- 2017 november 29
#firstday #newjob #challengeaccepted

Vajon mire utalhatnak a fenti hashtagek?

Ha tudod a választ, az azt jelenti, hogy már Te is átélted az első nap izgalmát egy új munkahelyen. Ha még ahhoz is volt kedved és lelkesedésed, hogy ezt megoszd a közösségi oldalakon az ismerőseiddel, akkor nagy valószínűséggel egy számodra fontos helyre kerültél be.

De mivel érheti el azt egy cég, hogy egy új alkalmazottnak az első napja csupa pozitív tartalommal teljen meg és a későbbi Instagram posztokban már a #lovemyjob kifejezés is helyet kaphasson?

Ebben a cikkben erre fogsz választ kapni!

Egy strukturált „onboarding” folyamat kialakítása kulcstényező. Ennek kialakításában a HR-es kollégák vagy az új munkatárs közvetlen felettese tud segíteni.

Az onboarding lényege, hogy segítse az új dolgozó szakmai és kapcsolati beillesztését a cégünkbe. Egy ilyen folyamat bevezetésével gördülékennyé tehetjük az első pár hetet és ezért hidd el, nagyon hálásak lesznek!

De, hogy konkrét adatokkal is alátámasszam az előző bekezdést: egy 2007-es kutatás szerint 58%-kal több az esély, hogy még 3 év után is a cégnél vannak azok a munkatársak, akik onboardingon vettek részt.

Az Innonic csapata az elmúlt 10 évben nagy hangsúlyt fektetett az onboarding folyamatának fejlesztésére, ezért a saját tapasztalatainkat és trükkjeinket fogom megosztani veled. 🙂

1. E-mailben vagy telefonon keressük meg az első nap előtt

Természetes, hogy minden új munkatárs remegő gyomorral, de izgatottan lép be az irodaházba. Hiszen egy új korszak kezdődik, egy (remélhetőleg) kreatív és klassz társasággal.új munkatárs beilleszkedése

Valószínű, hogy nem lesz ismeretlen a terület, hiszen interjún már járt itt, mégis most más.

Fontos, hogy előre egyeztetett időpontra és helyszínre érkezzen az új kolléga, hogy ne kelljen tétlenül kóvályognia és várnia, hogy valaki megmentse.

Néhány hasznos információt akár már e-mailben is elküldhetünk neki az első nap megkezdése előtt, így még biztosabb lehet a dolgában és könnyebben fog mozogni az irodában.

2. Készüljünk fel az érkezésére

Gondoljuk át, hogy mire lesz szüksége és azokat készítsük elő. Például a belépéshez szükséges adatok legyenek előkészítve, ne akkor rohangáljunk a rendszergazdákhoz. Ha nagy irodáról beszélünk, akkor egy térképet is érdemes készíteni, amit átadhatunk az új kollégának. Így könnyeben megtalálja új irodáját és asztalát, valamint tudni fogja, hogy kit hol talál.

Rendezzük el az asztalát és érdemes egy ajándékcsomaggal is meglepni. Már egy egyszerű toll és jegyzetfüzet is jó érzéssel fogja eltölteni, hiszen azt érezteti vele, hogy örülünk, hogy a csapatunk részese lett.

3. Mutassuk be mindenkinek

Első körben vezessük körbe az új munkatársat az irodában és mutassuk be minden kollégának. Ez a lépés annál nehezebb, minél többen dolgoznak a cégnél. De mi hiszünk abban, hogy megkönnyíti a beilleszkedést! Így, hiába vagyunk már majdnem 90-en, a mai napig mindenkit körbevezetünk az egész irodán.

A megannyi kézfogás, lelkesítő és üdvözlő mosoly remélhetőleg energiával tölti el és egyből megérzi, hogy milyen jó csapatba is került.

Egy “Csapatunk” oldal létrehozásával még könnyebbé tehetjük a régiek megismerését. Képükkel, nevükkel és hobijukkal is ismerkedhetünk, így könnyebben tudunk beszélgetést kezdeményezni, ha véletlen összefutunk a konyhában.

4. Legyen egy kész dokumentumunk az onboarding folyamathozonboarding

Ez lehet akár egy internetes tudásportál, egy pdf dokumentum, vagy egy kézzel fogható kis füzet is, amelyben leírjuk a cég történetét, fontosabb tudnivalókat, irányelveket stb.

Ez az egyik legfontosabb pontja az onboarding-nak, így nyugodtan szánjunk rá több órát is, hogy egy hasznos dokumentumot hozzunk létre.

A Valve Corporation-nek, mely egy videójátékokat készítő vállalat, például online is elérhető az új kollégáknak járó kézikönyve, melyet ide kattintva meg tudsz nézni.

5. Személyes megbeszélések

Miután minden olvasnivalón túl van, megtudott minden hasznos információt a cégünkről, és már mindenkit megismert, jön egy igen fontos lépés.

Személyes beszélgetés az ügyvezetővel és minden egyes felettessel (ha van ilyen), ahol megbeszélhetitek a közös célokat, kitűzéseket, fejlődési terveket stb. Ezt érdemes a kezdeti időkben rendszeressé tenni. Mi, az Innonic-nál például heti szinten tartunk 1-on-1 meetinget, hogy segítsük a beilleszkedést.

6. Kérjünk visszajelzést

És végül, de nem utolsó sorban, ne felejtsük el megkérni a kollégát, hogy értékelje az onboarding folyamatunkat. Ez alapján folyamatosan tudjuk azt frissíteni, így biztosítva, hogy az új munkatársaknak még jobb tapasztalatai legyenek.

Reméljük, hogy a fent felsorolt 6 tipp segít egy szuper onboarding folyamat kialakításában.

Szerinted mivel segítheted leginkább egy új munkatárs beilleszkedését? Írd meg hozzászólásban! 🙂

(Megjegyzés: Töltsd le ingyenes tanulmányunkat és tanuld meg, hogyan szerezheted meg álmaid állását és lehetsz benne sikeres.)

karrierépítés a gyakorlatban 2019

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.