- 2020 június 5
“Minden előadás az első mondattal kezdődik.”

Micsoda gondolat Kiss Ádámtól.

Viccet félretéve, amikor a színpadon vagy az első mondattól kezdve Rád figyelnek, elkezdődik az előadásod. Legyen az a mondtad az, hogy “Hallanak?” vagy, hogy “Kezdhetünk?” vagy éppen egy igazán ütős kezdés. 

Az Ecommerce Expo előadásait végighallgatva és a képeket végignézve, arra jöttem rá, hogy a legtöbb előadás azzal kezdődött, hogy:

Bemutatkozik az előadó és elmondja A kérést:

“Emelje fel a kezét, aki..”

Idén kb 15 előadó kezdte így az előadását az Expon, ami igen csak unalmas és frusztráló már a 2. előadás után. 

Mikor érdemes feltenni mégis ezt a kérdést előadás kezdésként?

…ha a válasz befolyásolja a mondandód

Azaz kézfeltartás eredménye alapján választod ki azt, hogy mit mondasz pontosan.

Pl.: Ecommerce Expora olyan előadást viszel, amit úgy is el tudsz mondani, hogy marketingeseknek szóljon, de úgy is, hogy webáruháztulajoknak, akik maguk foglalkoznak a marketinggel. Az eredmény alapján választod ki a főbb érveket, gondolatokat, nézőpontot, amit megosztasz.

vagy “Ki nem volt még Ecommerce Expo kiállító?” – korrekt kérdés Expo kiállítói nap kezdéséhez.

…ha  nem egy nyelvet beszéltek

Ha kisebb csoportnál angolul készültél egy előadásra, de magabiztosabb vagy magyarul és kiderül az előzetes beszélgetések során, hogy a közönségben még sincs olyan, aki nem beszél magyarul, akkor érdemes az elején feltenni a kérdést, hogy ki az, aki nem beszéli a nyelvet. Vagy ha magyarul készültél, akkor tudsz jelezni neki, hogy elnézést, ez magyar lesz, de az előadás után szívesen összefoglalod neki angolul az elmondottakat. Vagy pont, hogy angolra váltasz az előadással. Ez rajtad áll és a helyzeten! 

…ha gyors visszajelzést akarsz

Ki hallott már rólam?” – Wolf Gábor kezdi mindig így az előadását, visszajelzést kapva arra, hogy hányan ismerik a résztvevők közül. 

Viszont ha igazán nem is érdekel az eredmény, csak azt szeretnéd, hogy elgondolkodjanak az emberek, akkor érdemes más technikát használni.

Kezdj ezek közül valamivel:

1. Kezdj humorral – jól jön a dopamin

Az első Debtech Meetup-on így kezdte egy román fejlesztő a felkonferálása után a mondandóját:

“Jó estét kívánok. Nem azért vagyok én itt, mert én vagyok a legjobb fejlesztő a cégnél, hanem azért mert én vagyok az egyedüli, aki tud emberek előtt beszélni.”

Kiss Ádám pedig úgy kezdte az online kurzusát: 

“Köszöntök mindenkit, kár, hogy ma sem jött el senki. 

Ezt lehet még spékelni önkritikával:

“Kiss Ádám vagyok szabadidőmben rengeteget sportolok, ahogy látjátok, nem sok szabadidőm van”

Érdemes a viccet letesztelni előtte és olyat választani, aminek a tanulsága, a poénja összefügg a mondandónkkal. 

2. Mondj valami meghökkentőt 

Legyen az egy megdöbbentő adat, egy statisztika, egy izgalmas információ.

pl: “Az Alza.hu 2018-ról 2019-re megtízszerezte a Magyarországon eladott termékeinek számát.”  XY vagyok, az Alza.hu marketing vezetője.

Érdemes a meghökkentő adatok, sztori után bemutatkozni, hogy hatásosabb lehessen a felütés. 

3. Kezdj egy ütős mondattal és egy sztorival

Oli Gardner így járt el:

“A sz*r marketing feldühít, látványosan, fizikailag idegessé tesz”, majd rögtön egy sztorit mesél el, miszerint rákeresett a Sydney tour-okra.. és hát mit kapott? nem azt. Ő, mint a turista, ő mint a vásárló szemszögéből mutatja meg az egészet, hogy milyen rossz a Sydney gyalogos túrák marketingje.   Oli Gardner előadása

Yvonne Orji:

“Ne randizz addig, amíg nem házasodtál meg. Ez az egyetlen randi tanács, amit kaptam.” 

