hogy nem lehetsz minden egyes marketing praktika mestere. Hidd el, bőven elég, ha 1-2 specializációval rendelkezel.

3. Merülj el abban az 1-2 területben, ahol a legjobban ki tudod élni képességeidet

Engedd, hogy kíváncsiságod, és képességeid vezéreljenek. Ha tudod magadról, hogy kiválóan bánsz a szavakkal, és képes vagy valós érzelmeket kiváltani olvasóidból, valószínűleg a tartalommarketing felé kell kacsintgatnod. Ha imádsz számokat elemezni, megvizsgálni a dolgok miértjét, és az Analytics-ot kívülről belülről ismered, akkor lehet, hogy érdemes elmenned a PPC, vagy SEO irányába.

Ne félj attól, hogy a specializálódás lelimitálja a lehetőségeidet. Jobb a marketing egy területének specialistája lenni, mint felületesen mindenbe bele-bele kapni.

A szerzőről:

Szabó Nikoletta a Rocketing Marketing ügynökség alapítója, és tartalommarketing specialista. 2015 óta foglalkozik marketinggel, azon belül is szövegírással, e-mail marketinggel, és közösségi média menedzsmenttel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.