 A sztorikra visszatér az előadás közben és a végén is.  Yvonni Orji előadása

4. Indíts egy tanulsággal, kelts érzéseket

Egyszer egy konferencián, ahol 300 önkéntes ült, az egyik multi vezetője tartott előadást, és kérte, hogy menjen ki egy ember a színpadra. Valamiért senki nem állt fel, igen sok idő telt el a várakozással. Végül valaki kiment, és annak az embernek egy adag könyvet adott át az előadó. Ezzel azt akarta mutatni, hogy önkéntesek vagyunk, önkéntes programot hirdetünk, olyan programot, ami arról szól, hogy kiálljunk a világ problémáiért de nem merünk kimenni és felvállalni a gondolatainkat?

Azóta is használom ezt a technikát, emellett megtanultam, hogy ha van gondolatom, de ha nem mondom azt el, nem állok ki érte, akkor olyan, mintha nem is lenne. 🙂

vagy:

1935, India. Te vagy Gandhi – szaladsz a vonathoz és leesik a szandid,be a vonat alá. Felszállsz a vonatra, vagy megvárod még elmegy, felveszed és felszállsz a következőre?”

Szünet, majd elkezdte mondani az előadást az előadó.

A végén visszatért: Oh, Gandhi, az állomás, ki menne fel a vonatra? Ki nem? 

Gandhi válasza: bedobná a más papucsát is és úgy ugrana fel a vonatra. 

Hisz ha valaki megtalálja, akkor egy teljes párt találjon meg. 🙂 

Gondolkodtat, de a legfontosabb: érzéseket kelt a sztori.

5. Kezdj játékosan

  Frederik Imbo focikapus úgy kezdte az előadását, mintha egy meccs elején lennének a nézők és ő. Sípolt, mikor bejött, elmondta, hogy ez a barátságos meccs pontosan 80 percig fog tartani. Mindent elmondott, amit egy barátságos meccs előtt el szokott mondani, majd említette, hogy 1 éve eldöntötte, hogy focikapus szeretne lenni, ezzel összekapcsolva a felütését és az előadását. Frederik Imbo előadása

6. Kezdj egy “Mi lenne, ha…?” elgondolkodtató kérdéssel

  Mi lenne, ha most itt tűz ütne ki?” – Itt is fontos, hogy a költői kérdés, amire nem várunk konkrét választ a nézőktől kapcsolódjon a témához.

7. Reflektálj az előtted szóló gondolatára

Emelj ki egy olyan információt, amit az előtted szólok mondtak – nem azért, hogy ellopd a gondolatát, hanem azért, hogy ráerősít, hogy összekösd a két előadást. Mindig emeld ki, hogy ki mondta azt a gondolatot, információt!   

8. Indíts egy idézettel

Itt is elengedhetetlen, hogy kapcsolódjon a témához. Dehát minek is hoznál be egy oda nem illő idézetet?! 🙂   

9. Kezdj csenddel

  Az üljetek le, kezdhetünk helyett elég, ha kiállsz csendben, és amikor készen áll a közönség, akkor kezdesz bele a mondandódba. Hidd el, furcsálni fogja a közönség, és érteni fogják, hogy kezdenél, azért állsz ott! 🙂 

+1 Hívj ki valakit a színpadra

  “Szeretnék kérni egy lelkes önkéntest, aki kijön és megosztja a tapasztalatait ezzel kapcsolatban” 

Plusz kiemelném, amit szerintem Kulcsár Róbert jól csinál sokszor: nem azzal kezd, hogy a ShopRenter mennyire király és mennyi eladásuk van, hanem, egy olyan adattal, ami a piac növekedését támasztja alá a webáruházak szempontjából.

Amikor már elérte hogy hiteles legyen a halomnyi info és eszközismeretével, amikor már pozícionálta magát és az céget, amit képvisel, akkor tér át a bérelhető webáruház rendszerekre, akkor mondja el, hogy mit csinál az SR. Így nem lesz sales érzésed az előadástól!  Guba Vanda

Érdemes több előadást vállalni, keresni a lehetőségeket, kisebb és nagyobb csoportoknál, tesztelni, hogy melyik felütés melyik közönségnél, milyen hatást ért el, az előadások előtt tesztelni akár kisebb csoportban azokat. Az előadás kezdést folyamatosan csiszolgatni, fejlesztgetni azt és a legfontosabb: megtalálni a saját stílusunkat, ami hozzánk legjobban illik! 🙂 

Guba Vanda: Vanda az Ecommerce Expo Budapest esemény főszervezője, az élményalapú tanulás és a közösségépítés híve. Az üzleti szféra mellett a civil életben is jelen van: a Láthatatlan Iskola mentorprogram egyik vezetője, mentora.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.